Makinelerin düşüşü
Yapay zeka meselesi bilim kurgu edebiyatı, sineması ve oyunlarında çoğunlukla insanlık için getirdiği tehlikeler üzerinden ele alındı. İnsanlığı yok etmeye kararlı makineleri de gördük, makineleri hizaya sokmak için yaratılan 3 robot yasasını da...Ne de olsa insanlıkla uyum içinde yaşayan bir yapay zekayı okuyucuya, izleyiciye ve oyuncuya kabul ettirebilmek oldukça zordu. Belki biraz da bu eserlerin etkisiyle başka türlü bir gelecek düşledik söz konusu olan yapay zeka olduğunda. Nasıl düşlemeyelim ki? Philip K. Dick ve birkaç yazarı daha dışarıda bırakırsak geriye kalan eserlerin çoğunda yapay zekalar, robotlar, androidler kullanışlı birer kötü karakterdi.
Bilim ve teknolojinin ilerlemesi ile yapay zeka da bir şekilde hayatımıza hatta ceplerimize kadar girdi. Düşman android kurgularımızdan nasıl oldu da “Naaber lan Siri” seviyesine geldik kimse anlayamadı. Ne de olsa biz yapay zekaları -iyi ya da kötü- bambaşka düşlemiştik.
Google’ın şoförsüz arabası gelişmekte olan yapay zeka teknolojisinin ilginç örneklerinden biri. ABD Ulaştırma Bakanlığının 2015 şubatında yayımladığı verilere göre ABD’deki trafik kazalarının yüzde 94’ünde hata insan kaynaklı. Sırf bu veriye bakarak bile trafikten insan faktörünü çıkartmanın kötü bir fikir olmadığını söyleyebiliriz. Şimdi bu tabloya bir de Google’ın arabasının seyir halinde iken cep telefonu ile uğraşmadığı, her daim dikkatinin yolda olduğu, 360 derece görüşe sahip olduğu ve en önemlisi camı açıp öndeki arabanın şoförüne sövmediği, arabasından inip diğer aracın şoförünü dövmeye kalkmadığı gibi gerçekleri ekleyin. Kaliforniya’da sokaklarda test sürüşüne çıkan Google’ın şoförsüz arabaları -verilerin yine Google’dan gelmesi nedeni ile güvenilirliği tartışılır olmakla birlikte- 2.7 milyon kilometrenin üzerinde yol alırken bu süreçte toplam 11 kez kaza yaptı. Yine Google verilerine göre kazaların hepsi küçük kazalar ve bu kazaların hiç birinde hatanın kaynağı Google’ın şoförsüz arabası değil. Tüm kazalarda, kazanın sebebi diğer arabalardaki insanların hatası...
Oysa ki yapay zeka ile savaşımızı hep başka türlü hayal etmiştik. Nerden bilebilirdik ki yapay zeka ile insanlığın ölümcül savaşının şehir içi yollarda geçen araba kazalarından ibaret olacağını.
Evrensel'i Takip Et