19 Mayıs 2015 00:19

Böl ve yönet

Böl ve yönet

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Böl ve Yönet” siyaseti kökeninin Makedonyalı Filip’e kadar uzandığı söylenen en eski hakimiyet taktiklerinden biridir. Tarih boyunca tiranlar kendi iktidarlarını sarsacak birleşik bir muhalefeti engellemek için boyun eğdirmeye çalıştıkları halkları bir birine düşman ederek eşitlik ve özgürlük taleplerinin önünü almaya çalışmışlardır. Bu taktiği uygulayan tiranlar halkların örgütsüzlüğüne güvenirler, çünkü örgütsüzlük siyaseti anlamamak, bilmemek demektir. Siyasetin okulu ortak hareket etmek yani örgütlenmektir. Ülkemizde insanca çalışma koşulları ve ücretler için hak arayışına başlayan herkesin önünde aynı acil ihtiyaç belirmektedir: Birlikte mücadele. Madenlerde, tersanelerde, atölyelerde, inşaatlarda insanlık haysiyetiyle ve yaşam hakkının kutsallığıyla bağdaşmayan koşullarda çalışan işçiler, anayasada ve uluslararası hukukta tanındığı söylenen hakları için ne zaman taleplerini yükseltseler tiranların da sesi yükseliyor: “Aramıza nifak sokmak, huzurumuzu bozmak isteyenler var!” Tiranlar için huzur iş güvencesinin, çalışma güvenliğinin olmayışı, ücretin düşüklüğü; nifak da bu koşullara karşı hak arama cesaretini toplamış işçilerdir. İşçiler için huzur işten atılma korkusu olmadan, her gün mobbing ve türlü eziyet ve aşağılanmayı sineye çekme zorunluluğu olmadan çalışabilme, kendisine ve ailesine insanca bir yaşamı sağlayabilme hakkı, dinlenebilme ve serbest zaman hakkıdır; nifakçılar ise hak arayan işçileri provokasyonla, düşmanlıkla bölmeye çalışan tiranlardır.
Alman Filozofu Immanuel Kant Ebedî Barış Üzerine Bir Deneme adlı çalışmasında üç temel hakimiyet taktiği tespit eder:
1. Önce Yap Sonra Özür Dile: Bu taktik tiranlara hak gaspı için hiçbir fırsatı kaçırmamaları gerektiğini salık verir. “Önce şiddet hareketinde bulunmak, sonra da özür dilemek, ikna edici sebepler aramaktan ve itirazları dinlemekle vakit kaybetmekten çok daha zahmetsizdir. Bu cüretin kendisi bile, yaptığının meşruluğu hakkında içsel bir kanaat ifade eder.” Bu taktik, başarının en mükemmel avukat olduğunu söyler.
2. Ne Yapmışsan İnkar Et: Bu taktik şu tavsiyeyi verir tiranlara: “Ne suç işlemişsen inkar et. Mesela, halkını ümitsizliğe ve bu yüzden isyana sürüklemek için ne yapmışsan, hiçbirinin suçunu üzerine alma; aksine kabahati, tebaalarının inatçılığına yükle.”
3. Böl ve Yönet: Yazımızın konusu olan bu taktik tiranlara öncelikle halkların mücadelesinde öne çıkmış, halkların sevip saydığı liderlerin aralarını bozmayı ve onları gözden düşürmeyi salık verir. Buna göre tiranlar halkları verdikleri sözlerle kandırmalıdır: “Daima halkın tarafını tutar görün ve halkı kendisine daha büyük bir hürriyet vaadiyle oyala; az sonra her şey mutlak bir şekilde senin iradene tabi olacaktır.”
Bu taktikleri sayan büyük filozof ardından ekler: “Artık kimsenin bu siyasi düsturlara kanmadığı malumdur; çünkü bunlar evrensel bir şekilde herkes tarafından bilinmektedir; o kadar ki, bu düsturlarda haksızlık aşırı derecede göze batıyor diye kimsenin aklına bunlardan utanmak bile gelmemektedir. Utanacakları şey bu düsturların açığa vurulması değil (Zaten bunların ahlakilik derecesi hakkında hepsi aynı şeyi düşünmektedir), fakat bu düsturların uygulanmasında karşılaşacakları başarısızlıktır. Ama ne de olsa, hangi yollardan elde edilirse edilsin, kudretlerini daima büyütmek demek olan siyasi şeref yine de ellerinde kalmaktadır.”
Tiranların oyununu bozacak tek güç işçilerin, emekçilerin, cümle halkların birliğidir. Halklarımızı bir birine düşman etmeye çalışanları, işçilerin birliğini bozmayı hedefleyenleri başarısızlığa uğratmanın yolu birliği sağlamak, ittifakları genişletmek, “İş, Ekmek, Barış ve Özgürlük” mücadelesinde yol arkadaşlarını çoğaltmaktır. İşçiler bu yolda yürüdükçe gerçek güçlerini görecekler, halkların kendilerine verdiği destekle tiranların nasıl birbirlerine düştüğüne tanık olacaklar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa