Ara bulucuya başvurmadan dava açamazsınız
Fotoğraf: Envato
SORU: Merhabalar. İşveren beni haksız yere işten çıkardı ve sonrasında da kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesailer vs. gibi haklarımı alamadım. 01.11.2012 - 08.08.2014 tarihleri arasında bu işyerinde çalıştım. İşyerine bir ihtarname gönderdim ve cevap olarak tarafıma, haksız kazanç elde etmeye çalıştığımı yazmışlar. Sonrasında da maddi durumum müsait olmadığı için dava açamadım. Daha sonra isterseniz uzlaşabiliriz, senet verelim dediler. Kabul ettim ama senetleri de ödemediler. Şimdi dava açmak istiyorum. Avukat tutma durumun da olmadığı için kendim uğraşmak istiyorum. Elimde senetler mevcut. Ben bunlarla kendi başıma dava açabilir miyim? Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim.
CEVAP: İyi günler, öncelikle belirtmek istediğim husus, eğer bir avukatla anlaşma yapmaya mali gücünüz elvermiyor ise, bu durumda bulunduğunuz ildeki baroya giderek baronun adli yardım bürosundan size bir avukat atanmasını talep edebilirsiniz. Baro, size bir avukat atar ise, bu avukata avukatlık ücreti değil ama dava masraflarını ödemeniz gerekmektedir. Ayrıca, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda ayrıca bir adli yardım mekanizması da tanımlanmıştır. Adli yardım talebini davanın görüldüğü mahkemeden talep edebilirsiniz. Size tavsiyem, özellikle işçi alacakları açısından, ara bulucuya başvurma zorunlu dava şartı olarak getirildiği için, herhangi bir hak kaybına uğramamak için, bir avukat yardımından faydalanmanız doğrultusunda.
Söz konusu işçilik alacaklarınız için dava açmadan önce, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yasal zorunluluk haline gelen, arabuluculuk kurumuna başvurmak zorundasınız. Dolayısıyla, ara bulucuya başvurmadan dava açamazsınız. Mahkeme, dava şartı olmadığından davanızı reddedecektir. Ara bulucuya, adliyelerde bulunan arabuluculuk merkezleri/ bürolarından başvuru yapabilirsiniz. Ara bulucu sizi ve karşı tarafı, müzakereler içir çağırır ve görüşmeler yapar. Ara buluculuk süreci üç hafta içinde sonuçlanır. En fazla bir hafta uzatılabilir. Bu süre zarfında anlaşamazsanız ancak o zaman mahkemeye dava açabilirsiniz.
İş sözleşmenizin hangi gerekçelerle feshedildiği, delillerinizin, tanıklarınızın neler olduğu yargılamanın konusudur. Ara bulucu bu hususları incelemez.
Ara buluculuk müzakerelerinde anlaşamazsanız, ara bulucu önünde yapılan müzakerelerin son tutanağını imzalayarak ve burada, taleplerinizin neler olduğunu açıkça ve tek tek (Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin alacağı gibi) belirterek bu tutanak ile birlikte dava açabilirsiniz. Bu tutanak ile taleplerinizin ne olduğunu açıklayıcı bir halde belirtmezseniz, bu durumda dava şartı bulunmamış sayılabilir.Dolayısıyla, uygulamada, ‘İşçi, bu kadar talep etti, işveren de şu kadar verdi, ortada bir yerde uzlaşın’ pazarlığının işçilere dava şartı olarak dayatan bir uygulamada, yanınızda bir avukatın bulunması, daha fazla hak kaybına uğramamanız açısından önemlidir.
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45
- İş yerinde bir yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı kazanır 23 Eylül 2024 04:53
- Çalışma koşullarında esaslı değişiklik işçiye yazılı olarak bildirilmeli 09 Eylül 2024 04:50
- Gelir vergisi kesintisi işçi için haklı nedenle fesih sebebi olur mu? 02 Eylül 2024 06:39
- Patron işçinin ücretinde indirim yapamaz 26 Ağustos 2024 04:33
- Alınan raporların sıklığı fesih riskini beraberinde getirir 19 Ağustos 2024 05:01
- Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı neden olmadıkça zincirleme yapılamaz 05 Ağustos 2024 04:20
- Yıllık izin süresi kanunda belirlenmiştir, patron bu süreyi azaltamaz 22 Temmuz 2024 04:31