8 Mayıs 2018
DİĞER YAZILARI
İnsan olmak 29 Ocak 2025
Anılara dönmek 22 Ocak 2025
Gemici Islığı 1 Ocak 2025
Dünden bugüne 25 Aralık 2024
Ellerinize ve yalana dair  18 Aralık 2024
Eski dostlar 11 Aralık 2024
Korku üzerine 27 Kasım 2024
YAZI ARŞİVİ

Bilgisayarın karşısına geçmiş kımıltısız oturuyorum.Henüz bir sözcük yazmak bile gelmiyor içimden. Ellerime bakıyorum salt. Onları sanki yeni görmüşçesine inceliyorum bir süre. Yaşlanmış onlar da. Parmaklarımın inceliği,uzunluğu ile hiç de emekçi ellerine benzemiyor. Oysa çocuk yaşlardan başlayarak emekçi elleriydi onlar. Bedenimle birlikte aralıksız çalıştılar. Çünkü bizler vahşet dolu 2. Dünya Savaşı’nın artıklarıydık. Şimdi o günlere dönüp kimi anıları gözümde canlandırdığımda yine de küçük mutluluklar yakalıyorum. Özetle çocukluğumuz bir değişikti bizim. Doğayla barışık sokaklarda, arsalarda  oyunlar yaratırdık kendimize. Bu oyunlarda başarılı olmak öyle kolay değildi. Gözlem gücünüze ve el becerimize gereksinim duyardık. Elbette zekamızı kullanmaya da... Çelik çomak oynamak, misket oyunlarında başarılı olmak, uçurtma uçurmak diğer organlarınızdan çok hep ellerinizi ustaca kullanmayı gerektirirdi. Evde ise annemin ellerine takılırdı bakışlarım. Mutfakta sebze meyve soyarken, nakış işlerken, yırtık sökük dikerken, okul çoraplarına yama yaparken annemin hünerli ellerinin işleyişini izler dururdum. Büyüdükçe ellerimize binen yük de arttı. Yazı yazmak, yeteneğiniz ölçüsünde resim yapmak, enstrüman çalmak, eltopu, tenis, voleybol, basketbol gibi sporlarda kendinizi gösterebilmenin sırrı yine ellerde, ellerinizin beyninizle kuracağı iletişimde yatıyordu. Gazeteciliğe başladığım yıllarda daktilo yazmayı öğrendim. Bir süre sonra daktilosuz düşünemez hale geldim. Artık parmaklarımı yoran ama yine de çok sevdiğim kalemlerimden ayrılma zamanıydı. Derken yazının, okumanın da hayatın gelgitleri arasında iyice değiştiği, yeni bir mecraya dönüştüğü bir dönem başladı. Dijital çağ, ellerimle oturup düşündük. Emek vermezsek şu dijital çağın araç gereçlerini öğrenemezsek, yenikliklere ayak uyduramayız düşüncesiyle çalıştık, emek verdik. Ve bilgisayar, sosyal medyaya merhaba dedik. Şimdilere dijital çağ adı verildi. İnsanlık gelişeceğine giderek geriledi. Ellerinin marifetlerini otomasyona,makinelere devretti. Bütün dünyada artık büyük ressamlar, büyük besteciler. Büyük yazar ve şairler yetişmiyorsa bunun suçunu da ellere yüklemeyelim. Emeğin hor görüldüğü, ellerin marifetinin salt politikacıların konuşmalarında etki arttırıcı bir unsur olarak kullanıldığı dijital çağı sevemedim.

Yazıyı dünya edebiyatının en seçkin tiyatro yazarı ve şairlerinden William SHAKESPEARE’in ünlü bir sonesiyle sonlamak istedim. Türkçeyi en iyi kullanan şairlerimizden Can Yücel’in çevirisinden birlikte okuyalım  “66. Sone”

Vazgeçtim bu dünyadan tek ölüm paklar beni;
Değmez bu yangın yeri, avuç açmaya değmez,
Değil mi ki çiğnenmiş inancın en seçkini,
Değil mi ki yoksullar mutluluktan habersiz,
Değil mi ki ayaklar altında insan onuru,
O kız-oğlan- kız erdem dağlara kaldırılmış,
Ezilmiş, horgörülmüş el emeği, göz nuru,
Ödlekler geçmiş başa, derken mertlik bozulmuş,
Değil mi ki korkudan dili bağlı sanatın,
Değil mi ki çılgınlık sahip çıkmış düzene,
Doğruya doğru derken eğriye çıkmış adın,
Değil mi ki kötüler kadı olmuş Yemen’e:  
Vazgeçtim bu dünyadan, dünyamdan geçtim ama,
Seni yalnız komak var, o koyuyor adama.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İhyanın aslı

İhyanın aslı

Maraş depremlerinin ardından geçen iki yılda ne yiten on binlerce canın hesabı sorulabildi ne de kalanların bir derdine derman olundu. İki yıl sonra iktidar, ”Asrın İhyası” sloganıyla toplumu aldatmaya çalışıyor. Oysa asıl ihya ihaleler, inşaatlar, rezerv alan ilanları, teşvikler, vergi indirimleriyle, depremi gerekçe eden siyasi baskılarla geldi.

Teslim edilen konut sayısı ihtiyacın 3'te biri.

Deprem bölgesinde 'rezerv alan' kılıfıyla halkın evleri, arsaları gasbedildi.

Deprem işçiye yoksulluk, sermayeye 'fırsat' oldu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sezgin Tanrıkulu: "Depremin maliyetini en aza indirmek için her ay vergi veriyoruz. Nereye harcandığını bilmiyoruz"

Evrensel'i Takip Et