06 Mayıs 2018 00:15

Sahillerde biriken mikroplastikler deniz kaplumbağalarını tehdit ediyor!

Sahillerde biriken mikroplastikler deniz kaplumbağalarını tehdit ediyor!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İki hafta önceki yazımızda protein mühendisliği yoluyla geliştirilen PETaz enzimini anlatmış ve çevreye zararlı plastiklerin ve plastik artıklarının, mikroplastiklerin dönüşümünde önemli bir enzim olduğunu yazmıştık.  

Doğadaki plastik artıkları ve mikroplastikler, gerçekten de tüm canlılar için büyük bir tehlike. Yayınlanan yeni araştırmalar tehlikenin arttığına işaret etmekte. 1 Mayıs 2018’de Florida Üniversitesinden bir grup bilim insanının araştırmaları Marine Pollution Bulletin dergisinde yayımlandı 1.  Araştırma Caretta caretta türü kaplumbağaların  yaşama alanı olan Meksika Körfezi’nde yürütülmüş. Araştırmaya göre bölgenin kıyılarında, sahillerinde biriken ve milimetreye varan büyüklükleri ile mikroplastikler, bu kaplumbağaların hassas kuluçka evrelerini tehdit etmekte. Kumda biriken mikroplastikler kumun bileşimini değiştirmektedir.  Araştırma için Florida sahillerinde bu kaplumbağaların yaşam alanı olan en önemli 10 bölge seçilmiş. Buralardan toplanan kum örneklerinin analizleri yapılmış ve mikroplastiklerin bu 10 bölgede de olduğu belirlenmiş.

raştırmacılar, bu mikroplastiklerin deniz kaplumbağalarının yuva yaptığı kumullarda en yüksek oranda bulunduğunu belirlemiş. Bu oldukça vahim bir durum. Çünkü deniz kaplumbağalarının cinsiyetleri ortam sıcaklığına göre belirlenmektedir.  Araştırmacılar kuluçka dönemindeki sıcaklık değişimlerinin bu türdeki cinsiyet oranlarını değiştirebileceğini ifade etmekte. Yapılan araştırma bu safhada biriken mikroplastiklerin bu tür bir sıcaklık değişimini tetikleyip tetiklemediğini göstermese de emareler belli. Araştırmacılar çalışmanın bir sonraki aşamasında deniz kaplumbağalarının bu mikroplastiklere ne kadar ve ne şekilde maruz kaldıklarını; bunun olası etkilerini araştırmak istemekte.
Dünya Doğal Hayatı Koruma Derneği Türkiye Şubesinin belirttiği üzere Türkiye’de 21 tane Caretta caretta yuvalama alanı bulunmakta2. Bunlardan en çok korunanı ise İztuzu plajı. Bildiğiniz gibi, ülkemiz sahilleri de kirlilik konusunda çok iyi bir geçmişe sahip değil. Tam da bu nedenle benzer bir tehlike ülkemizde yuvalama yapan deniz kaplumbağaları açısından da bulunmakta. Plastiklerin ve mikroplastiklerin geri dönüşümü bu açıdan da oldukça önemli. 

1- Valencia K. Beckwith, Mariana M.P.B. Fuentes. Microplastic at nesting grounds used by the northern Gulf of Mexico loggerhead recovery unit. Marine Pollution Bulletin, 2018; 131: 32 DOI: 10.1016/j.marpolbul.2018.04.001

2- http://www.wwf.org.tr/?3740

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa