07 Nisan 2016 00:56

Suriye'de hayat

Suriye'de hayat

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Suriye’deki iç ayaklanma ve savaşın rengi değişmeye başladı. Başlangıçta 100’den fazla grup ele geçirdikleri sokaklarda kendi yönetimlerini ilan ediyordu. Yolun başına kontrol noktası koyan ülkeye sahip olduğunu düşünüyordu. Zamanla bazı gruplar umutsuzluğa kapılıp ülkeyi terk etse de kalanlar birleşerek güçlendi. Suriye ordusu asker bulmakta güçlük çekiyordu. “Bu savaş benim savaşım değil” diyen milyonlarca kişi ülkeyi terk etmiş, önce canlarını kurtaracakları komşu ülkelere, oradan da daha iyi bir yaşam için batı ülkelerine akmaya başlamışlardı. Tüm zenginliklerini yıllarca sömürdükleri Afrika’nın, Ortadoğu’nun, yoksul güneyin insanlarına borçlu olan batı, masaya gelen hesabı görünce yan çizdi ve kapılarına dikenli tellerle kapattı. Kendi toprakları dışında ve olabildiğince uzaklarda toplama kampları oluşturdular. Bazen “Stratejik ortak” masalıyla yutturdukları, bazen beyzbol sopasıyla, Panama belgeleriyle, Zarraf’la  korkuttukları yöneticilerimizin sırtlarını okşayarak, ya da kaşlarını çatarak, masalarına konan hesabın çoğunu ülkemizin sırtına yüklediler.
Ülkelerini terk eden, savaştan kaçan insanlar artık Suriye’de her şey eskiye dönse, savaş bitse bile kolay kolay geriye dönecek gibi görünmüyorlar. Gelirken biraz parası olanlar küçük de olsa kendi işlerini kurmuşlar. Gaziantep, Urfa, Kilis gibi sınır illerde kendi kentlerini kurmuşlar. Bu mahallere gidenler Halep’e Şam’a gelmiş gibi hissediyorlar kendilerini. Parası olmayanlar ailece kölelik şartlarında çalışıyor. Çocuklar trafik ışıklarında kağıt mendil satıyor. Gücü yerinde olanlar ucuz işçi fabrikalarda.
Ülkeyi terk edenler perişan. Ama bir de ülkede kalanlar var. Suriye yönetiminin resmi internet sitesi ülkede hayatın bir şekilde devam ettiğini gösteren haberlerle dolu. 13 Nisan’da yapılması beklenen Halk Meclisi seçimleri için yoğun çalışma var. Şam için seçim merkezleri belirleniyor. Diğer illerden gelen vatandaşlar kendi il milletvekillerini seçecekler. Ülke nüfusunun yoğun yaşadığı Şam, Laskiye gibi bölgelerde hayat sanki ülkenin diğer kentlerinde, bölgelerinde hiçbir şey yokmuş gibi sürüyor. Esad yönetimi .
Halkın sosyal yaşamını renklendirmek için Üniversitede eğitim-öğretim devam ediyor. “Ekonomik sıkıntı içerisinde olan ve kredi almak durumunda kalan halkı rahatlatmak için “
Esad yönetimi, olan biteni, ülke yönetimine, Suriye Devletine, Suriye’nin birliğine karşı ayaklanmış, özellikle İsrail tarafından ama genelde Ortadoğu’da ve yeni yeni de Akdeniz’de emperyalist hesaplar içerisinde olan büyük sermayeye yataklık yapan ülkelerin ve onların artıklarıyla yetinen yandaş ve kiralık devletlerce desteklenen terörist hareket olarak görüyor.
Suriye Devletinin Türkçe internet sayfasına göre, Suriye’de, bize gösterilen savaşın dışında başka şeyler de oluyor. Hayat en azından Suriye’nin bir bölgesinde tıpkı İstanbul’daki, Ankara’daki gibi, belki daha da güvenli, sürüp gidiyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa