12 Temmuz 2016 00:53

‘Güneşin Sofrasında - Nâzım ile Brecht’

‘Güneşin Sofrasında - Nâzım ile Brecht’

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Genco Erkal ile Tülay Günal iki yaratıcı, iki deneyimli oyuncu, iki sahne sevdalısı, iki dost, her ikisi de sanat aşkıyla yaşama sevincini birleştirerek seyirci ile paylaşmakta cömert…  Erkal ve Günal, sanatçı kişilikleri ve yaratıcılıklarının yanı sıra muhalif duruşları, toplumsal söylemleri ve tavırları ile insanlara umut kaynağı olabilen müthiş ikili…
Nâzım Hikmet ile Bertolt  Brecht iki mücadele insanı, iki umut ışığı, iki aydınlanma çınarı, iki muhalif yaşam, iki yaratıcı, iki söz ustası, emek mücadelesinin iki neferi, iki komünist ve iki enternasyonal usta…  
Dostlar Tiyatrosu bir kez daha bu iki ustayı deneyimli Tiyatro Ustası Genco Erkal’ın yaratıcılığında bir araya getiriyor,  açık havada, hem de tarihi bir köşkün bahçesinde doğal bir ortamda…  
“Güneşin Sofrasında - Nâzım İle Brecht”, Genco Erkal’ın Nâzım’ın şiirleri ve Brecht’in metinlerinden seçtiği ve özenle düşünüp kotardığı müzikli bir oyun. Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği ve aynı zamanda mekan tasarımını gerçekleştirdiği oyunun müzikler ise Zülfü Livaneli, Fazıl Say, Timur Selçuk, Cem Karaca, Edip Akbayram, Tarık Öcal imzalarının yanı sıra Brecht ile çalışan Alman Müzisyenler Kurt Weill ve Hans Eisler’e ait. Oyunda müzik düzenleme ve piyano Yiğit Özatalay’a viyolonsel Deniz Doğangün’e, klarnet ve saksafon Çağdaş Engin’e ait.
Kadıköy’de son olarak Mahmud Muhtar Paşa’nın (1867-1935) yaşadığı tarihi ‘Mermer Konak’ta seyirci ile buluşturulan oyunun giysi tasarımı Özlem Kaya, ışık tasarımı Hakan Özipek, video tasarım ise Melih Tatlıcan imzasını taşıyor. Oyunda deneyimli Oyuncu Tülay Günal sesi ve oyunculuk performansı ile Genco Erkal’a eşlik ediyor.
Uyarlamayı yapan Usta Tiyatro Adamı Genco Erkal Nâzım Hikmet’in şiirlerinden ve Bertolt Brecht’in şiir ve dramatik metinlerinden tematik bir bütünlükle müzikal formda kurguladığı bir oyun. Oyunda insanlığın başına bela olmuş egemenlerin icat ettiği savaş sorunsalı, sömürü, barış çığlığı,  mapusluk, hasretlik, sıla özlemi, gurbetteki hüzün yaşama direnci, umut, sevda ve adaletli bir dünya özlemi şiirin ve oyunculuğun büyüsü ile dile getiriliyor.    
Konağın bahçesinde Işık tasarımı ile yaratılan atmosfere uygun hareket planı ve canlı orkestra ile desteklenen oyunda Erkal oyunculuğu ve okuduğu şiirlerle, Tülay Günal ise usta müzisyenlerin klasik parçalarını ipeksi bir ses tonu ile yorumlayarak seyirciyi büyülüyorlar.  
Dostlar Tiyatrosunun oyunlarında hep olduğu gibi toplumsal hayat sorgulanır, tarih yeniden sahneye taşınır, savaşlar, emek sermaye çelişkisi ve egemenlerin sömürü düzeni bir kez daha seyircinin dikkatine sunulur.
Güneşin Sofrasında Nâzım ile Brecht oyununda da aynı sorunlar şiirin imgesel tadı, sözün büyülü gücü, oyunculuğun ve hareketin görsel şölene dönüştürülen tasarımı ile sahneye taşınıyor ve seyirciye umut ve yaşama sevinci ve direnme gücü örnek yaşamlar üzerinden anlatılıyor. Oyunda sanatsal ve politik bir tutum olarak sembol ve simgelerle, ölçülü bir eleştirel yaklaşımla beraber, bir dil bütünlüğü içinde kullanılan mizah ve ironi, seyircide alaysı bir gülümsemenin düşünsel zeminini oluşturuyor.
Dostlar Tiyatrosu, yaşadığımız şu can sıkıcı günlere ve pespayeliklere inat sanatın ve şiirin gücünü kullanarak, yıldızlar altında, doğal bir atmosferde izleyiciye umutla karışık, iyimser bir sanat eylemi sunuyor. Emeği geçenlere teşekkürler.  

Oyun temmuz, ağustos ayları boyunca her hafta sonu gösterimine devam edecek.
Adres: Moda Cad. No: 158 Kadıköy
Gişe ve Bilet: 0542 609 51 86
www.dostlartiyatrosu.com

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa