20 Kasım 2016 00:31

Gündem Çocuk

Gündem Çocuk

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Gündem Çocuk Derneğinin nesini beğenmediler? Elbette ki, doğruları söylemesini. Elbette ki, çocukları ciddiye almasını. Gündemin başına çocukları koymasını. Daha güzel bir dünya ve adil bir toplum mücadelesinin parçası olmasını...

Çocukların yeşil alanlarını, çocukların okullarını tanınmaz hale getiren, tecavüze uğrayan bir çocuğu tecavüz edene teslim etmek isteyen bir rejim Gündem Çocuk Derneğinin nesini sevebilir ki?
Madem Gündem Çocuk kabahatli, bir kabahatini hemen paylaşalım ki, nerede durduğumuz belli olsun. Bizler, Gündem Çocuk Derneğinin yanındayız...

Aşağıdaki yazım 2013’te yayımlanmıştı.

***

Gündem Çocuk Derneğinin önceki gün kamuoyuna sunduğu “Türkiye’de Çocuğa Yönelik Ayırımcılık Raporu”, Türkiye Cumhuriyeti’nin de imzalamış olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin her gün ihlal edildiğini gözler önüne seriyor.

Çocuklara ayrımcılık uygulanmaması Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin en önemli ilkelerinden biri. Ama bu ilke sürekli ve sistematik olarak ihlal ediliyor. Tam da bu nedenle Gündem Çocuk Derneği bu rapor ile çocuklara yönelik ayırımcılığı görünür kılmayı hedefliyor. Derneğin yaptığı basın açıklamasında raporun, “Türkiye’de çocukların ayırımcılığa uğramamaları için devletin, yükümlülüklerini bir an evvel yerine getirmesine katkıda bulunmak. Diğer yandan sivil toplum örgütlerine ve bireylere de ayırımcılıkla mücadelede rollerini hatırlatmak ve bir yol haritası sunmak” amacıyla hazırlandığı vurgulanıyor.

Raporda ele alınan 15 ayırımcılık alanı şunlar: Irka dayalı ayırımcılık (ırkçılık), etnik kökene dayalı ayırımcılık, cinsiyete dayalı ayırımcılık, cinsel yönelime dayalı ayırımcılık, engelliliğe dayalı ayırımcılık, ekonomik ayırımcılık, çocuğun birinci derece yakınlarının meslek ve/veya işleriyle ilgili ayırımcılık, çocuğun birinci derece yakınlarından birisinin cezaevinde bulunmasıyla ilgili ayırımcılık, çocuğun gelişimsel, fiziksel farklılık(lara) ya da dezavantaj(lara) sahip olmasıyla ilgili ayırımcılık, eğitim sisteminin ürettiği ayırımcılık, çocuğun anne ve/veya babası ile birlikte olamamasıyla ilgili ayırımcılık, çocuğun suça sürüklenerek ya da suç mağduru olarak çocuk adalet sistemine dahil olmasıyla ilgili ayırımcılık, çocuğun birinci derece yakınlarından birisinin engelli, hasta ve/veya bakıma muhtaç olmasıyla ilgili ayırımcılık.

***

Raporda ele alınan alanlardan biri cinsel yönelime dayalı ayırımcılık. Cinsel yönelimleri farklı olan milyonlarca çocuk, genç ve yetişkin dünyanın birçok yerinde sürekli ve sistematik olarak ayrımcılık ile karşılaşıyor. Tam da bu nedenle, cinsel yönelime dayalı ayırımcılığın görüldüğü her yerde mutlaka teşhir edilmesi gerekiyor.
Raporun ekleri arasında yer alan deneyimler ayırımcılığın hem çok incitici ve örseleyici olduğunu, hem de ayırımcılığa uğrayan bireylere verilecek olan desteğin ne kadar koruyucu bir işlev gördüğünü gözler önüne seriyor: 

İlkokulda sınıftan iki erkek arkadaşım bana “Sen kız gibi konuşuyorsun, biz seninle konuşmayız” demişti. Bana “Sen neden böyle kadın gibisin” diye sorarlardı. Benim o zaman en çok canımı acıtan ise “Senin baban da mı böyle?” diye sormalarıydı. Bu hakikaten o zaman canımı çok acıtıyordu.

Okulda, çocuksun ya, saklambaç oynar, şu oynar, bu oynar. Ya ben oynayabilir miyim, diyemiyordum. Hep ben uzaktan izlerdim.

Türkçe dersindeydik ortaokulda galiba (...). Bir fabl yazacaktık ve kendimizi bir hayvanla özdeşleştirecektik. Ben de dedim ki aslan olayım! Öyle, o geldi aklıma, öyle hiç de ataerkil falan da düşünmedim. O yaşta tabii ne kadar düşünebilirsem. Bunu söylediğimde bir arkadaşım “ondan aslan falan olmaz, olsa olsa kaplan olur” demişti. O zaman hoca çok tepki göstermişti. “Sen sus, konuşma. Bir daha arkadaşına böyle bir şey söylediğini duyarsam dersten atarım. Dersime giremezsin” demişti. Öğretmen öyle tepki verip beni koruyunca ben kendimi gerçekten aslan gibi hissetmiştim. Gururum okşanmıştı. Yalnız olmadığımı düşünmüştüm.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa