14 Kasım 2017 00:41

Göçmen çocuklara sanat atölyesi

Göçmen çocuklara sanat atölyesi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Son yıllarda yaşanılan bölgesel savaşlar ve etnik ve mezhepsel çatışma ve iç karışıklıklarla ortaya çıkan göçmenlik ve mülteci olma hali dünyanın gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Milyonlarca insan yaşadığı yerleri terk ederek daha güvenli yaşayabileceği umuduyla farklı ülkelere sığınıyor. Mülteciler ve geçici barınma statüsüyle yerleştirilen insanlar, ekonomik sıkıntılarının yanı sıra eğitim, sağlık ve işsizlik sorunlarıyla yüz yüze bırakılıyorlar. Yanı sıra toplumsal ve kültürel uyum sorunu en çok göz ardı edilen sosyal olgu olarak karşımıza çıkıyor. Bugün ülkemiz başta olmak üzere Avrupa’da ülkelerin hemen hepsi göçmenlik sorunları ile karşı karşıya durumdalar ve her ülke bu kanayan yaraya çare aramak üzere ekonomik, sosyal ve kültürel programlar yapıyor ve bu trajik duruma çözüm arıyorlar.  

Avrupa’da yaygın bir sorun olarak devletlerin ve siyasetçilerin gündeminde olan göçmenler ve göçmenlik, edebiyat ve sanatında temel sorunu olarak karşımıza çıkmaya başladı. Sanatçılar bu sorunu daha görünür kılmak ve siyasetçilerin dikkatini çekmek için bu trajik hayatla yüz yüze kalan insanları eserlerine alarak dünyanın dikkatine sunuyorlar. Göçmenler artık romandan sinemaya, resimden tiyatroya hemen her sanat eserinde kendilerine yer bulabiliyor ve sorunları dünyanın gündemine sunuluyor. 

Bu arada ülkemizde de göç sorunları ile ilgilenen vakıflar, dernekler ve yardım kuruluşları gibi sivil toplum kuruluşları da uyguladıkları programlarla göçmenlerin yaşadığı sıkıntılara lokal düzeyde de olsa katkı sunmak amacıyla onların toplumsal ve kültürel uyum sorununun giderilmesi konusunda çalışmalar yürütüyorlar. Sivil toplum kuruluşları özellikle çocuk ve gençleri sanat ve kültürel etkinliklerle buluşturarak onların uyum sorununu bir ölçüde de olsa gidermeyi amaçlayan çalışmalara imza atıyorlar.  

Bu anlamda Alman Kültür Merkezi ( Goethe İnstitut İstanbul) de  “Destekleyici Göç ve Uyum Programı”  çerçevesinde projelendirilen ve Federal Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından finansa edilen Uçan Kütüphane adlı sanatsal ve kültürel program Avcılar’da açıldı. Bir uyum projesi olarak Uçan Kütüphane göçmen çocuk ve gençleri sanat ve kültürel etkinliklerle buluşturuyor ve sanat yoluyla onların öğrenme süreçlerini geliştirmeyi ve yaşam deneyimlerini artırmayı hedefliyor… 

İlk olarak 2015 yılında Mardin’de çocuklarla buluşarak etkinliklere başlayan Uçan Kütüphane, geçtiğimiz yıl İstanbul’a gelerek Sultanbeyli’de Suriyeli çocuk ve gençlerle sanat atölyeleri düzenleyerek katılımcıların ilgisini kazandı. Sultanbeyli’de çalışmalarını tamamlayan Uçan Kütüphane bu defa da Avcılar Yeşilkent Mahallesi’nde konumlanarak çalışmalarına başladı. 

Uçan Kütüphane’nin geçtiğimiz pazartesi yapılan günü ilçenin Yeşilkent Mahallesi’nde yapılan açılışına yöre halkıyla birlikte Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Goethe İnstitut İstanbul’dan Proje Yetkilisi Tijen Togay ve Yuva Derneği Başkanı Erdem Vardar katıldılar. Avcılar Kaymakamlığı, ile Yuva Derneğinin koordinasyonu ve Avcılar Belediyesinin  ortaklığıyla başlayan göçmen ve geçici koruma altında yaşayan Suriyeliler ve mahalle halkının çocuk ve gençlerine hizmet etmeyi amaçlıyor…  

Uçan Kütüphane’de deneyimli ve uzman eğitmenler tarafından 1 yıl süreyle çocuklar ve gençlerin öğrenme süreçlerini güçlendirme ve yaşam deneyimlerini artırma amaçlı 13 farklı sanat atölyesi ve el becerisini geliştiren kurslar yapılacak… Atölyelerde “Düşün- Tasarla- Üret”,” Adım Adım Dans”, “Yaratıcı Drama”, “Kitap ile Sohbet”,  “Sinema Söyleşileri”, “Renklerle Yolculuk”,  “Parmaklar ve Kuklalar Buluşuyor” adlı atölye, söyleşi ve kurslar yapılacak.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa