11 Şubat 2018 00:51

Ursula K. Le Guin

Ursula K. Le Guin

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yazar Ursula K. Le Guin, 21 Ekim 1929’da Kaliforniya’nın Berkeley şehrinde doğdu. Annesi Antropolog ve Yazar Theodore Kroeber, Kuzey Kaliforniya’daki son Yahi Kızılderilisi üzerine yazdığı İki Dünyadaki Ishi adlı romanıyla tanındı. Le Guin’in annesinin, evlenmeden önceki soyadı Kracaw’dı. Ataları 19. yüzyılda Polonya’nın Krakow şehrinden ABD’ye göç etmişlerdi. Babası, Antropoloji Profesörü Alfred Louis Ktoeber’in ataları da Almanya’nın Thüringen bölgesinden ABD’ye gelen göçmenlerdi. 

Le Guin, bilim kurgu romanlarıyla ünlendi. Bu romanlarda yaşadığımız dünyanın yıkıntıları arasından yepyeni bir dünya yarattı. Eserleri, emperyalist savaşlara ve militarizmin savaş hırsına yönelik üstü hafif örtülü eleştiriydi. Örneğin ABD’de 1972’de yayımlanan “Dünyaya Orman Denir” romanında Vietnam savaşını, ima sanatıyla anlatmıştı. 1974’te yayımlanan “Mülksüzler” romanı ise toplumun zenginler tarafından talan edilmesine karşı anarşist bir başkaldırının romanıydı. 1971’de basılan “Dünyanın Çarkı”ndan bir bölüm, Le Guin’in eserlerini hangi ruhla yazdığını ortaya koyar: “Politikacıların gelecekte doğacak çocuklara güvenli bir dünya bırakmak için çocuklar üzerine bomba yağdırdığı bir ülkeden geliyordu”.

Le Guin, romanlarını sadece bilim kurgu sevenler için yazmadı. Eserleriyle neoliberal toplumun sorunlarını ortaya koydu. Örneğin, 1973 yılında yazdığı “Omelas’ı Bırakıp Gidenler” öyküsünde bir kasaba var. Kasabalının mutluluğu ve refahı, kurban olarak seçilen küçük bir kızın sonsuza dek zindanda tutulmasına bağlı. Anlaşma açık: Kız eğer özgürlüğüne kavuşursa, kasaba halkı mutluluğundan olacak… Le Guin, aslında kızın acılarını herkesin bildiğini ama kendi rahatlarını bozmamak için bilmezden geldiğini ortaya koyuyor. Bir de kızın acısına dayanamayan ama hiçbir şey yapamadığı için kasabayı terk edenler var... 

Filozof  Elizabeth Povinelli, neoliberalizmi eleştirdiği “Kimsesizlik Ekonomisi” adlı kitabına   “Sandık Odasındaki Çocuk” başlığıyla aldığı Le Guin’in bu öyküsüne dayanarak kapitalizmin ‘görünmeyen’ şiddetini ve kâr hırsını anlatmıştı.   

Le Guin, çok sayıdaki kurgu bilim romanıyla aralarında, hem de birkaç kez, Hugo Ödülü’nün de olduğu çok sayıda ödül aldı. 22 Ocak 2018’de Portland’daki evinde, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa