‘Bağışlanma gerçeğin kabulünden sonraki adımdır’
Fotoğraf: Envato
Birinci Dünya savaşını sonlandıran ateşkesin 100. yıldönümünün kutlanması nedeniyle İsviçre’de bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkissian, İsviçre’nin ana kamusal TV kanalı RTS’ye verdiği demeçte, bu kutlamanın 1915-1916 yıllarında yaşanan Ermeni Soykırımının tanınması ve anılması için beslediği umudu dile getirdi.
Sarkissian, “Yaklaşık 105 yıl önce yaşanan bir trajediye değinmeden ve soykırım hakkında konuşmadan Birinci Dünya Savaşı hakkında nasıl konuşulabilir, bilmiyorum” dedi ve şöyle devam etti: “Bu gerçekliği tanıyan ve bunun için çağrı yapan dünya ülkelerinin liderlerine son derece minnettarım. Ermenistan ve tüm Ermeni halkı da minnettardır. Ermeni Soykırımı’nın tanınması, sadece bir halkı ilgilendiren bir trajedinin tanınması değildir. Her şeyden önce, bu 20. yüzyılın en büyük ilk soykırımıdır."
Bu, önlemediği için, bir tanınma ve kınama gerçekleşmediği için 20. yüzyılda soykırımlar kendini tekrarlayıp durdu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mesajı olup olmadığı sorusuna Sarkissian, diyaloga hazır olduğunu söyledi ve “bağışlama/affetmeye” ilişkin kendi Hıristiyan inancından alıntı yaptı. Bu bağışlamanın bir gün gerçekleşeceğine olan inancını dışta tutmadığını belirttikten sonra, “ancak bağışlama affetme ikrardan, yani hakikatin kabulünden sonra gelir” dedi. Bu tanımanın daha geniş kapsamlı bir tarihsel kapsama sahip olacağını belirten Sarkissian, “Çünkü Ermeni Soykırımı “20. yüzyılın ilk soykırımıdır“ diye devam etti.
Armenian weekly’nin haberine göre, Sarkisyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya gelmesi halinde kendisine ilk olarak şunları söyleyeceğini belirtti: “Günaydın Sayın Cumhurbaşkanı. Tartışmamız gereken bir şey olduğunu düşünüyorum. Siz Türkiye’nin Cumhurbaşkanısınız, ben de Ermenistan’ın. Atalarım, ailem Bitlis, Van ve Erzurumlu. Neden Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerden konuşamıyoruz, neden kendi kişisel hikayelerimizi anlatamıyoruz birbirimize? Sadece tarih hakkında değil, gelecek hakkında da konuşmalıyız- çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğinden konuşmalıyız, iki halkımızın geleceğinden konuşmalıyız. Ben bir Hıristiyan’ım. Hristiyanlık öğretisi bağışlama/affetme için her zaman bir şans vardır der. Ama bağışlama ancak ikrardan/kabulden sonra gelir, onu izler."
Cumhurbaşkanı Sarkissian, daha sonra Fransız mevkidaşı ile muhtemelen 2019 Ekim’inde Charles Aznavour’un anısına bir konser düzenlenmesi konusunda anlaştıklarını söyledi. “Birçok oyuncu ve solist bu konsere katılacak”. Sarkissian, Emmanuel Macron ile birlikte Erivan’da Aznavour’un şarkılarını söyleyeceklerini ekledi. “Ben ve Emmanuel Macron, eşlerimizle birlikte Erivan’daki Charles Aznavour Müzesini ziyaret edeceğiz”.
Umarım bir gün TC Başkanı ile EC Başkanı birlikte, ilerde kurulabilecek Ara Güler Müzesini ziyaret eder, Osmanlı/Ermeni bestecilerin eserlerini, Osmanlı müziği uzmanı Murat Bardakçı ile birlikte icra ederler!
(Türkiye basınında Armen Sarkisyan’ın bu demeci pek yer almadı, ancak trol basın diye adlandırılan kimi yayın organlarında, “Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’dan Türkiye ile ilgili küstah sözler” başlığı altında sunuldu. Koydukları ise resim ise yeni Cumhurbaşkanının değil eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın resmiydi!)
***
Sürgündeki araştırmacı/yazar Cemil Gündoğan’ın (*) ve eski Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin’in annesi Emine Gündoğan yaşamını yitirdi. 2016 Kasımında tutuklanan ve Kandıra Cezaevinde kalan Edibe Şahin, verilen özel izinle cenazeye katıldı. 28 Ekim günü ise Stockholm’de taziyesi yapıldı. Acılarını paylaşırım.
*Cemil Gündoğan’ın bazı kitapları: 1925 Beytülşebab İsyanı ve Şeyh sait Ayaklanmasına Etkileri (Komal Y. 1994); Halepçe Jenosidi / Öncesi ve Sonrası (Sun Y. 1991); Dönemeç Yazıları Kürt Sorunu Üzerine Makaleler /1999-2011 (Vate Yayınları 2011); Kawa Davası Savunması ve Kürtlerde Siyasi Savunma Geleneği (Vate Y. 2011); Kürt Hareketinde Türkiyelileşme Kimin Günahı, Kimin Sevabı (Vate Y. 2016); Geleneğin Değersizleşmesi / Kürt Hareketinin Sosyal Dinamikleri Üzerine (Vate Y.2016);
- Vatansızlığı vatan eylemek 05 Aralık 2023 04:29
- Uzun mesafe koşucusuydu Osman 04 Kasım 2023 03:50
- Kitap yakmanın dayanılmaz ayıbı 02 Temmuz 2023 03:14
- İsveç’in de ATY’si var artık! 05 Mayıs 2023 04:14
- İhsan Doğan (Sinan Oza) ve Niyazi Dalyancı için 11 Nisan 2023 04:00
- Dünya Anadil Günü vesilesiyle 09 Mart 2023 04:15
- Soykırımı tartışmak 19 Ocak 2023 03:19
- Mahmut Baksi anısına 14 Aralık 2022 04:32
- Kendi kutsalına bomba koyan 06 Aralık 2022 04:10
- Yorum yetmez! 28 Kasım 2022 04:00
- Kesişen yollar 15 Kasım 2022 04:16
- Seyfo ya da kılıçtan geçirilmek 08 Kasım 2022 04:10