Sermaye partileri sermayeyle iç içe…çocuklarımız tehlikede…
Fotoğraf: Envato
Geçen hafta mesleki ve teknik eğitimde AKP ile CHP’nin vaatleri arasında bir fark olmadığını, kölelik düzenine alışık bir genç neslin sermayenin eteği dibinde yetiştirilmeyi her iki partinin de vadettiğini vurgulamıştım.
Bu hafta bu konuda MHP’nin nerede olduğuna bir bakalım. İlk göze çarpan nokta, bildirgenin içindekiler kısmında eğitim ile ilgili atılan başlık: “Eğitim ve İnsan Kaynakları”. Bu başlığın çağrıştırdığı şey, eğitim sisteminin, insanın bir insan olarak değil de ekonomik sistemin kaynaklarından biri olarak görüldüğünden hareketle tasarlanmış olması… Zaten örgün eğitimin yaygınlaşmasının amacı hep bu olmuştur ve modern ulus devletler de bu anlayışla eğitim sistemlerini şekillendirmişlerdir. Farklı bir şey yok yani… Zaten sorun, AKP’den farklıymış gibi görünüp ondan farklı davranmayan ve düşünmeyen diğer partiler… MHP’nin de AKP’den farklı olmadığını söylemek mümkün. MHP de daha küçük ölçekli bir sermaye partisi olduğuna göre tabii ki her bir bireyin kendine özgü duygu ve düşünce dünyasına sahip bir canlı varlık olarak, kendini gerçekleştirecek bir varlık olarak görünmesinden ziyade sermayenin (pardon ekonomik sistemin) ihtiyaçlarıyla şekillendirilecek kaynaklar olarak görülmesi, malumun ilanı.
Mesleki ve teknik eğitim, mesleğe yönlendirme konularına gelince… Mesleğe yönlendirme konusu çok genel hatlarıyla benzer şekilde kaleme alınmış ama bilgisayar destekli rehberlik diye bir şeyden söz ediyorlar. Hani mesleki rehberlik ve psikolojik danışma deseler neyse. Ama sadece rehberlik kavramı kullanılmış ve bunun da önüne “bilgisayar destekli” lafını eklemişler. Buradan kastettikleri herkese bir makine yoluyla mesleğe yönlendirici bir rehberlik hizmeti vermek mi? Buna mesleki rehberlik ve psikolojik danışma denmez zaten. Yoksa bu rehberlik hizmetini verirken bilgisayardan yardım almak mı? Zaten artık bütün ofislerde bilgisayar kullanıldığına göre, böyle bir şey yazmak normal mi? Bir şeyin başına “bilgisayar destekli” lafını getirince ne oluyor? Onu anlamadım. Varsa anlayan, beri gelsin. Anlaşılan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinden haberi bile olmayan birisi yazmış onu oraya…
Mesleki eğitime ağırlık verileceğini MHP de yazmış bildirgesine. Ağırlık vermekten kastettikleri nedir, bilmiyorum. Bu dil çok kullanılıyor ama sonuç olarak bir de bakıyorsunuz ki, bütün siyasi iktidarların ağırlık verdikleri şey daha üst sınıfların eğitimi oluyor. Acaba MHP de dahil olmak üzere partilerin bu ağırlık vermekten kastettikleri alt sınıfları sermayenin ağırlığı altında ezmek mi?
Tabii ki diğer sermaye partileri gibi ara eleman lafını yine kullanmışlar: “Ekonominin ihtiyacı olan ara insan gücünün yetiştirilmesi…” Yani sermayenin fabrikalarında ihtiyaç duyulan ağır şartlarda çalıştırılacak, ana değil de ara elemanlar yetiştirmek… “Eğitim programları meslek standartlarına dayalı olarak yeniden düzenlenecektir” de demişler. Bunu AKP çok iyi yapıyor, merak etmeyin. Sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda, yabancılaştırıcı bir şekilde tasarlanmış iş ortamlarında çalışmak üzere köle ruhlu insanlar olarak yetiştirmek için eğitim programlarını yeniden düzenleyecekler yani. Tamam, işte, AKP’nin yaptığı gibi… Aslında kapitalist üretim ilişkilerinin hakim olduğu toplumlarda siyasi iktidarlar tarafından yapıldığı gibi…
İstihdam edilebilirliği artıran mesleki eğitimin ortaöğretim içindeki payının yükseltileceğini de yazmışlar. Zaten şu anda çok yüksek… TEOG sistemiyle ilgili olarak yazdığım eski yazılarda sözünü etmiştim. Hatta çocuklar mecburen mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına girmek zorunda kalıyorlar. Daha da yükseltilecekse MHP iktidara geldiğinde, AKP’nin yarattığı durumdan daha beteri bekliyor çocukları ve aileleri demek ki…
İş hayatı ile mesleki ve teknik eğitim arasındaki ilişkinin, iletişim ve etkileşimin geliştirileceğini de yazmışlar. Ayrıca, şunları da yazmışlar: “Sanayinin ihtiyaç duyduğu insan gücünün, yine sanayinin talepleri doğrultusunda yetiştirilebilmesi için mesleki eğitim programlarının içeriklerinin belirlenmesinde, eğitim hizmet sunumunda, rehberlik ve yönlendirmesinde, sanayi ve ihtisas bölgelerinin, odaların etkinliği artırılacaktır.” Fark var mı? Yok… Etkinliği artırılacak olan sınıf sermaye sınıfı… Yani diğer sermaye partileriyle aynı şeyi söylüyor MHP de… Başka kelimelerle…Görüldüğü gibi AKP, CHP ve MHP’nin mesleki ve teknik eğitim söz konusu olduğunda birbirlerinden farkları yok… Çünkü sermaye partisi bu partiler. Bu ortaklığın nedenini sorun onlara oy vermeden önce… Neden mesleki ve teknik eğitim söz konusu olduğunda aynı şeyi söylüyorsunuz? Sanki birbirinizden farklıymış gibi davranıp aynı şeye neden hizmet ediyorsunuz?
Sorun ki, patlatın ampulü ışık özgür kalsın, aydınlansın zihinler, kurtulun hayali cemaat şeklindeki içi boş milliyetçiliklerden, sizlere dayatılan tek taraflı vatanseverlikten… Bu sermayenin ve partilerinin sizin değer verdiklerinize değer verdiği falan yok...
- Eğitimde reform… Kim için ve ne için? 15 Ekim 2016 00:26
- İhtisaslaşmış kölelik 17 Eylül 2016 00:11
- Meslek liselerinin devri? 10 Eylül 2016 00:56
- Mültecilik, kölelik midir? 03 Eylül 2016 00:54
- Özgürlük, adaletten başka bir şey değildir 06 Ağustos 2016 00:51
- İnsan olmak, demokrasi ve yabancılaşma 30 Temmuz 2016 01:00
- Demokrasi eğitimi ve demokrasinin neresindeyiz? 23 Temmuz 2016 00:51
- Vatandaş mı, yandaş mı, düşman mı? yoksa insan mı? 16 Temmuz 2016 00:51
- Yabancı öğretmen yetiştirme düzeni 09 Temmuz 2016 01:00
- Performans kaygısı 02 Temmuz 2016 01:00
- Maarif Vakfı Kanunu 25 Haziran 2016 00:51
- Başka bir seçenek hakkı için: ‘Yeter Artık’ 18 Haziran 2016 00:13