Kültürümüz kimliğimiz (2)
1930’ların başlarında Mustafa Kemal bir yurt gezisinde, Konya’ dadır. Oradan Başbakan İnönü’ye bir telgraf çeker. Bu telgraf anlamca şöyledir:
Atalarımızın yapıtlarını örene dönmüş gördüm.
Avrupa’ya yollayacağımız öğrencilerden kimilerini arkeolojiye yönlendirelim. Dönünce onları doçent yapalım. ders versinler. Öğrenci yetiştirsinler. Tarihsel alanlarımızın kazılarını kendi arkeologlarımız yapsınlar.
Bugün benim kuşağımın arkeologları o günün doçentlerinin, Mustafa Kemal’in sözünü ettiği kişilerin öğrencileridir.
Hititlerle ilgili kazılar da onun isteğiyle başlar. Bir anlamda Anadolu’nun Hitit döneminin arşivine ulaşırız. Bu güne dek gelen kimi yiyeceklerimizin, alışkanlıklarımızın kökenlerini de öğreniriz böylece…
Kısacası 1930’ların ortalarında Hititleri tanımağa başladık. 1960 ların ortalarında da “Göbeklitepe’yi biz ve tüm dünya ancak öğrendik. Oysa Göbeklitepe günümüzden 12 000 yıl öncesindendi.
Gene 1960’ların başlarında yeryüzündeki (bugünkü bilgilerimize göre) ilk yerleşmeyi, on bin yıl öncesinin Çayönü’ nü Prof. Halet Çambel ortaya çıkardı.
Bugün örneğin Konya’nın (kırsal kesimde) evlerinin yarısı kerpiçle yapılıyor ya… İşte kerpicin, analı kuzulu örülmesini en azından Çayönü’nden beri biliyoruz. Kapı serenini, çörteni, evin modelinin yapılmasını, döşemede bir tür örgü örtüyü de…
9400 yıl öncesine dek inen Çatalhöyük’ü de 1960’larda tanıdık. Bana göre ilk mimarlık örneklerini Çatalhöyük’de buluyoruz. Neredeyse Çatalhöyük yaşında olan Burdur’daki Hacılar da bize birçok ipucu verdi.
Beycesultan kazılarında Mükerrem Anabol’un bulduğu Megaronlar bir gerçeği kanıtladı. Bize batının yutturmağa çalıştığı gibi uygarlık, kültür, Anadolu’ya batıdan gelmedi. Buradan oraya gitti, Halikarnas Balıkçısı’nın savladığı gibi… Girit’te ortaya çıkarılan Megaron İsa’dan 1400-1500 yıl öncesinden.Oysa Beycesultan Megaronları 3000-3500 yıl öncesinden.
Troya’daki Megaronlar İsa’dan 2300-2400 yıl öncesindendir. Troya’ya İsa’dan önce 12.yy.da saldıranların (Aka’lar) abc leri bile yoktu. Anadolu’yu savunmaya koşanların, karşıdan 800 yıl önce abc leri vardı. “Mustafa Kemal Anadolu’dan çıkan alfabe’yi Anadolu’ya döndürdü.” diyor Alman prof. Nolle…
Troya’da bulunan bir Megaron’ un, tapınak olarak kullanıldığı içinde bulunan sunulardan anlaşıldı.
Troya’daki bu Megaron bize “Yunan tapınağı” olarak öğretilen yapının kökeninin nereye dayandığını gösteriyor.
Kısacası, Avusturyalı Uhlig’ in savladığı gibi, Avrupa’nın anası Anadolu’dur. Kimliğimiz Anadolu’lu olmaktır!
Evrensel'i Takip Et