14 Eylül 2017 00:15

Kehanet

Kehanet

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Dünya tarihi, geleceğe dönük öngörülerde bulunup çuvallayanlarla dolu. Hem de öyle sıradan değil konunun uzmanı kişilerin çuvallamaları.
Yıl 1932. Atomun babası Einstein. “Nükleer enerjinin bir gün elde edilebileceğine dair en ufak bir gösterge bile bulunmuyor. Atomu istediğimiz gibi parçalayabiliriz.” 13 yıl sonra patlayan atom bombası.

1839. Dönemin en ünlü operatör doktoru. “Ameliyatlarda acının dindirilmesi aptalca bir hayal, onu aramaya çalışmak saçmalıktır.”

1865. Boston gazetesi editörü. “İyi bilgilenmiş kimseler bilirler ki sesi teller üzerinden nakletmek imkansızdır. Olsa bile pratik bir değeri yoktur.”

1944. Film şirketinin başkanı. “Televizyon en geç altı ay içerisinde piyasadan silinecektir. İnsanlar her akşam böyle bir kutuya bakmak istemezler.” Hani “Yok canım, gelen kurt değildir” der gibi.

1903. Henry Ford’un kredi isteğine, bir banka müdürü. “Atlar her zaman kullanılacaktır. Otomobil ise ancak geçici bir moda olabilir.”
Çok değil 40 yıl önce, 1977. Hem de bilgisayar firmasının başkanı Kenneth Olsen. “İnsanların evlerinde bilgisayar bulundurmaları için her hangi bir neden göremiyorum.”

İskoçyalı Fizikçi Lord Kelvin. “Radyonun geleceği yok.”

1949. Popular Mekanik Dergisi. “Bilgisayarlar gelecekte sadece 1 buçuk ton ağırlığında olacak.”

1911. Mareşal Ferdinand Foch. “ Uçaklar hoş oyuncaklar ama askeri bir değerleri yok.”

1899. Yüz yirmi yıl önce. Buharlı makine devri. Amerikan Patent Dairesi Başkanı Duel. “İcat edilebilecek her şey icat edildi.” 

5 Eylül 2012. Dönemin devletlileri. “En kısa zamanda Şam’a gideceğiz. Emevi Camii’nde namaz kılıp, Suriyeli kardeşlerimizle kucaklaşacağız.”

12 Eylül 2017. “Esad ile görüşmeye pek niyetli değilim.” 

“Hiç” değil, “Pek” niyetli değilim. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa