Nükleer kıyametin ardından
Bu hafta bir klasiğin yeniden doğuşuna tanıklık ettik. Oldukça uzun süredir Bethesda tarafından geliştirilmekte olan Fallout 4, salı günü yayımlandı. Oyun der demez bir kısmınızın burun kıvıracağını, “Altı üstü oyun işte ne olacak ki” diyeceğini biliyorum. Bu nedenle önce sayısal verilerle elmalar ile armutları karşılaştıralım.
Fallout 4 yayınlandığı ilk gün sadece Steam üzerinden 1.2 milyonun üzerinde sattı. Bu sayıya Steam dışında satılan PC kopyaları ve konsol versiyonları ile korsan olarak oynayanlar dahil değil. Ortalama 35 sterlin yani 152 liralık fiyatını düşünürsek Fallout 4’ün sadece Steam üzerindeki ilk gün hasılatı sinemada izlenme rekorları kıran Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği’nin ABD’deki 28 milyon dolarlık ilk hafta hasılatının epey üzerinde. Yine 35 sterlinlik asgari bir satış fiyatını baz alırsak Fallout 4 eğer 17 milyonun üzerinde satılırsa Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği’nin 887 milyon dolarlık toplam hasılatını aşmış olacak. Fallout 4’ün yapımcısı Bethesda’nın bir önceki klasiği The Elder Scrolls V: Skyrim 20 milyondan fazla satmıştı. Fallout 4’ün bu rakamı aşacağı öngörülüyor. Steam Charts verilerine göre eş zamanlı Fallout 4 oynayan Steam üyelerinin sayısı 469 bini gördü. Steam’de bir önceki eş zamanlı oynanma rekoru 300 bin ile Grand Theft Auto V’te idi. Fallout 4 oynanmakta olan oyunları canlı yayımlamaya yarayan bir servis olan Twitch’te ise 244 bin eş zamanlı izleyiciye ulaşmayı başardı. Bu sayılara dahil olmayan korsan indirme sayıları, konsol satışları ve diğer satış sayıları da ortaya çıktığında daha bütünlüklü bir tablo görebileceğiz. Ancak şimdilik bu kadarı yeterli.
Bu rakamlar “Aman oyun işte”ciler içindi. Bir oyunun değerini elbette satış rakamları belirlemez. Ancak hem sektörün hem de oyuncu kitlesinin büyüklüğünün anlaşılması açısından ciddi bir fikir oluşturabilir.
Bu köşenin düzenli okurları oyunlara bir sanat eseri gibi baktığımı bilir. Elbette her sanat alanı gibi oyun alanında da beş para etmez eserler olduğu gibi başyapıtlar da var. Ve söz konusu olan Fallout 4 olduğunda bir başyapıtla karşı karşıya olduğumuz kesin. Fallout 4 nükleer kıyamet sonrasının en ince ayrıntısına kadar tasarlanmış dünyasında oyuncuyu oldukça sürükleyici bir senaryonun içine bırakıyor. Bu denkleme oyunun neredeyse kusursuz grafiklerini ve oyuncunun ne isterse yapabileceğini ekleyin üstüne bir de oyuncuya pek çok nesneyi değiştirebilme veya sıfırdan inşa etme yeteneği verin. Fallout 4, dev bir kurgusal dünya simülasyonu. Sanırım şimdiye kadar hiçbir oyunda oyuncu yapabilecekleri konusunda bu kadar özgür olmamıştı. Oyuna dair söyleyebileceğim tek kötü yan bu denli detaylı grafikler ve devasa bir dünyanın oldukça güçlü bir bilgisayara ihtiyaç duyması. Eğer oyun oynayacak zamanınız varsa Fallout 4 sizi asla zaman ayırdığınıza pişman etmeyecek bir oyun.
Evrensel'i Takip Et