Google’da tacize karşı grev günü
Geçtiğimiz gün Tokyo’dan Zürih’e, Singapur’dan Dublin’e dünyanın dört bir köşesinden Google çalışanları işyerindeki cinsel tacizler ve Google’ın buna dair tutumu nedeniyle iş bıraktı. İş bırakmayı tetikleyen vaka Android’in yaratıcısı Andy Rubin’in hakkındaki Google’ın iç soruşturmasında da inandırıcı bulunan cinsel taciz iddiasına rağmen şirketçe korunarak yüklü bir tazminatla gönderilmesiydi[0]. Bir süredir zaten hissedilir bir şekilde tepkili ve daha da önemlisi bu tepkiyi örgütleyebilir durumda olan Google çalışanları iş bırakarak bu ve benzeri olaylar konusunda taleplerini dile getirdi.
2017 ortalarında Google’ın iç haberleşme ağlarından birinde teknoloji alanında kadınların işyerinde yetersiz temsilinin gerekçelerinin kadınlar ve erkekler arasındaki psikolojik ve biyolojik farklar olduğunu iddia eden on sayfalık bir metin dolaşıma girmiş ve sonrasında basına sızmıştı[1]. Yükselen tepkiler üzerine Google metnin yazarı olan mühendisle yollarını ayırmak zorunda kaldı. Aynı dönemde Google, ABD Çalışma Bakanlığı tarafından maaşlarda kadınlar aleyhine ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle soruşturuluyordu. Bu yılın başlarında ise Google’ın ABD Savunma Bakanlığı için insansız hava araçları ile kaydedilen görüntüleri analiz etmek için yapay zekâ çalışmalarında bulunduğu ortaya çıkmış, bazı çalışanlar bunun bir parçası olmamak için istifa etmişti. 4 bini aşkın çalışan ise “Google’ın savaş işlerinde olmaması gerektiğini” belirten açık bir mektup yayınlayarak şeffaflık ve söz hakkı istemişti[2]. Google söz konusu projenin kontratını yenilemeyeceğini açıklamak zorunda kaldı. Birkaç ay önce ise Google’ın Çin’de kullanılmak üzere sansürlü bir arama motoru geliştirdiği ortaya çıkmış ve bin 400 çalışanın imzasıyla bir öncekiyle benzer talepleri dile getiren bir metin Google yönetimine sunulmuştu[3].
Bütün bu tepki ve birikim bu son vakayla birlikte eyleme dönüştü ve Google çalışanları iş bırakarak sokağa çıktı. Talepleri daha önceki vakalardaki şeffaflık ve söz hakkı talepleri ile de oldukça benzeşiyor:
- Taciz ve ayrımcılık ile ilgili şikâyetlerde kullanılması zorunlu tutulan hakemlik (bir tür şirket içi arabuluculuk) uygulamasının kaldırılması
- Ücret ve fırsat eşitsizliğinin sona erdirilmesi için somut adımlar atılması
- Cinsel tacizlerle ilgili kamuya açık bir şeffaflık raporunun yayınlanması
- Tüm şirket genelinde cinsel tacizlerin güvenli ve anonim bir şekilde bildirilebilmesini sağlayacak bir sistemin kurulması
- Çeşitlilik ve katılım direktörünün doğrudan CEO’ya bağlanması ve yönetim kuruluna doğrudan tavsiyede bulunabilmesi
- Yönetim kurulunda çalışanlardan bir temsilcinin bulunması
Daha uzun süreli grevler vb. olmadan Google çalışanlarının bir günlük iş bırakmasının şirkette büyük ölçekli bir değişime yol açması zor. Ancak gerek kamuoyunda seslerini duyurma açısından gerekse örgütlülüklerini pekiştirme açısından bu küçümsenemeyecek bir adım. Google çalışanları mücadele içinde biriktirmeye ve ilerlemeye devam ediyor.
[0] https://goo.gl/j2n6mM
[1] https://goo.gl/rgiyTQ
[2] https://goo.gl/445tyX
[3] https://goo.gl/wrkK6L
Evrensel'i Takip Et