29 Aralık 2017 23:50

Apple'ın özrü yeterli mi?

Apple'ın özrü yeterli mi?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Apple, bataryaları eskiyen telefonları yavaşlattığı için, bir özür mektubu [0] yayımladı. Mektupta “konunun yanlış anlaşıldığı” iddia edildikten sonra “Meseleyi açıklığa kavuşturmak” için önce lityum bataryaların nasıl yaşlandığı ardından beklenmeyen kapanmaların önlenmesinden kullanıcıların ne kadar memnun olduğu anlatılıyor. Ardından telefonların yavaşlamasına başlangıçta güncelleme nedeni ile geçici olarak artan yükün ve ufak hataların yol açtığını düşündüklerini, eskiyen batarya faktörüne daha yeni ikna oldukları iddia ediliyor. Ve son olarak “Batarya değişimine ihtiyacı olan” garanti kapsamı dışındaki cihazların bataryalarının 79 yerine 29 dolara değiştirileceği, batarya sağlığının cihazda daha görünür hale getirileceği ve beklenmeyen kapanmaları önlemek için çalışmaya devam edecekleri müjdesi veriliyor.

Bu göstermelik özrün Apple’ı ABD’de açılan 8 ayrı davadan kurtarması mümkün değil. Olsa olsa ortalama kullanıcının gözünü boyamaya yarayabilir. Bu göz boyamayı da engellemek için en başa dönelim. Biz de Apple’ın yaptığı gibi lityum bataryaların yaşlanması nasıl oluyor bir bakalım. Doğrudur, lityum bataryalar yaşlanır ve bu yaşlanma test edilebilir, öngörülebilir bir yaşlanmadır. Yaptığı işe saygısı olan her üretici kullanacağı bataryayı testlere tabi tutar ve ömrünü hesaplar. Kaç doldurma boşaltma döngüsü sonunda bataryaların kapasitesinden ve çıkış gücünden ne kadar kaybedeceği ölçülemeyen bir şey değil. Örneğin bu yazıya ekli görselde 11 ayrı lityum bataryanın 250 doldurma boşaltma döngüsünün ardından kapasite düşüşlerinin verisi mevcut.

apple batarya grafiği

Apple’ın, kullanılan bataryanın kapasitesinin kaç doldurma boşaltmada cihazın çekeceği maksimum yükün altına düşeceğini ve dolayısıyla cihazın aniden kapanmalarının başlayacağını hesaplamamış olma olasılığı oldukça düşük. Ki zaten Apple kendi sitelerinde yer alan batarya servisi ve geri dönüşümü sayfasında [1] iPhone bataryalarının 500 şarj döngüsünde kapasitesinin yüzde 80’ini koruyacak şekilde tasarlandığını açıkça belirtiyor. 500 döngü cihazınızı günde bir kez şarj ediyor olsanız 1 yıl 4 ay 15 gün eder. Daha bir yılını doldurmuş iPhone 7’lerde bile batarya kaynaklı yavaşlama sorunun gözlemlenmesi Apple’ın ya cihazın ihtiyacı olan maksimum güce çok yakın çıkış gücüne sahip bir batarya seçtiğine ya da çıkış gücü şarj döngüleri ile hızla düşen bir batarya kullandığına işaret ediyor. Her iki durum da kullanıcı açısından sıkıntılı.Gelelim “Batarya kaynaklı yavaşlamaya yeni ikna olma” iddiasına. Cihazları yavaşlatan “güç denetimi” güncellemelerini yayımlamamış olsalardı bile bu iddia ikna edici değil. Apple gibi cihazlarının mimarisi konusunda ince eleyip sık dokuyan bir firmanın bu durumun farkına yeni varmış olması olasılığı hele ki de konunun ortaya çıkmasını 17 yaşında bir Reddit kullanıcısına borçlu olduğumuzu göz önünde bulundurduğumuzda hiç de gerçekçi durmuyor.

Bütün bunlara ek olarak Apple garanti dışındaki batarya değişim fiyatlarını düşürse de garanti içi ya da dışı kimlerin bu ücretsiz ya da düşük ücretli batarya değişiminden yararlanabileceğini açıkça belirtmek yerine ayrıntıların yakında kendi sitelerinde yayımlanacağını söylemekle yetiniyor.

İşlerin bu noktaya bilerek mi yoksa beceriksizlikten mi getirildiğini kesin olarak söyleyemiyoruz. Ancak ister bilerek isterse de beceriksizlikten olsun Apple her iki durumda da ağır hatalı. Sorundan etkilenen tüm cihazların bataryalarını garanti kapsamı içinde olsun ya da olmasın ücretsiz olarak değiştirmeli.

[0] https://goo.gl/tqoccL 

[1] https://goo.gl/MKo4td

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa