14 Mart 2017

Kağıt üzerinde 2 ayda sonuçlanması lazım ama...

SORU: 3 Haziran 2015 tarihinde haksız yere iş akdime son verildi. Bunun üzerine işe iade davası açtım. Ortalama 5-6 celse sürdü ve sonrasında hakim benim haklı olduğuma karar verdi. Buna istinaden 4 aylık maaşımın verilmesini ve aynı zamanda işe iademin kararını verdi. 2016 yılının kasım ayında davam sonuçlandı. Fakat karşı taraf temyiz etti ve dosyamız Yargıtaya gitti. Yargıtaydan dosyanın dönmesi bir süreç alacakmış fakat ne kadar alacak? Dosyam kaçıncı sırada? Ne kadar ücret alacağım? Bu konu hakkında bana yardımcı olabilir misiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim, saygılarımla. İyi çalışmalar.

CEVAP: Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Köşeye gelen sorular tarih sırasına göre cevaplandırıldığı için bazen soruların cevapların yayımlanmasında gecikmeler de olabiliyor. İş Kanunu’nun 20. maddesinde, işe iade davalarının yargılaması ile ilgili şöyle bir düzenleme vardır. Maddenin son fıkrasında, “…Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir.” hükmü yer almaktadır.

Ancak, bu düzenleme uygulama söz konusu olunca kağıt üzerinde kalmaktan öteye gidememiştir. Mahkemelerin ağır iş yükleri altında bu kadar kısa sürede davanın bitirilmesi çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla, Yargıtay süreci de uygulamada daha uzun olabilmektedir. Ancak maksimum ne kadar süreceğine ilişkin herhangi bir tarih vermek mümkün olamamaktadır. Zaten son derece uzun süren duruşmalar, Yargıtay aşaması; ayrıca, bir çok hakimin görevden alınması, yerlerine atamaların geç yapılması gibi olağanüstü sebeplerle de darbe teşebbüsü sonrası OHAL döneminde daha da uzamıştır.

Yargıtay aşamasından sonra başka bir olağan kanun yolu bulunmamaktadır. Karar düzeltme gibi başvuru mekanizmaları olağanüstü kanun yolu olarak kabul edilmekte ve kararın uygulanmasını durdurmamaktadır. Davayı gören mahkemenin dosyayı Yargıtaya göndermek için, “…Temyiz harç ve resimleri ödendikten ve diğer tarafa tebliğ olunan temyiz dilekçesinin cevabı geldikten veya belli süre geçtikten sonra posta masrafları da verilmişse dosya, üç gün içinde düzenlenerek Temyiz Mahkemesine gönderilir” hükmü Hukuk Ve Ticaret Mahkemelerinin Yazı İşleri Yönetmeliği’nde düzenlenmiştir.

Dosyanızın Yargıtayda hangi aşamada olduğunu Yargıtayın internet sitesi üzerinden dosya sorgu bölümünden gerekli bilgileri girerek öğrenebilirsiniz. Ancak, burada kaçıncı sırada olduğunu değil, hangi aşamada (örneğin arşivde veya incelemede) olduğunu öğrenebilirsiniz.

İkinci sorunuzun cevabı ise bize ayrılan köşenin sınırlarını zorlamakta ancak kısaca söylemek gerekirse, iş sözleşmesinin feshinin geçersizliği ve işe iade davası sonucu tespit niteliğinde olması sebebiyle boşta geçen süre ücreti ile işe başlatmama nedeniyle tazminata dair verilen kararlar da sadece tespit niteliğindedir. Bu gerekçe ile ücret ve tazminatların kaç aylık ücret olduğu tespit edilir ancak kaç liralık ücret olduğu tespit edilmez. Dolayısıyla işe iade davasında mahkeme gerçek ücreti tespit etmek gibi bir yükümlülükle karşı karşıya değildir.

Evrensel'i Takip Et