Habercilik ve internet etiği
Internetin yaygınlaşmasının haberciliği de değiştirmemesi mümkün değildi. Web’de ilk kurulan haber sitelerinden bugüne epey yol alınmış olsa da internet odaklı habercilikte alınan yolun bir kısmı hiç de iyi yerlere çıkmıyor. Bir kokuşmuşluk abidesi olduğunu zaten bildiğimiz ana akım medyayı tartışmanın anlamı yok. Ancak muhalif olduğu, okuruna saygı duyduğu düşünülen yayın organlarının önemli bir kısmının bu iyi yerlere çıkmayan yollardan gitmekte olduklarını konuşmamız gerek.
Haberi okura ulaştırmak için değil de okuru siteye çekmek için yapılan her türden çalışmanın örneklerini uzunca bir süredir muhalif medyada da görebiliyoruz. Nedir bu yöntemler? Tıklama tuzakları, haber olmayan “haberler”... Liste uzayıp gidiyor. Amaç hep aynı: okuru aldatarak siteye çekerek hem sitenin ziyaret istatistiklerini hem de reklam gelirini arttırmak.
Haberin başlığını ya da sosyal medyaya atılan metnini öyle bir hale getiriyorlar ki okur ister istemez merak edip linke tıklıyor. Diyelim ki Ferhat Göçer hayranısınız, önünüze sosyal medyada bir haber düşüyor: “Ferhat Göçer bıraktı...” “Haydaa” deyip tıklıyorsunuz habere ve öğreniyorsunuz ki müziği değil doktorluğu bırakmış. Bu yine nispeten tıklama tuzağının iyisi. Bir de daha dibi bulmuş olanlar var. Yazmış sosyal medyaya “Bilmem neyde flaş gelişme” diye açıyorsun haberi “flaş” dedikleri gelişme henüz bir gelişme olmaması. Sahi biz niye gelmiştik buraya?
Peki ya Cilalı Taş Devri’nden kalma haberlere ne demeli? Canım ayıp değil mi bize on yıl öncesinin haberini pazarlamaya çalışıyorsun. Ya da alakalı-alakasız fotoğraflardan bir galeriyi muhtemelen de yabancı sitelerden alıp altını da bazen saçma sapan metinlerle bazen kötü çevirilerle doldurmana ne demeli?
Geçtiğimiz günlerde aralarında muhalif yayın organlarının da olduğu 26 yayın organı trafik kazası haberlerinin nasıl verilmesi gerektiğine dair fikir birliğine vararak bu haberleri bundan sonra nasıl vereceklerini madde madde açıkladılar[0]. Söz konusu liste kaza yapan firmaların gizlenmemesi ve haberi yaparken kamu yararının gözetilmesi gibi olumlu maddeler içeriyor. Şimdi muhalif medyaya soralım benzer bir çalışmayı başta sosyal medyada haberlerin veriliş şekli olmak üzere Internet haberciliği açısından yapmayı gözünüz keser mi? Yoksa bu yöntemlerle gelen tıklamalardan ve okuru aldatmaktan memnun musunuz?
Evrensel'i Takip Et