Kıdem tazminatı peşin olarak ödenmelidir
Fotoğraf: Envato
SORU: İyi günler, ben işyerinden 07.09.2018 tarihi itibari ile çıkış aldım. Bu işyerinde 15 aydır çalışmaktayım. Ancak, işverenim ihbar ve kıdem tazminatımı nakit ödemek yerine, ileri tarihli senet imzalattı. Bunun hükümlülüğü nedir? Bu parayı o tarihte ya da hemen almam mümkün müdür?
CEVAP: Kıdem tazminatının hangi şartlarda ödeneceğine ilişkin hükümler, 1475 sayılı eski İş Kanununun yürürlükteki tek maddesi olan 14. maddesine göre düzenlenmekte ve ödenmektedir.
Kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin feshi ile doğan bir alacak olup, sözleşmenin kıdem tazminatını hak edecek şekilde sona erdirilmesi halinde işçiye veya işçinin ölümü halinde işçinin mirasçılarına kıdem tazminatına hak kazanıldığı tarihte ödenmelidir. Kıdem tazminatı, hak kazanıldığı anda muaccel hale gelmiş sayılır ve ödenmesi gerekir. Kıdem tazminatı ayrıca, peşin olarak ödenmelidir. Kıdem tazminatı, damga vergisi hariç, her tür kesintiden istisna tutulmuştur. Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi halinde, bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faiziyle birlikte ödenmesi gerekir. Faiz başlangıcı, iş sözleşmesinin feshedildiği tarihtir. Diğer yandan, mahkemeler tarafından ihbar ve diğer işçilik alacakları için temerrüt tarihinden veya dava tarihinden itibaren yasal faize hükmedilmektedir. Kıdem tazminatının taksitler halinde veya senet veya çekle ödenmesine dair kanunda herhangi bir hüküm yoktur. Dolayısıyla, kıdem tazminatının çekle, senetle veya taksit halinde ödenmesi ancak işçinin onay vermesi ile olabilir.
Kıdem tazminatı işçinin işten ayrılması ile hemen ödenmesi gereken bir tazminattır. İşçinin yasal olarak beklemesi gereken herhangi bir süre söz konusu değildir. Ancak, uygulamada işverenler, koşulları oluştuğu halde ödenmesi gereken kıdem tazminatını ödememekte ve bunun için mecburen yasa yoluna başvurulmaktadır.
Eğer kıdem tazminatınızı senet olarak almayı kabul etmiş iseniz ve senedin ödeme günü arasında uzun bir zaman bulunmakta ise aradaki zaman dilimi için faiz talep ettiğinizi de kayıt altına almanız gerekecektir. Bu durumu, bir ihtirazi kayıt düşerek yapabilirsiniz.
Örneğin, “Bu ibranameyi, alacaklarımın senetle ödenmesi durumunda, ödemenin yapılması gereken tarih ile ödeme tarihi arasındaki gecikme faizini talep etmek kaydıyla imzalıyorum” gibi.
- Yaptığım iş nedeniyle bel fıtığı olunca istifa ettim, tazminatı alabilir miyim? 13 Ocak 2025 04:00
- Sosyal medya paylaşımları işten atmaya gerekçe olur mu? 06 Ocak 2025 05:01
- Sigorta kaydı yapılmayan ücretli öğretmenin hukuk mücadelesi 23 Aralık 2024 04:02
- Özel okul öğretmenleri kıdem tazminatı alabilir 16 Aralık 2024 04:42
- Patron, istemediğim halde vardiyamı değiştirebilir mi? 02 Aralık 2024 04:34
- ‘Ameliyat oldum tazminatımı alıp çıkabilmek için belli bir süre var mıdır?’ 25 Kasım 2024 04:30
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45
- İş yerinde bir yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı kazanır 23 Eylül 2024 04:53