22 Eylül 2018 23:35

Ginko gibi uzun ömürlü bir bilim yayıncılığı

Ginko gibi uzun ömürlü bir bilim yayıncılığı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Gingko biloba kadim bir ağaç türü. Ülkemizde nadir olarak gördüğümüz bu kadim ağaç türü, dinozorlar çağından günümüze varolabilmiş, yüz yıllara hatta bin yıllara varan yaşlarıyla fosil ağaç olarak da nitelenen bir tür. Bitki zararlılarına, çevresel toksinlere dayanıklılığı oldukça yüksek bir tür. Hiroşima’ya atılan atom bombası sonrasında küllerinden yeniden doğan, barışın simgesi bir ağaç. Yaprakları ve tohumları yüzlerce yıldır geleneksel olarak ilaç yapımında kullanılan Gingko’dan elde edilen ginkolides flavanoidlerinin sinir hücrelerini koruyucu işlev görerek, hafızaya katkı sunduğu bilinmektedir.  Bu türün, hem dayanıklılığı nedeniyle, hem de Asya kültürlerinde ilaç özellikleri nedeniyle tapınak bahçelerine rahipler tarafından dikildiği için günümüze kadar geldiği düşünülmektedir.  Ginko kitap da tıpkı Gingko biloba gibi uzun ömürlü, dallanıp budaklanmış, bilim alanlarının birbirinden yalıtılmadığı, aksine birbirini beslediği, daha kapsayıcı bir yayıncılık çizgisini hedefliyor bilim yayıncılığında. Adını küllerinden yeniden doğan Gingko biloba’dan alan Ginko Kitap geçtiğimiz hafta ilk kitapları ve tanıtım toplantısı ile yayıncılık hayatına merhaba dedi.  

Bilimdeki eski-yeni tartışmaları, yeni gelişmeleri gündeme getirecek, okura taşıyacak; bilimde unutulan, unutturulan, yok sayılan Lynn Margulis, Rosalind Franklin kadın bilimcilerin eserlerini, yeni kuşaklara ilham olacak yaşam hikayelerini yayınlayacak; evrim kuramından, kaos kuramından, fizikten, matematikten, kimyadan, moleküler biyolojiden, yapay zekadan, yapay yaşamdan, nöral ağlardan, nörobilimden, büyük patlamadan, evrenin kaderinden, süper sicimlerden, biyo-çeşitlilikten, nanoteknolojiden, insan genomundan, sıçramalı evrimden, bulanık mantıktan, Gaia hipotezinden, sanal gerçekliğe  geniş bir yelpazede;  hem çeviri, hem de telif eserler yayımlamayı ve böylece bu alanlardaki son gelişmeleri-tartışmaları, sentezleri okurlarına aktararak; bilimsel üretimi, bilgiyi topluma doğrudan ulaştırmayı hedefliyor.

İlk kitapları arasında Einstein’ın ülkemizde ilk kez yayımlanan “Yaşamımdan Notlar”, editörlüğünü Dorion Sagan’ın yaptığı “İsyankar Bilimcinin Yaşamı ve Mirası: Lynn Margulis”, Steve Jones’un “Neredeyse Bir Balina”, Steven Rose’un “21. Yüzyılda Beyin” bulunmakta. Ginko Kitap’ın çıkacak kitapları arasında Sean B. Carroll’ın Serengeti Yasaları, Zee’nin “Kütle çekim Üzerine”, Brenda Maddox’un DNA’nın Karanlık Leydisi: Rosalind Franklin, Lynn Margulis ve Dorion Sagan’ın “Olağanüstü Öyküler: Doğadan Doğa üstüne Yansımalar”, John Maynard Smith ve Eors Szathmary’nin “Yaşamın Kökeni”, Hillary Rose ve Steven Rose’un “Nörobilim Zihnimizi Değiştirebilir mi?​”, Peter Atkins’in “Kimya: Çok Kısa Bir Giriş”, Victor Stenger’in “Bilinçsiz Kuantum”, “Tanrı ve Çoklu Evrenler”, Leonard Susskind’in “Kozmik Manzara”  gibi eserler bulunmakta.

Ginko kitap da tıpkı Gingko biloba gibi uzun ömürlü, dallanıp budaklanmış, bilim alanlarının birbirinden yalıtılmadığı, aksine birbirini beslediği, Üçüncü Kültürü gözeten, daha kapsayıcı bir yayıncılık çizgisini hedefli-yor bilim yayıncılığında. Ginkonun tohumu toprağa atıldı.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa