Ses dosyalarını profesyonel ya da yarı profesyonel düzeyde işleyebilen pek çok program var. Ancak bu programların önemli bir çoğunluğunu tüm yetenekleri ile kullanabilmek için ücretini ödeyip satın almanız gerekiyor. Ücretsiz olanların ise önemli bir çoğunluğu programın becerileri ve kullanımlarındaki zorluklar vb. nedenlerle genelde kullanıcıları tatmin etmiyor. Açık kaynaklı ve ücretsiz bir ses işleme yazılımı olan Audacity bazı handikaplarına rağmen profesyonel düzeyde ses işleyenleri dahi tatmin edebilecek kadar güçlü bir program.
Yaygın kullanımda olan her işletim sistemine Audacity’i kurmak mümkün. Birden fazla ses kaynağından çok kanallı ses kaydı, çok kanallı çalışabilme, geniş efekt kütüphanesi ve gürültü azaltma yazılımın ilk öne çıkan özellikleri. Halihazırda zaten oldukça güçlü bir yazılım olan Audacity, mart ayı sonunda gelen 2.1.0 güncellemesi ile oldukça iyi bir kaç yeni özellik daha kazandı. Arka plandaki düzenli sesleri ve dip gürültüsünü yok etmek/azaltmakta kullanılan eski ‘gürültü alma’ filtresi yerini çok daha gelişmiş olan ‘gürültü azaltma’ filtresine bıraktı.  Gerçek zamanlı efekt ön izlemesi ve efekt zincirleme de gelen yeni özellikler arasında. Bu geliştirmelere bazı ufak tefek yazılımsal hataların giderilmesi ve arayüzün ufak tefek değişikliklerle daha kullanışlı hale getirilmesini de ekleyin.
Audacity’nin en ciddi sıkıntısı yaygın kullanılan pek çok yazılımda yaygın bir şekilde kullanılan VST eklentilerinin sadece 32-bit olanlarını destekliyor. 64-bit VST eklentilerini VST enstrüman eklentilerini (VSTi) Audacity ile kullanmak henüz mümkün değil. Bir diğer sıkıntı da WMA, AC3 ve AAC gibi fikri mülkiyet hakkına tabii formatları kullanmak ya da bu formatlarda çıkış alabilmek için harici bir FFmpeg kütüphanesi kullanmak gerekiyor.
Eğer ses dosyaları ile uğraşıyorsanız ya da böyle bir niyetiniz varsa her hangi bir ücretli yazılıma yatırım yapmadan önce Audacity’i mutlaka deneyin. Audacity’nin son sürümünü yazılımın resmi sitesinden indirebilirsiniz.

Evrensel'i Takip Et