14 Ekim 2017 00:50

Ritchie’nin mirası

Ritchie’nin mirası

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Günümüz yazılım dünyasına şöyle bir göz atınca C#'dan Rust'a farklı farklı programlama dilleri ile karşılaşırsınız. Mevzuyu biraz eşelemediğiniz sürece C ile karşılaşma olasılığınız oldukça düşüktür. C’nin babası olarak bilinen ve 6 yıl önce 12 Ekim 2011’de hayatını kaybeden Dennis MacAlistair Ritchie ile karşılaşma olasılığınız daha da düşüktür. Oysa ki C, icadından bugüne geçen neredeyse yarım asırlık süreye rağmen hâlâ en yaygın kullanılan dillerden biri. Kullandığınız işletim sisteminin çeşitli kısımlarından tutun da programlama dillerinin derleyicilerine, veri tabanlarından donanım sürücülerine düşük sistem kaynağı tüketimine, yüksek hıza ve performansa ihtiyaç olan hemen her yerde C kullanılıyor. 

C, UNIX işletim sistemi ile birlikte kullanılmak üzere Dennis Ritchie’nin içinde bulunduğu bir ekip tarafından 1969’da Assembly adlı düşük seviyeli programlama dilinde geliştirildi. Birkaç yıl içinde C, UNIX çekirdeğinin yeniden C’de yazılabileceği güçlü bir dil haline geldi. UNIX çekirdeğinin C’de yazılması ile işlemci mimarisine bağımlı kod miktarı büyük ölçüde azalarak UNIX’in farklı mimarilere kolayca taşınabilmesi ve yaygınlaşmasının önünü açıldı. Linux ve MacOS’un kökenlerinin UNIX’e dayandığını ve Windows da dahil olmak üzere günümüz işletim sistemlerinin tümünün çekirdeklerinin C’de yazıldığını göz önünde bulundurursak Dennis Ritchie’nin önemini de daha iyi kavrayabiliriz. 

Geride böyle büyük bir miras bırakan birinin ölüm haberini pek çok yayın organı ya görmedi ya da ufak tefek haberlerle geçiştirdi. Ne de olsa Ritchie geride milyar dolarlık şirketler ve markalar bırakmamıştı. Hayatı bir bireysel kurtuluş hikayesi falan da değildi. Öyleyse kısacık bir haber yeterliydi. Geride C’nin yanı sıra hâlâ C hakkındaki en önemli kitaplardan biri sayılan "The C Programming Language"ı da bırakan Ritchie’ye çok şey borçluyuz. Eğer bir programlama dili biliyor ve ikinci bir dil öğrenmek istiyorsanız [0] diğer dillere kıyasla biraz daha zor olsa da C’yi deneyin. En kötü ihtimalde kaybedeceğiniz sadece biraz zaman en iyi ihtimalde kazanacağınız çok şey var.

[0] Programlamaya yeni başlamak için daha uygun diller var.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa