Fesih sebebinin geçerli olmadığını düşünüyorsanız işe iade davası açabilirsiniz
Fotoğraf: Envato
SORU: İyi günler. Ben bir firmada üç yıldır çalışıyorum. Burada işyerinde işveren, işçilerin iş sözleşmesini feshedeceği zaman önceden hazırlanmış matbu bir dilekçe kullanıyor. Benim de iş sözleşmemi bu matbu dilekçe ile feshetti. Bu durumda işe iade davası açarsam kazanabilir miyim?
CEVAP: Öncelikle belirtmek gerekir ki, işe iade davasını iş sözleşmenizin geçerli bir neden olmadan veya aslında fesih ihtarnamesinde yazılı bulunan sebepten başka bir sebeple feshedildiğini düşündüğünüz her durumda açabilirsiniz. Bu sebeple işe iade davasında asıl tartışılan mesele, işverenin sizin iş sözleşmenizin feshinde geçerli bir nedene dayanıp dayanmadığı. Ancak, belirtmekte fayda var, işe iade davasını fesih ihbarnamesinin size tebliğ edildiği tarihten 30 gün içinde açmanız gerekmektedir. Bu süre hak düşürücü süredir ve bu zaman zarfı içinde açmaz iseniz dava açma hakkınız kaybolmaktadır. Dolayısıyla, matbu bir ihtarnameden önce burada önemli olan husus, iş sözleşmenizin işveren tarafından hangi sebeple feshedildiğidir. Eğer, belirtilen fesih sebebinin geçerli olmadığını ve gerçeği göstermediğini düşünüyorsanız, işe iade davası açabilirsiniz. Aksi takdirde fesih geçerli olacaktır.
İş sözleşmenizin feshinde eğer sizin davranışlarından kaynaklı bir gerekçe belirtilmiş ise, bu durumda fesihten önce savunmanızın alınması gerekmektedir. Bu durum İş Kanununun 19. maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Dolayısıyla, sadece davranışınızdan kaynaklı bir fesihte savunmanızın alınmamış olması dahi feshi geçersiz kılmaktadır. Ayrıca, işveren, işletmeden kaynaklı bir nedeni gerekçe olarak göstermiş ise bu durumda da feshin son çare olması ilkesinin gözetilmemiş olması da feshi geçersiz kılacaktır. İş sözleşmeniz feshedilirken tüm bu hususlara uyulmaması halinde fesih geçersiz olacaktır.
Fesih ihtarnamesinin matbu olup bazı önemli boşlukların ayrıca dolduruluyor olması (örneğin fesih nedeninin her olayda ayrıca anlatılıyor olması gibi) işe iade davası konusunda önemli bir husus teşkil etmemektedir. Ancak, iş sözleşmesi feshedilen her işçi açısından aynı gerekçe ve cümlelerle bu fesih ihtarnamesi kullanılıyor ise bunu mahkemede lehinize bir delil olarak tartışabilirsiniz.
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45
- İş yerinde bir yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı kazanır 23 Eylül 2024 04:53
- Çalışma koşullarında esaslı değişiklik işçiye yazılı olarak bildirilmeli 09 Eylül 2024 04:50
- Gelir vergisi kesintisi işçi için haklı nedenle fesih sebebi olur mu? 02 Eylül 2024 06:39
- Patron işçinin ücretinde indirim yapamaz 26 Ağustos 2024 04:33
- Alınan raporların sıklığı fesih riskini beraberinde getirir 19 Ağustos 2024 05:01
- Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı neden olmadıkça zincirleme yapılamaz 05 Ağustos 2024 04:20
- Yıllık izin süresi kanunda belirlenmiştir, patron bu süreyi azaltamaz 22 Temmuz 2024 04:31