8 Ağustos 2017
DİĞER YAZILARI
Anadolu’yla yüzleşmek 19 Şubat 2025
İnsan olmak 29 Ocak 2025
Anılara dönmek 22 Ocak 2025
Gemici Islığı 1 Ocak 2025
Dünden bugüne 25 Aralık 2024
Ellerinize ve yalana dair  18 Aralık 2024
Eski dostlar 11 Aralık 2024
YAZI ARŞİVİ

Ağustos ayı insanlık ayıplarının en unutulmazlarından birini saklar bağrında. Japonya’nın doğal güzelliklerle bezeli şirin kenti Hiroşima 6 Ağustos 1945’de ilk kez bir nükleer bomba saldırısına uğradı. Saldırı sonrası bütünüyle harabeye dönen kentte binlerce kişi hayatını kaybetti. Bölgeye yayılan radyasyondan etkilenen çocuk, genç, yaşlı pek çok Hiroşima sakini de ömür boyu sürecek hastalıklarla,sakatlıklarla boğuşmak zorunda kaldı. 1945 yılında 2. Dünya Savaşı’nın sonuna gelinmişti. Güç günler geçiren ve teslim olma aşamasına gelen Japon ulusunu Hiroşima’nın ardından yeni bir felaket beklemekteydi. Atom bombasının bulunuşuyla kendilerini nükleer gücün sarhoşluğundan kurtaramayan dönemin Amerikan Başkanı ve Pentagon 9 Ağustos 1945’ de bu kez bir başka Japonya kenti, Nagazaki’yi yerle bir etti. Atom bombası insanlığın yararına kullanılacak denilmişti oysa kötü ellerde insanlığın kabusu oldu. Uzun yıllara yayılan radyasyonun insanlar, hayvanlar, bitkiler, denizler ve akarsulara verdiği  korkunç zarara karşı günümüzde de bilim insanları insanlığı nükleer tehlikelere karşı uyarmaya devam ediyorlar. Japonya her yıl Hiroşima ve Nagazaki’de düzenlediği törenlerde, üzerlerinde denenen ilk nükleer bomba “atom”un kurbanlarını anıyor. Bütün dünyaya insanlık için barış mesajları gönderiyor. İnsanlığın Guarnika’lardan, Auschwiz’lerden, Hiroşima ve Nagazaki’lerden ibret almasını, ders çıkarmalarını istiyor.

Döneminde Hiroşima saldırısı uluslararası alanda büyük tepkilere yol açsa da kimi tarih yazarları ve siyasetçiler insanı odağa almayan yazıları, konuşmalarıyla ABD Başkanına ve Pentagon’a övgüler yağdırdılar. Atom bombasını 2. Dünya savaşına son veren yumruk nitelemelerinde bulundular. Ne hazindir ki 400 bini aşkın insanın ölümünden kılı bile kıpırdamayan Amerika Başkanı Hiroşima’nın atom bombası ile yerle bir edildiğini öğrendiği an oval ofisinde şampanya patlatarak kutlama yapıyordu. Hiroşima güzel sanatların pek çok dalında halklarla buluşturuldu. Belgeseller, sinema filmleri yapıldı. Hiroşima üzerine dünyanın seçkin şairleri, dizelerini miras bıraktı. Ne var ki giderek yozlaşan çağımızda medya Hiroşima gibi olaylara yer ayırmak şöyle dursun değinmiyor bile…

Ülkemizin yüz akı şairlerinden Can Yücel’i 12 Ağustos 1999’da Datça’da yitirmiştik. Bu yazıyı da Can Yücel ustanın dizeleriyle bitirmek istedim.

“Uyumayan Umut” 

Uyumayan bir yatak…
İçinde uyuyanlarından 
önce
Tut ki uyandı
        bulut… 
Ve sonra Koynunda 
uyuyanlar
Çiftleşmeye başlamışlar,
Havalarda oluşan 
bebek
Düşün artık ne
Kadar
Tayyareci olacak ki.

          Büyüyünce atmaz
diğ’mi bu çocuk.
          Şiirlerin üstüne
                  atom bombalarını.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Türk-İş ve Hak-İş’in üç genel başkan yardımcısı, 600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri için önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığına sunmak üzere zam talebini belirledi. Ancak zam oranı açıklanmadı. Pazarlığı yapılacak rakamdan haberi olmayan işçiler tepkili: “Neyi kimden gizliyorsunuz, taslağı açıklayın.”

22 bin 131 TL Türk-İş'in belirlediği açlık sınırı

72 bin TL Türk-İş'in belirlediği yoksulluk sınırı

30 bin TL kamu işçisinin ortalama ücreti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in tutukluluğuna yapılan itiraz "kaçma şüphesi" gerekçesiyle reddedildi.

Evrensel'i Takip Et