Sıcaklar: Ne yapmalı?
Fotoğraf: Envato
Aşırı sıcaklarla birlikte özellikle süregiden ciddi hastalığı olanların tembihleyeni çok olur: “Aman ha, dikkat et.” Oysa aşırı sıcaklar sadece belli bir hastalığı olanlar için değil kendisini sağlıklı algılayanlar için de risk yaratmaktadır. Nem oranındaki artışın da eklenmesi ile bu risk kimi durumlarda yaşamsal olabilir.
Özellikle önceden kalp hastalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, astım, epilepsi, böbrek yetmezliği, halk arasında zehirli guatr olarak bilinen tirotoksikoz varlığında daha dikkatli olmak gerekir. Tüm bu gruplarda sıcak hava mevcut hastalıkları tetikleyebilir. Beyin kanamasından, böbrek yetmezliğine, ani kalp krizinden sara ataklarına birçok istenmeyen duruma yol açabilir. Yine ileri yaştakiler, bebekler ve gebeler için risk daha da yüksektir.
Aşırı sıcaklarda güneş altında uzun süre beklemek sıcak çarpmasına yol açabilir. Sıcak çarpması vücutta yüksek ateş olmasına karşın terleme olmaması, şuur bulanıklığı ve aşırı halsizlik ile anlaşılır. Bu durumda bol sıvı alıp acil servise başvuru yaşamsaldır.
Uzun süre güneş altında kalıp yeterli sıvı tüketmeyeler ilaveten ishal olduklarında böbrekler ciddi risk altında kalır. Mutlaka hekim yardımı almaları gerekir. İnşaat iş kolundaki emekçiler, tarım işçileri, fırın çalışanları, demir döküm işçileri bu açıdan daha riskli grupta yer alırlar.
Öneriler:
* Bol sıvı tüketmek, soğuk su ile sık duş almalı
* Yağlı ve ağır yemeklerden kaçınmak.
* Bir öğünde aşırı yemek yememek.
* Rahat ve ince kıyafetler tercih etmek.
* Önceden hastalığı olanların hekim kontrolü ve ilaçlarını ihmal etmemeleri.
* Güneşin dik geldiği saatlerde gölgede kalmak.
* Zorunlu durumlarda şapka ve gözlük kullanmak.
* Uzun süre dışarıda beklemiş, bozulmuş olma ihtimali olan gıdaları yememek.
* Yüzme ve güneşlenme için sabah ve akşam üstlerini tercih etmek.
* Tansiyon ve şeker hastalarının evdeki cihazları ile daha sıkı takip yapmaları.
Yine yalnız yaşayan veya gün içinde uzun süre tek kalan yaşlıların ziyaret veya telefonla kontrol edilmesi önemli bir dayanışma alanıdır.
Yazın ölümcül olabilen önemli hatalardan birisi de çocuk ve yaşlıların camları kapalı arabada bırakılmasıdır. “Hızlıca işlerimi görüp dönerim” cümlesi bu sıcakta arabada uyuyan bebek ve yaşlılar için oldukça risklidir.
Yaz gelince eskiden yaylalara yüksek yerlere yönelirdi insanlar. Anadolu’da bin yıllardan gelen bu gelenek giderek sönümlenmeye başladı. Şimdilerde plajlar yeni gözdesi insanların. Doğal olarak klima daha fazla giriyor gündelik hayatımıza. Ama klimalarla serinlemek hepten risksiz değil. Özellikle uzun süredir kullanılmayan cihazlarda filtre temizliği önemli. Bu yapılmadığında yaşamı tehdit eden akciğer enfeksiyonlarına yol açabildiğini unutmamak gerekiyor.
Sağlıcakla kalın.
Basının iki temel görevi, haberleriyle kamu adına her tür iktidarı denetlemek ve gerçeğe ulaşmak için her türlü görüş ve sesin kamuya ulaşmasını sağlamaktır. Bu görevlerden biri sınırlamaya uğrarsa ülkede basın ve ifade özgürlüğü, dolayısıyla demokrasiden söz etmek imkansız hale gelir. Bugün gazetelere, haber ajanslarına, televizyon ve internet sitelerine getirilen sansür, kısıtlama ve baskılar özgür medyanın işlevini hedef almaktadır.
- Barış kokusu: Ege denizi 09 Aralık 2024 04:53
- İnsandan inşaata demir eksikliği 02 Aralık 2024 04:48
- Bir davayı seyretmek: Başka bir sağlık sistemi mümkün 25 Kasım 2024 04:43
- Kırmızı kurdele: AIDS ve çocuk 18 Kasım 2024 04:04
- Hekim grevleri tüm dünyada tarihsel bir eşikte 11 Kasım 2024 04:50
- Özelleştirme yolunda aile hekimliği ya da sağlık hakkımız 04 Kasım 2024 04:11
- 2025 ya da sağlık: Yeni sağlık bütçesinin ipuçları 28 Ekim 2024 04:35
- Sağlıkta kayıp kuşak: 0-23 yaş arası ve AKP'li yıllar 21 Ekim 2024 04:53
- Hangi antidepresan bize eşitlik, özgürlük, adalet getirebilir ki! 14 Ekim 2024 04:00
- Koruyucu sağlık hizmetleri: Önlenebilir her ölüm cinayettir 07 Ekim 2024 04:55
- Koku ve hafıza 30 Eylül 2024 04:26
- Yapay zeka insan haklarından neden korkar? (1) 23 Eylül 2024 04:29