26 Kasım 2018 23:20

Türkiye’deki Suriyeli çocuklar

Türkiye’deki Suriyeli çocuklar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Üç beş yıl önce Ankara’da, çoğunluğu 10 yaşın altında olan dilenci çocukların, Suriyeli olduğunu önceleri bilmiyordum. Birden bire sokaklarda çoğalmıştı bu çocuklar. Onlardan biriyle konuşmaya çalıştığımda, karşımdakinin Türkçe bilmeyen bir “Doğulu çocuk” olduğunu düşünmüştüm. Sonraları, bu “çaresizler” hakkındaki düşüncelerimi dostlarıma anlattığımda, hemen herkes, onların “Suriyeli” olduğunu söyleyince gerçeği anladım.

Doğulu ya da Suriyeli! Çocuk çocuktur! Dilenen çocuklar konusunda ayrım mı yapacağız?

Sonunda ne oldu bakın: Gazetelere göre, geçen hafta Dışişleri Bakanlığı tarafından Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan veriler, yurdumuzda “Kayıp bir Suriyeli kuşağın” yetiştiği gerçeğini belgeledi: Türkiye’de 1 milyonun üzerindeki okul çağında bulunan Suriyeli çocukların yaklaşık 400 bininin okula gidemediği gerçeği resmen ortaya çıktı! Meclisteki Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2019 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, komisyon üyelerine bakanlık bütçesinin sunumunu yaptığı sırada, komisyon üyelerine küçük bir kitap dağıtıldı. Kitabın adı, “2019 Yılına Girerken Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Girişimci ve İnsani Dış Politikamız”dı. Söz konusu kitapta, ülkesindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler hakkında veriler de yer alıyordu: Buna göre, Türkiye’deki Suriyelilerin sayısı, Kasım 2018’de yaklaşık olarak 3.6 milyona ulaşmıştı. 2011 yılından günümüze, Türkiye’de 300 binden fazla Suriyeli çocuk doğmuştu! Daha önemlisi, bu çocukların 1 milyondan fazlası, artık okul çağındaydı.. Söz konusu çocukların 641 bininin Türkiye’de eğitim alabildiği belirtiliyordu: “2010 yılında yüzde 30 düzeyindeki okullaşma oranı, 2018-2019 öğretim yılının ilk aylarında yüzde 61.25 olarak gerçekleşmiştir” deniyor, “Türkiye’de üniversite öğrenimi gören Suriyeli gençlerin sayısının ise 20 bin dolayında olduğu” açıklanıyordu.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan “Göç İdaresi Genel Müdürlüğü”nün verilerine göre, Türkiye’deki 3.6 milyon Suriyelinin 1.7 milyonu 18 yaşın altındaki çocuklardan oluşmaktaydı. Yurdumuzda 0-4 yaş arasında 568 bin Suriyeli çocuk bulunurken 5-18 yaş grubundaki Suriyeli çocukların sayısı 1 milyon 135 bin olarak belirlenmişti.

Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için yapılan harcamalar konusunda verilen bilgiler ise şöyle:

Belediyelerimizin ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızın katkılarıyla birlikte harcamalar, 33 milyar dolara ulaşmıştır. 

Uluslararası toplum tarafından bu konuda Türkiye’ye yapılan yardımlar ise beklentilerin çok altında gözüküyor. Örneğin, Avrupa Birliği’nin üstlendiği ilk 3 milyar avro’luk dilimden yalnızca 1.7 milyar avro ülkemize aktarılmıştır. Bu da anlı şanlı Avrupa Birliği’nin “İnsani Yardım” konusunda eli sıkı davrandığını göstermiyor mu?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa