05 Şubat 2019 00:00

‘Selim Ağbi’yi hatırlarken

‘Selim Ağbi’yi hatırlarken

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Türkiye’de 1950’li yıllarda “Beyin Göçü” terimi kullanılıyor muydu bilemeyeceğim; ama özellikle  20. Yüzyıldan başlayarak yaratıcı bilim ve teknoloji kadrolarının daha geniş olanaklara kavuşmak yolunda ileri ülkelere göç ettiği gerçeğini bilmeyen yoktur. Bu konuda ABD, dünyanın hemen bütün ülkelerinden bilim adamlarını kendi ülkesine çekebilmek için, çok yönlü bir kampanya başlatmış, böylelikle bilim ve teknolojide giderek hızlanan bir gelişme yaşamıştır.

Yurdumuzdan da birçok değerli bilim insanının batı ülkelerine göçtüğünü biliyoruz. Ben bu gerçeğin bir örneğini ilkin 1955 yılında Almanya’nın Karlsruhe kentinde gördüm: Bu kentte çeşitli alanlarda öğrenim yapan 15-20 kişiydik ve hepimizin “Selim Ağbi” dediğimiz bir bilim adamı, Karlsruhe’deki Yüksek Teknik Okul’da “doçent” olarak dersler veriyordu. Onunla ilgili olarak aklımda hep şu sorular vardı: Selim Ağbi, İstanbul Teknik Üniversitesi ya da benzeri bir üniversitemizde öğretim üyeliği yapamaz mıydı? O yıllarda 30-35 yaşlarında olan bu bilim adamı, neden ülkesini bırakıp Almanya’ya gelmişti? Yurdumuzda onun ders vereceği birçok üniversite olduğuna göre…

Bir gün, Selim Ağbi damdan düşer gibi bir soru sordu bana:

“Senin Matematik Öğretmeni Fazıl Say’la bir akrabalığın var mı?”

“Babam olur” dedim.

Yerinden fırlayıp beni öpmeye kalktı ve şöyle dedi:

“Ben İstanbul Erkek Lisesi’nde okurken baban bizim cebir ve geometri öğretmenimizdi. Bana matematiği sevdiren o’dur! Hatta, şu andaki öğretim üyesi konumumun temelinde babanın öğrettikleri vardır!”

O günden sonra, Selim Ağbi’yle dostluk ilişkilerimiz iyice pekişmişti. Ben, onun Karlsruhe’de en sevdiği genç öğrenci olduğumu hissediyordum.

Daha ne olsun!

*

“Assos’ta Felsefe” etkinliklerinin kurucusu ve yönetmeni Prof. Örsan K. Öymen’le 20 yıldan bu yana sürdürülen Felsefe Günleri’nin, bu yıl “Felsefe ve Diyalektik” temasıyla 1-2 Şubat 2019 Cuma ve Cumartesi günlerinde Assos’taki Nazlıhan Otel’de gerçekleşmesi planlanmıştı. Ben bu satırları yazdığım sırada, “Felsefe ve Diyalektik” etkinliği hakkında bir haber almam olanaksızdı. Umarım başarılı geçmiştir bu çok değerli ve önemli oturum…

“Assos’ta  Felsefe”, geçen yıl, doğumunun 200’üncü yılı dolayısıyla 19. Yüzyıl Alman Filozofu Karl Marx’a adanmıştı. 2019 yılında ise Marx’ın yöntem olarak benimsediği “Diyalektik”, tarihsel süreç içinde ve sistematik olarak ele alınacaktı. “Felsefe Günleri”ni düzenleyen kadronun yine başarılı olduğunu düşünüyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa