Tüm yasal haklardan faydalanırsınız
Fotoğraf: Envato
SORU: Biz, bir fabrikaya bağlı taşeron işçileriyiz. Kimimiz 2 yıl, çoğumuz da daha fazla zamandır çalışmaktayız. Bizleri fazla çalıştırıyorlar ve bazen de bayram günleri çalıştırıyorlar fakat fazla mesai ücreti ödemiyorlar, izin vermiyorlar. Bu sorunumuzu dile getirince, bu şekilde çalışmak zorundasınız, beğenmiyorsanız istifa edin dediler. Biz taşeron işçi olduğumuz için bizi, fazla mesai ücreti ödemeden çalıştırma hakları var mı?
CEVAP: Eğer, işyerinizde fazla çalışma yapıyor iseniz, bu durumda İş Kanununun amir hükmü karşısında fazla mesai ücretini almanız gerekir. İş Kanunu, işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenler. İş Kanunu, işçilerin çalışma şartlarını ve ortamını düzenlerken kadrolu işçi ve taşeron işçisi şeklinde bir ayrım getirmemektedir. Dolayısıyla, fazla çalışmanızın karşılığı olarak alt işveren işçileri bu kanundan istisna değildir. Taşeron işçisi de kendi işvereni karşısında fazla çalışma yapmış olması halinde, fazla çalışma ücretini almanız gerekir. İş Kanunu bu açıdan asıl işveren veya alt işveren ayrımı yapmaz.
İş Kanununun fazla çalışmayı düzenleyen 41. maddesinde, işçiye seçimlik bir hak getirilmiştir. Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat 30 dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında ise bir saat 15 dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir. Sizden fazla çalışma karşılığınızı bu şekilde alacağınıza dair bir onay alınmamış ise, fazla çalışmanızın karşılığını ücret olarak almanız söz konusudur. Kanununun getirdiği tüm yasal haklardan faydalanırsınız.
İş Kanununun 2. maddesinin 8. fıkrası ile asıl işveren ve alt işveren arasında muvazaalı bir iş ilişkisi kurulması durumunda alt işverenin işçilerinin de iş ilişkisinin başlangıcından itibaren asıl işverenin işçileri olarak işlem göreceklerini düzenlemektedir. Dolayısıyla, sadece fazla çalışma ve yıllık izin açısından değil eğer asıl işveren ile ilişki, işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler dışında ise muvazaa sebebi ile de dava açabilmeniz mümkündür.
- Yaptığım iş nedeniyle bel fıtığı olunca istifa ettim, tazminatı alabilir miyim? 13 Ocak 2025 04:00
- Sosyal medya paylaşımları işten atmaya gerekçe olur mu? 06 Ocak 2025 05:01
- Sigorta kaydı yapılmayan ücretli öğretmenin hukuk mücadelesi 23 Aralık 2024 04:02
- Özel okul öğretmenleri kıdem tazminatı alabilir 16 Aralık 2024 04:42
- Patron, istemediğim halde vardiyamı değiştirebilir mi? 02 Aralık 2024 04:34
- ‘Ameliyat oldum tazminatımı alıp çıkabilmek için belli bir süre var mıdır?’ 25 Kasım 2024 04:30
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45
- İş yerinde bir yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı kazanır 23 Eylül 2024 04:53