Ekmek kırıntılarından ekmeğin kökenine
Fotoğraf: Envato
Ekmek binlerce yıldır insanlığın en temel gıda maddesi ve tarihi insanlık tarihi kadar eski. Yüzyıllar boyunca pek çok toplumsal hareketin, toplumsal dönüşümün en temelinde yer aldı. Fransız Devrimi’nin hemen öncesinde Marie Antoinette’e atfedilen “Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” sözünün her ne kadar Antoinette tarafından söylendiğine dair kanıt bulunmasa da, dönemin toplumsal arka planını ve ayrıcalıklı sınıfların, yoksul halka bakışını bir cümleyle yansıtması bakımından önemlidir. Burada çok ayrıntısına girmeyelim ama aslında bu cümlenin 16. yy Almanyası’nda derlenen bir hikayeye dayandığını söylüyor Britannica Ansiklopedisi. Hikayeye göre dönemin soylularından bir kadın, karnı aç yoksulların açlığa çare olarak neden krosem adı verilen şekerli ve daha pahalı bir ekmek çeşidini tüketmediklerini merak eder.
Tarih boyunca yoksulların tek ve değişmez gıdası, ülkemizde yemeklerin ayrılmaz parçasıdır ekmek. Çoğu zaman Türkçenin de pek çok deyiminde geçer bu nedenle. Ekmek düşmanı, ekmek kapısı, ekmek teknesi, ekmek kavgası, ekmek parası, ekmek elden su gölden, ekmeğinden olmak, ekmeğine kan doğramak, ekmeğine yağ sürmek, ekmeğini taştan çıkarmak, ekmeğini eline almak…
Bugüne kadarki çalışmalar, ekmek yapımının en az 9 bin yıl kadar önce tarım ile başladığına işaret etse de ekmeğin kökeni tam olarak bilinmemektedir.
Kopenhag Üniversitesinden araştırmacıların PNAS dergisinde geçtiğimiz hafta yayınlanan çalışmaları bu alandaki bilgileri oldukça zenginleştirdi ve ekmek yapımının tarım öncesi dönemde de olduğunu ortaya koydu . Araştırmaya göre ekmeğin tarihi bundan en az 14 bin yıl öncesine dayanmakta. Bu da neolitik dönemde tarımın ortaya çıkışının yaklaşık 4 bin yıl öncesine denk düşüyor.
Araştırma Ürdün’ün kuzey doğusunda yer alan Shubayqa antik kalıntılarından toplanan örneklerin arkeobotanik analizlerini içermekte. Shubayqa, Natufi avcı-toplayıcı topluluklarına yaşam alanı olmuş bir antik yerleşim. Bu yerleşimde bulunan iki adet ocaktaki kömürleşmiş yiyecek, bitki kalıntıları hem ışık, hem de tarama elektron mikroskobu kullanılarak incelenmiş. 65 binden fazla kömürleşmiş ve iyi korunmuş odunsu olmayan, 95 farklı taksondan büyük parçalı bitki kalıntısı bulunmuş. Bunların içinde ise yaklaşık 50 bini Türkiye coğrafyasının da yabancı olmadığı, gökçapıl otu (Bolboschoenusglaucus) kalıntısı olarak tanımlanmış. Ocaklarda bulunan diğer kömürleşmiş kalıntılar ise turpgillerden, küçük tohumlu baklagillerden (Trigonella/Astragalus), yabani buğday çeşitlerine (Triticumboeoticum/urartu), arpa (Hordeumspontaneum) ve yulafa (Avena sp.) çeşitlilik göstermekte.
Bu araştırmanın en önemli bulgusu ise hiç kuşkusuz karşılaşılan 642 makroskopik yiyecek parçası ki bunlar bildiğimiz mayasız ekmek kırıntılarının kömürleşmiş halleri. Yani lavaş, yufka, bazlama, pide vb. ekmeklerin atalarının kalıntıları. 14 bin yıl önceki avcı toplayıcı insanlar, tahılların yabani atalarını ezip su ile karıştırarak bu ekmekleri yapmış. O halde ekmek, tarımın ortaya çıkışından çok daha önce ortaya çıkmış. Araştırmacılar, avların topluluğu beslemeye yetmediği dönemlerde, yabani tahıllardan ekmek yapma ihtiyacının ortaya çıktığını; yabani tahılların miktarları, toplanması, depolanmasındaki zorluklar göz önüne alındığında bunun da zamanla tarımı ortaya çıkardığını düşünmekte.
- Deprem ve salgın hastalıklar 12 Şubat 2023 04:55
- Modern tarım uygulamaları ve yabani otların evrimi 11 Aralık 2022 01:40
- Evcil retroviral elemanlar retrovirüslere karşı 06 Kasım 2022 04:58
- Proto-hücrelerden sentetik amipsi hücrelere 25 Eylül 2022 04:20
- İnsanlığın sivrisinek ile dansı 04 Eylül 2022 03:23
- Hapşıran süngerler 14 Ağustos 2022 02:08
- Tüp bebek başarısızlığının arkasında yatan sebep, erken dönem DNA çoğalması hataları olabilir mi? 24 Temmuz 2022 04:08
- Yer değiştiren genetik elemanlar ve ahtapotun bilişsel yeteneklerinin evrimi 10 Temmuz 2022 03:58
- Evrimsel ilişkiler kara ölümün kaynağının Orta Asya olduğunu ortaya çıkardı 19 Haziran 2022 04:49
- HIV ilacı ile orta yaş hafıza kayıpları engellenebilecek mi? 29 Mayıs 2022 04:15
- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve mikrobiyom 08 Mayıs 2022 01:18
- Antik enzimlerin yeni çağı 24 Nisan 2022 00:07