21 Aralık 2018 00:25

MEB yola devam ediyor: Uçurumları artırıyor

MEB yola devam ediyor: Uçurumları artırıyor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Uçurumlar artıyor.

Kim söylüyor bunu? MEB.

Dahası MEB ilçe ayrımlarını, semt ayrımlarını, varlık grubu ayrımlarını, okullar arasındaki ayrışmaları da yeterince söylemiyor.

221 Bin Yoksul Öğrenci (En Yoksullar) Sınava Bile Katılmıyor

2017-2018 eğitim öğretim yılında 8'inci sınıftan toplam 1 milyon 192 bin 799 öğrenci mezun oldu. 2 Haziran'da LGS kapsamında yapılan merkezi sınava 1 milyon 9 bin 260 öğrenci başvurdu, bu öğrencilerin 971 bin 657'si ( yüzde 81,46’si) sınava katıldı.

Fakire Babasınınkinden Daha Kötü, Zengine Babasınınkinden Daha İyi Eğitim

Anne eğitim düzeyi ilkokul olan öğrenciler ile lisansüstü olan öğrencilerin ortalama merkezi sınav puanları arasında 60 puandan fazla fark bulundu. Baba eğitim düzeyi ilkokul olan öğrencilerin sınav puanı ortalaması 321,92, baba eğitim düzeyi lisansüstü olan öğrencilerin sınav puanı ortalaması 383,34’tür. Fark 60 puandan fazla.

Ayrıca yüzde 60’ın anne eğitim düzeyi ilkokul iken yerleşen öğrencilerde bu oranın

yüzde 40’a düştüğü belirlenmiştir. Yine baba eğitim düzeyi ilkokul olan öğrencilerin oranı yüzde 44 iken yerleşen öğrencilerde bu oran  yüzde 24’e düşmüştür. Yükseköğretimli birinde bu oran tam tersidir.

Yani babası ilkokul mezunu veya daha az eğitimli bir öğrenci babası yükseköğretimli olan bir arkadaşına göre 3-4 kat daha dezavantajlı bir durumda yarışmaktadır.

Zengin-Fakir Farkı Daha Açılıyor

Bu fark sadece basit bir fark değildir, bir kuşak önceye göre daha da kötüleşen bir farktır. Yani sınıflar arası fark her geçen gün daha da artmaktadır. Babalarının zamanına göre fakirlerin çocukları, zenginlerin çocuklarından daha da geriye düşmektedir.

Özel ile Resmi Arasında 3 Kat Fark Var

Resmi okullardaki öğrencilerin sınav puanı ortalaması 339,94; özel okullardan mezun olup yerleşen öğrencilerin sınav puanı ortalaması ise 380,55 oldu.

Özel okul mezunlarının  yüzde 6,27’si (son sınıfların yaklaşık yüzde 25’i) yerleşirken resmi ortaokullarda yüzde 1,89’u (son sınıflar arasında yaklaşık yüzde 7,5) yerleşebiliyor.

Yoksul İmam Hatipli Yine İmam Hatip’e, Özel Okul Mezunları Elit Okullara

Bir başka önemli fark da yerleşme oranı ve yerleşilen okul türünde çıkıyor. Özel okul mezunlarının yüzde 6,27’si yerleşiyor ve hemen tamamı (5,42’si) Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimlere yerleşirken İmam Hatip mezunlarının yerleşme oranı yüzde 2,54’ü düşüyor, bunun da 1,77’si yine İmam Hatip’e yerleşiyor (Fen, Anadolu, Sos,Bil. sadece 0,56).

Ne Ekersen Onu Biçersin: Bilim Düşük, Muhafazakârlık Yüksek

Fen, matematik düşük, muhafazakâr-kültür derslerinde başarı yüksek. MEB raporuna göre; Türkçe, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testlerinde soruların boş bırakılma oranı ortalamaları yüzde 2'nin altında kaldı. Doğru yanıt oranları da yüksek sayılır.

Din bir başarı değil inanç göstergesidir, ders değil telkindir. Kültür dersi soruları kültürel içerikli sorulardan oluşmaktadır. Bu gruptaki başarılar; ancak dikte-telkin etmeyi, ezberciliği/muhafazakârlığı göstermektedir.

İş Daha Kötüleşecek: Mahalle Sistemi Uçurumları Daha Artıracak

Şimdiden söyleyelim, mahalli yerleştirme uçurumları daha da artıracak. Toplum lime lime bölünüyor, katmanlaşıyor, kamplaşıyor; bu politikalar sonunda nereye toslayacak acaba?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa