15 Aralık 2015

Tazminat alabilirsiniz ama işsizlik ödeneği alamazsınız

SORU: Öncelikle merhaba. Benim bir sorum olacaktı. Çalıştığım firmadan ayrılmak istiyorum. 15 sene ve 3 bin 600 prime tabiiyim. İşten ayrıldığımda işsizlik maaşını alabilmek için ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP: Kıdem tazminatını düzenleyen ve halen yürürlükte olan 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesine 1999 yılında getirilen ek düzenleme ile “506 sayılı Kanun’un 60. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı kanunun geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle” iş sözleşmesini kendileri feshedenlere de kıdem tazminatlarının ödeneceği hüküm altına alınmıştır. Maddede bahsedilen süre 15 yıl ve prim gün sayısı da 3 bin 600 gün olarak hesaplanmıştır. 15 yıl ve 3 bin 600’a tabi olma dayanağını bu hükümden almaktadır.
Bu maddeye dayanarak kıdem tazminatı talep edebilmeniz için 15 yıllık sürenin tamamının aynı işverene bağlı olması şartı bulunmamaktadır.
Bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Müdürlüğünden söz konusu talebinizle ilgili olarak “Kıdem tazminatı almaya hak kazanmıştır” ibareli bir yazı ile işverene başvurmanız durumunda tarafınıza kıdem tazminatınız, son işyerinizde çalışmış olduğunuz  kıdeminiz kadar size ödenecektir. Örneğin, 15 yıl ve 3 bin 600 gün talebi ile işten ayrılmayı talep etmiş olduğunuz son işyerinizde 8 yıl çalışmış iseniz bu durumda işveren size 8 yıllık tazminat ödemek durumundadır.
İşsizlik ödeneği alabilecek olan kişiler kanunda belirtilmiştir. Buna göre;
- Hizmet akitleri, ihbar önellerine uygun olarak işveren tarafından feshedilenler,
-Hizmet akitleri, sağlık sebepleri, işverenin kanunda belirtilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları ve işçinin çalıştığı iş yerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler nedeniyle bizzat kendileri tarafından feshedilen sigortalı işçiler,
-Sağlık sebepleri veya işyerinde işçiyi bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan bir zorlayıcı sebebin ortaya çıkması halinde işveren tarafından hizmet akdi feshedilenler,
-Belirli süreli hizmet akdi ile çalışmakta olup da sürenin bitiminde işsiz kalanlar,
-İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması,
-İşin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olanlar,
-Özelleştirme nedeniyle hizmet akdi sona erenler, işsizlik ödeneğine hak kazanırlar. Ancak 15 yıl ve 3 bin 600 prim gün sayısı nedeni ile işten ayrılmak için kıdem tazminatına hak kazanmış olsanız dahi işsizlik sigortasına hak kazanamazsınız. Bu durum, işçinin kendi isteği ile ayrılması olarak yorumlanmaktadır.

Evrensel'i Takip Et