21 Temmuz 2017 01:00

MEB'in iki yeni cinliği

MEB'in iki yeni cinliği

Fotoğraf: Envato

Paylaş

MEB’in bu hafta açıkladığı 51 başlıkta farklı sınıf düzeyleri de dikkate alındığında 176 ders için “ders öğretim programları” teknik düzey açısından daha gelişmiş durumda bulunmakla birlikte gördüğüm kadarıyla imam hatip mezunları derneklerinin (ÖNDER), din-tarikatların, Diyanetin, AKP’nin en dinci propagandacılarının istemleri doğrultusunda, olabilecek en dinci haftalık program ortaya çıkmıştır.

Burada iki önemli cinliğe değinilecektir.

MEB, imam hatip liselerinde “din kültürü ve ahlak bilgisi” derslerini kaldırdı, “ahlakı” dine (İslam ahlakı) ve tarikatlara (ahlak ve tasavvuf kültürü) bağladı. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen MEB, anayasada var dediği ve korumayı sürdürdüğü, hatta dahası liselerde 1 saatten 2 saate çıkarttığı zorunlu “din kültürü ve ahlak bilgisi” dersini imam hatip liselerinden tümden kaldırmış bulunuyor.

Burada ince bir dinci gerekçe bulunabilir, “din kültürü ve ahlak öğretimi” ibaresindeki dini bir kültür saymaya karşı çıkıyor olabilir.

İş bunla da sınırlı kalmıyor, diğer yandan imam hatip liselerinde seçmeli grupta “İslam ahlakı” ve “ahlak ve tasavvuf kültürü” diye iki ders eklenmiş bulunuyor ki, ahlakı tarikatlara bağlıyor.

MEB her derse sokuşturduğu “Değerler Eğitimi” başlığını din grubu derslerine neden eklemiyor?

Cumhurbaşkanının, Bakan Yılmaz’ın da altını çizerek vurguladığı “değerler eğitimi” müzik ve fizik dahil her derse sokuşturulmuşken nedense hiçbir din dersi öğretim programında “değerler eğitimi” başlığına yer verilmiyor. Bundan da “din” ile “değerleri” bağdaştırmadığı, dini bir değer değil zorunlu bir vahiy saydığı gibi bir anlayış ortaya çıkıyor. Veya dinin tümünü değer sayıyor.

Osmanlı’dan çok daha geri,  İran İslam Cumhuriyeti’nden daha dinci, Suudi Arabistan’la kafa kafaya 

Osmanlı’nın 1830’larda kurmaya başladığı ve 1860’lardan itibaren yaygınlaştırdığı ortaokul ve liseler din merkezli olmayıp akıl ve bilim merkezli idi. Osmanlı ortaokul (rüştiye) ve liselerinde (idadi-sultanilerinde) tek bir yıla sığan 1-2 saatlik tek bir din dersi bulunuyor, ahlak dersi de bağımsız bir ders olarak okutuluyordu.

Osmanlı ortaokul ve liselerini bir yana bırakalım medreseleri bile daha iyi durumdaydı, Medreselerinin alt (bugünkü imam hatip ortaokulu),  orta (bugünkü imam hatip lisesi) ve üst (bugünkü ilahiyatlar) düzeylerinde akli ilimlerle nakli ilimler belli oranlarda dağılıyor, bu kadar dinci bulunmuyordu.

Mevcut imam hatip lisesinde bir öğrencinin, 

* 9. sınıfta 6 saat (Arapça ile birlikte 10 saat), 

* 10. sınıfta 11 saat (Arapça ile birlikte 14 saat) zorunlu din dersi alması gerekiyor. 

* 11.sınıfta 13 saat zorunlu, seçmelilerle birlikte 30 saat, 

* 12. sınıfta 12 saat zorunlu, seçmelilerle birlikte 30 saat din dersi bulunuyor.

Normal liselerimizde bile her yıl 2 saat zorunlu din dersi olmak üzere “Kur’an-ı Kerim”, “Hz. Muhammed’in hayatı (siyer), “Temel dini bilgiler (ilmihal)”, “İslam bilim tarihi”, “İslam kültür ve medeniyet tarihi”, “Osmanlı Türkçesi” ve “Arapça” ile birlikte 15 saat kadar ders bulunuyor.

* Suudi Arabistan’da bu dersler liselerin şeriat bölümlerinde 8-10 saat olup diğer bölümlerde 5 saat bulunuyor.

* İran İslam Cumhuriyeti’nde ortaokul ve liselerde “din ve hayat” adı altında 3-4 saatlik din dersi bulunuyor.

* Normal liselerimiz bile İran ve Suudi Arabistan’düzeyinde dincileşmiş bulunuyor. İmam hatiple kıyaslanırsa İran İslam Cumhuriyeti’nde veya Suudi Arabistan okullarında imam hatip liselerinin üçte biri kadar din dersi okutuluyor. 

Liselerde 11. ve 12. sınıfta zorunlu fen ve matematik dersi yok

Haziran ayı içinde açıklanan haftalık ders çizelgelerine bakıldığında Anadolu liselerimizin 11. ve 12. sınıflarında zorunlu müfredat grubunda tek bir fizik, kimya, biyoloji veya matematik dersi gözükmüyor. 

Felsefe dersinin ikiye çıkarılması iyi olmuş, psikoloji, sosyoloji ve mantık yok

Felsefe derslerinin ikiye çıkarılması çok yerinde olmuş, katkısı olanlara teşekkürler. Psikoloji, sosyoloji ve mantık dersleri ise hâlâ yok sayılıyor (seçmeliler arasında gösteriliyor).

Bu haftalık ders yapısı ve bu dinci cinliklerle bilim ve teknolojiyi yakalamak zor.  Çocuklarımıza da Müslüman halklara da yazık oluyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa