20 Ağustos 2017 01:04

Zeus'un bacağı ya da yapay rahim

Zeus'un bacağı ya da yapay rahim

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Antik dönemlerden günümüze erken doğum kavramı insanlık tarihi tarafından çeşitli biçimlerde kayıt altına alınmış. Örneğin yunan mitolojisi annesi kendisine hamile iken ölen Dionysus’un erken doğuşunu anlatır. Taranto Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Dionysus’un doğumu isimli vazo üstü resmi (MÖ 385), bereket, bağcılık ve şarap tanrısı olan Dionysus’un doğumunu anlatır1. Dionysus’un annesi Semele’nin ölümüyle bu sırada yanında olup ölümüne de sebep olan babası Zeus, hızla bebeği çıkarır ve doğmaya hazır olana kadar, bacağına yerleştirir. Vazodaki çizimde Dionysus, Zeus’un bacağına dikilidir ve kollarını muhtemelen Hera’ya uzatmaktadır. Bu çizim Antik Yunan’da erken doğan bebeklerin vücut ısısının sabit tutulması, ısı kaybının önlenmesi konusunda bir bilgi olduğuna işaret etmektedir.

Bu hafta yayımlanan ve kuzularla gerçekleştirilen bir araştırma, erken doğan bebeklerin yaşatılmasında umut ışığı oldu2. Özellik 22-23 haftalıkken doğan bebeklerin normal gelişimlerini anne karnı dışında tamamlayarak yaşamasını sağlamayı hedefleyen çalışmada premature kuzular bir hafta boyunca ex vivo uterine environment (EVE) (vücut dışında, rahime benzer bir çevrede) denilen bir ortamda yaşatılabildi.  Araştırmayı yürüten Prof. Matt Kemp, bu ortamın basitçe anne karnında bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı banyosu ile yapay bir plasentadan oluştuğunu ifade ediyor3. Araştırma oldukça heyecan verici. Eğer koşullar daha da geliştirilebilinirse, tehlikeli bir şekilde çok erken doğan bebeklerin de yaşatılabilme olasılığı artacaktır. İnsanlığın yaklaşık 2 bin500 yıllık hayalini gerçekleştirmeye bir adım daha yakınız artık.

1 http://www.theoi.com/Gallery/K12.13.html

2 Usuda et al., Successful maintenance of key physiological parameters in preterm lambs treated with ex vivo uterine environment therapy for a period of 1 week. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 2017; DOI: 10.1016/j.ajog.2017.05.046

3 Tohoku University. “Artificial womb raises hope for premature babies.” ScienceDaily. ScienceDaily, 17 August 2017. <www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170817141714.htm>.
 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa