14 Temmuz 2015 00:50

Çağrı

Çağrı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Okurlarımdan ilk kez bir dilekte bulunuyorum. “Çağrı” başlığı altında ilettiğim bu dileğin gerçekleşmesi, ülkemizde kadın-erkek eşitsizliğinin giderilmesi yolunda önemli bir adım olacaktır.

Evet, konumuz “Özgecan Yasası”dır. Bu yasa, Türkiye’de kadına karşı işlenmiş suçlarda uygulanan ceza ve tahrik indiriminin kaldırılmasını öngörüyor. Yasayı TBMM’ye taşıyan CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka’yı kutluyorum. Bu değerli milletvekilinin arkasında, yasa önerisini destekleyen bir milyondan fazla yurttaşımızın imzası var. Söz konusu imzalar, uluslararası bir kuruluş olan “change.org” yoluyla toplandı, onu da belirteyim. 

Değerli okurlarım, hemen ayırt edebileceğiniz gibi, bu yasadaki anlayış, partilerüstü niteliktedir ve yabanilik ya da ilkellik karşısında, kadınlarımızın can güvenliğini savunma amacı gütmektedir. Dolayısıyla söz konusu uygar kavrayış, şu ya da bu partiye mal edilemez. Hangi partiden olursa olsun, Mecliste milletvekilliği görevini yerine getiren her uygar kişinin, kadın yurttaşlarımızı korumak üzere bu yasayı oybirliğiyle çıkaracağını düşünüyorum. Mecliste bu yasa görüşülürken “hık mık” edenler çıkarsa, onları protesto etmek ve kamuoyunda afişe etmek üzere, okurlarıma şimdiden çağrıda bulunuyorum.

Çağımızın gündelik yaşamında insan olmak, kadınların kollanması konusunda duyarlı davranmak anlamına da gelir. Tarih içinde uygarlık değerleri yükseldikçe, kadın-erkek eşitliğinin yükseldiğini görüyoruz. Aslında doğanın yasasıdır bu: Kadın ile erkek, birbirini tamamlar. Doğa, insanoğlunun yanı sıra, bütün canlılara bu tamamlayıcı yükümlülüğü görev olarak vermiştir. Doğada zorbalık yoktur. İşte onun için insanoğlunun da yer aldığı evrende, kadın-erkek ayrımı olmayan ve saat gibi işleyen bir uyum egemendir.

Az çok bir müzik yazarı olduğum için, okurlarımızdan gelen e-postalar yoluyla müzik konusunda çeşitli sorular alıyorum ve onları elimden geldiği kadar cevaplıyorum. Ancak, bu tür sorulara verilecek en kestirme cevap, Türkçe yayımlanmış “müzik kültürü” kitaplarını hatırlatmaktır gibime geliyor. Müzikçi olmayan okur için hazırlanmış bir kitabım var benim: “Müzik nedir, nasıl bir sanattır?” Evrensel Yayınları arasından yayımlanmış bu halk kitabının içeriğini kitapçıda şöyle bir karıştırın, yeterli bulmazsanız, üniversitelerimizin Müzik Eğitimi bölümlerinde okutulan “Müzik Kültürü” dersi için hazırlanmış “Müzik Kültürü” kitabına yönelin. Pegem Akademi tarafından yayımlanmış bu değerli kitapta, çoğunluğu profesör ve doçent olan 10 müzik eğitimcisi arkadaşımın yazıları yer alıyor. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa