29 Kasım 2016 01:04

İş sözleşmesinin feshi anlamına gelir

İş sözleşmesinin feshi anlamına gelir

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İşyerimiz genellikle yazın çalışma olan bir yer. Şimdi kış mevsimi yaklaşınca işveren bizi ücretsiz izne çıkaracak. Bu yasal bir durum mudur?

CEVAP: Ücretsiz izin İş Kanunu’nda sadece 74. maddede yer alan bir uygulamadır. “Analık halinde çalışma ve süt izni” başlığını taşıyan bu maddede yer alan ücretsiz izin düzenlemesi ise, kadın işçinin talep etmesi durumunda, on altı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde on sekiz haftalık ücretli izin süresinden sonra altı aya kadar verilen ücretsiz izin uygulamasıdır. Ayrıca, bu sürenin, yıllık ücretli izin hakkının hesabında da dikkate alınmayacağı belirtilmiştir madde metninde.

Uygulamada ücretsiz izin diye geçen ve işvereninizin de size uygulamak istediği ise, iş sözleşmesinin askıya alınmasıdır. İş sözleşmesinin tek taraflı olarak askıya alınması, işin niteliğinden kaynaklanmıyorsa, Yargıtay tarafından iş sözleşmesinin feshi anlamında değerlendirilmektedir. Örneğin, mevsimlik ve kampanya işlerinde sözleşmenin askıya alınması çalışma koşullarının işçinin aleyhine esaslı tarzda değişikliği anlamına geldiğinden askıya alma anlaşmasının İş Kanunu’nun 22. maddesinde belirtilen yönteme uygun olarak yapılması gerekir. Yani bu durumda, işveren bu hususu yazılı olarak yapmak zorundadır. İşverenin yazılı önerisini işçiler altı iş günü içinde kabul ettikleri takdirde iş sözleşmesi askıya alınmış olur. İş görme borcu ve ücret borçları bu süre içinde yerine getirilmez.

İşverenlerin, işçinin isteği dışında ve tek taraflı olarak ücretsiz izin kullandırması yasal olarak korunmamaktadır. İşçinin, isteği dışında, ücretsiz izne gönderilmesi, iş sözleşmesinin feshi anlamına gelmektedir ve işçi ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanır.

Yargıtay, konu ile ilgili bir kararında, “Davacı işçinin rızası ve yazılı muvafakati bulunmadan işverence davacının tek taraflı ücretsiz izine çıkarılması eylemli bir fesih olup, dairemizin yerleşik içtihatlarına göre bu durum davacı işçi açısından iş akdinin haksız fesih halini oluşturur ve işçi ihbar tazminatına da hak kazanır” şeklinde görüş bildirmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa