04 Ekim 2016 00:41

Kıdem tazminatı için alacak davası açabilirsiniz

Kıdem tazminatı için alacak davası açabilirsiniz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Merhaba, ben Kredi Yurtlar Kurumunda taşeron işçisi olarak çalışmaktaydım. Sosyal medyada siyasi paylaşımlar yaptığımdan dolayı 19.08.2016 tarihinde bildirimsiz tazminatsız görevime son verdiler. 7 ay da beni ücretsiz izine gönderdiler. Temmuzun 22’sinde de ameliyat olup 13 günlük rapor aldım. Rapor ücreti için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurdum. Veremeyiz dediler, temmuz ayında ücretsiz izin dönüşü bir gün çalışmam gerekiyormuş. Islak imzalı belgelerimin hepsi elimde. Beni bilgilendirir misiniz?

CEVAP: İyi günler. Sorunuzda tam olarak ne öğrenmek istediğiniz net olmasa da, öncelikle cevaplanması gereken soru, internet paylaşımlarının bir işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle fesih sebebi olup olmayacağıdır. İş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenle fesih sebepleri İş Kanunu’nun 25/2. fıkrasında sayılmıştır. Bu sayılan hususlar arasında işçinin sosyal paylaşımları yer almaz. Ancak, işçi sosyal paylaşımları aracılığıyla işverene veya işyerine hakaret edici kelimeler ve ifadeler kullanıyor ise, bu durumda, bu ifadeler, İş Kanunu’nun 25/ 2-b bendinde yer alan “İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması” şeklindeki düzenlemeye göre, Yargıtay tarafından, iş sözleşmesinin haklı nedenle feshi olarak değerlendirilmektedir.  
“Davacının iş sözleşmesi bir sosyal medya sitesinde ‘… Adalet dağıtma bankası değildir çünkü sadece torpillilerin, yalakaların bankası olmuş’ şeklinde ifadede bulunarak çalıştığı bankayı aşağılayıcı ve kurumsal kimliğine yakışmayan ifadelerde bulunduğu gerekçesiyle haklı nedenle feshedilmiştir. Taraflar arasında davacının yazdığı konusunda çekişme olmayan ifadeler dikkate alındığında, eleştiri sınırını aştığı, işvereni olan bankanın kurumsal itibarını zedeleyici nitelikte olduğundan doğruluk ve bağlılığa aykırıdır. Fesih haklı nedene dayanmaktadır. Davanın reddi yerine yazılı gerekçeyle kabulü hatalı olmuştur.” (Yargıtay 9 Hukuk Dairesi, 2014/11621 E.)
Ancak, işçinin siyasi paylaşımları nedeni ile iş sözleşmesinin haklı nedenle feshinde, Yargıtay, ifadeleri değerlendirmektedir. Anayasa’nın 26. maddesine göre, “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir.” Bu bağlamda, Yargıtay ise, ifadelerin içeriğine bakmakta, paylaşımların mesai saatleri içinde olup olmadığını ve işverenin tahsis ettiği araçlarla gönderilip gönderilmediğine bakmaktadır. 
“... Davacının mesai saatleri içinde ve işverenin araç-gereçlerini kullanarak yapmadığı söz konusu paylaşımların anayasal güvence altında bulunan fikir özgürlüğü kapsamında kaldığı düşünülmeden hatalı değerlendirmeyle feshin geçerli kabul edilmesi bozmayı gerektirmiştir.” (Yargıtay 7 Hukuk Dairesi, 2014/6519).
Öncelikle, bu açıdan sizin iş sözleşmenizin haklı nedenle feshedilmediği ve tarafınıza diğer koşulları da taşıyor iseniz (bir yıldan fazla çalışma, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışma gibi) kıdem tazminatınızın ödenmesi talebi ile bir alacak davası açabilirsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa