DİĞER YAZILARI
Kaybettiniz 6 Mart 2025
Örgüt 27 Şubat 2025
Mehmet Türkmen 20 Şubat 2025
Güç bende artık 13 Şubat 2025
Hadi yine iyiyiz 6 Şubat 2025
Sorun modelde 30 Ocak 2025
Tan ile Bulu 23 Ocak 2025
İkinci çocuk 16 Ocak 2025
Pislik 9 Ocak 2025
Benim adamımdan hoca 2 Ocak 2025
YAZI ARŞİVİ

Yine maden faciası, yine işçi katliamı. Bir yanda Soma maden kazasında kömür uğruna canlarını veren yüzlerce işçinin davası, mahkeme sonuçlarında sorumlular hakkında verilen beraat kararları, maden sahibinin İstanbul’un göbeğinde yükselen gökdelenleri, diğer tarafta yeni iş cinayetleri, “Takdiriilahi ve rahmet” açıklamaları, “Sorumlular(?) yargı karşısına çıkarılacak” deyip işin içinden sıyrılma çabaları. Her şey üç beş kuruş daha fazla para için.

Yer Şırnak. Açık kömür madeni. Yani yüzlerce dönüm kapkara, çorak, altüst edilmiş bir arazi. Üzerinden her gün “Tarladaki karıncayı” bile algıladığı, asla yanlış yapmayacağı söylenen silahlı, silahsız onlarca insansız hava aracının (İHA) geçip fotoğraflar çektiği, fotoğrafları ilgili ve yetkililere ilettiği Şırnak toprağı.

Devlet yetkilileri, Bakanlar işletmenin ruhsatsız olduğu tespit edilince işin içinden sıyrılmış ve tüm suçu madeni işletenlere attıkları için rahat bir nefes almışlardır. Yani işletme kaçak çalışıyormuş. Sanki açık maden ocağı Şırnak’ta yüzlerce dönüm arazide değil de, 5 katlı apartmanın bodrum katının penceresiz odasında kömür çıkaran gizli bir çukur.

Hadi diyelim sineği gören, teröristi yürüyüşünden, gözünün üstündeki kaşından anlayan insansız uçaklar bu koca madeni göktaşı düşmüş jeolojik tarihi eser sandı, bu madenden çıkarılan kömürler uzaylılar tarafından ışınlanarak mı tüketileceği diğer gezegenlere gönderildi? O bölgede kara yolu ile yolculuk ederken hemen her on kilometrede kontrol yapan devlet görevlileri kömür taşıyan bu koca koca kamyonları görmedi mi? Gördüler de, kamyonların arkasındaki yükü kömür değil de Gazze’ye, İdlib’e gönderilen insani yardım malzemesi mi sandılar?

Şırnak’ta sosyal ve kültürel yaşamı güzelleştirmekle, çiçekli parklar, genişletilmiş yollar, sanat sokağı yapmakla meşgul kayyum belediyenin  zabıtaları Şırnak caddelerinden geçen bu kamyonları görmedi mi? Görüp de ne olduklarını anlamadı mı? Anladılar da “MİT” kontrolünde yardım malzemesi olabilir. Maazallah kamyonları durdurursak Can Dündar’ın, Enis Berberoğlu’nun başına gelenler bizim de başımıza gelebilir” mi dediler? Yoksa yükün düpedüz kaçak kömür olduğunu bildikleri halde “Ruhsatsız maden patronlarının yükseklerde bir yerlerde ilişkileri vardır, karışırsak bizi Şırnak’a sürerler, yanarız vallahi” mi dediler. 

Biliyorum. Bu işin sorumlusu olan ustabaşı, işçibaşı, kamyon şoförü, maden bekçisi, davul tozu, minare gölgesi hesap verecek. Böylece ölen yedi işçinin ve bundan sonra ölmeye devam edecek işçilerin kanı yerde kalmayacak. Ve istikrar bozulmayacak.   

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Peşkeşe ‘dur’ de!

Peşkeşe ‘dur’ de!

Çayırhan Termik Santralinin özelleştirilmesi için alınan ve genelde mal değerinin yüzde 10 düzeyinde belirlenen geçici teminat bedeli 250 milyon TL oldu. Bu bedel madenin sadece 3.5 günlük kazancına denk geliyor. Satışa karşı direnişi sürdüren madenciler, ‘Yağmayı durduralım’ çağrısı yaptı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
DİSK-AR’ın araştırmasına göre sadece iki aylık enflasyon nedeniyle işçilerin, memurların ve emeklilerin cebinden en az 101 milyar lira çalındı.

Evrensel'i Takip Et