Oyun sektörü yükselirken
Türkiye’de oyun denilince genelde bir küçümseme ifadesi ile karşılansa da şubat ayında PeakGames’in 41 televizyon kanalında aynı anda yayımlanan reklamı ile kamuoyunun bir kısmı oyun sektörünün Türkiye’de ne kadar büyüdüğünün ayırdına vardı. Çoğunluğu ana akım 41 kanalda bir reklamı eş zamanlı yayımlamak neresinden bakarsanız bakın birkaç milyon dolardan az tutmayacak bir proje. Hâlâ pek ciddiye alınmasa da oyun sektörü hem dünyada hem Türkiye’de hızlıca büyüyor. Sektörün hacmi 2018 yılında dünyada 135 milyar doları, Türkiye’de ise 850 milyon doları buldu. Pek çok oyun firmasının vergi vb. sebeplerle Birleşik Krallık’ta konumlanmasından dolayı özel bir örnek olsa da Eğlence Perakendecileri Birliğinin (ERA) verilerine göre Birleşik Krallık’ın video, müzik ve oyunları içeren eğlence pazarında oyunların payı 2018’de yüzde 51.3’e yükselerek müzik ve videonun toplam payının üzerine çıktı.
Sektörün ülkedeki durumunu daha anlaşılır kılmak için birkaç hafta önce Gaming in Turkey’in yayımladığı “Türkiye’de Oyun Sektörü 2018” raporundan bazı verilere göz atalım:
- Ülkede 30 milyonu aşkın oyuncu mevcut.
- Türkiye’de en çok indirilen ücretsiz mobil oyun 15 milyonu aşan indirme sayısıyla Helix Jump.
- En çok indirilen ücretli mobil oyun 115 bin indirme ile Hitman Sniper.
- Gelir açısından Türkiye’de ilk sıradaki mobil oyun 8.6 milyon dolar ile Peak Games’in Zynga’ya sattığı 101 Okey.
- Oyun gelirleri açısından dünya sıralamasında Türkiye mobil oyunlarda da toplamda da 18. sırada.
- Azımsanamayacak sayıda e-spor takımı mevcut ve yine azımsanamayacak sayıda e-spor organizasyonu düzenleniyor.
Sektörün dışarıdan gözüken bu pembe renkli tablosunun bir de arka yüzü var. Programcısından grafikerine, yerelleştirmecisinden teknik destekçisine sektörde çalışanların dikkate değer bir kısmı fazla mesai ücreti ödenmeyen fazlasıyla uzun çalışma saatlerine, ayrımcılığa, mobbinge ve tacize maruz kalıyor. CEO’lar milyonlarca doları bulan maaşlar alırken sektörde çalışanların çoğunun maaşları düşük ve ciddi bir iş güvencesine sahip değiller. Şirketler bir kalemde yüzlerce çalışanı işten çıkartabiliyor. Tam da bu nedenlerle kurulmuş ve oyun sektörü çalışanlarının sendikalaşmasını sağlamaya çalışan Game Workers Unite (GWU) (Oyun Emekçileri Birleşin) gibi organizasyonlar mevcut. GWU’nun Birleşik Krallık şubesi sendika statüsünü kazanmış durumda. Sektörün Türkiye’deki büyümesine bakarak buralarda da benzer bir hareketin zamanı geliyor sanki.
(Bu yazı Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslıdır)
Evrensel'i Takip Et