9 Nisan 2019

Tanıklıkları ile hekim yazarlar

İzmir Kitap Fuarı kente yeni bir heyecan kattı. 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası gözler daha bir canlı, diyaloglar daha bir enerjik sanki. 

Bu yıl hekim yazarlar da imza  günleri  ve söyleşilerle renk katıyor fuara. Hafta sonu Barış Akademisyeni, geçmiş TTB (Türk Tabipleri Birliği) başkanlarından A. Özdemir Aktan hocamız ve sevgili Ali Özyurt fuardaydı. Salı akşamı bu kez İzmir Tabip Odası ev sahipliğinde söyleşi düzenlendi. Gezi hekimliğinden, sağlık iş kolunda g(ö)revlere, Beyaz Mitinglerden TTB’nin “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” basın açıklaması sonrası yaşanan gözaltılara, seksenli yıllarda idam cezasına karşı tutumu nedeniyle dönemin TTB Merkez Konseyi Başkanı Nusret Filek hoca ve arkadaşlarının yargılanmalarına bir hafıza yenilemesi yaşattılar izleyenlere. Sonunda Özdemir hocanın “TTB bir okul, ama ne zaman kimin öğrenci kimin öğretmen olduğu belli olmayan bir okul” sözünde mutabık kalındı. 

Tüm saldırılara karşın dün olduğu gibi bugün de okul / ekol olmayı sürdürüyor mevcut TTB çizgisi. Hem de 30 yılı aşkın bir süredir. Memur sendikalarının yasaklı olduğu yıllarda adeta bir sendika, İHD ve TİHV henüz kurulmamışken etkin bir insan hakları örgütü, 12 Eylül’ün yasaklı yıllarında siyaset okulu işlevini bir arada yürüttü. İşte bu yüzden günümüzde Dünya Tabipler Birliği’nin en etkin ve saygın üyelerinin başında gelmekte TTB.

Onca birikim elbette dünden yarına aktarılmalıydı. Ne güzel ki şimdi birçok TTB aktivisti yazma sürecine dahil oldular. Bir dönemin tanıklığını kitapları ile paylaşıyorlar. Bu alanda sevgili Ata Soyer’i anmamak olmaz. O kısa ama bir o kadar da dolu ömrü bize otuzu aşkın kitap ve yüzlerce makale, köşe yazısı bıraktı. Adına İzmir’de kurulmuş Ata Soyer Sağlık ve Politika Araştırmaları Derneği onun kişisel arşivinden on bin kitapla kente değer üretmeye devam ediyor.

TTB geleneğinden hekim yazarlar denince Erdal Atabek, Selçuk Erez hocalar ilk akla gelenler. Şimdi onlara eklenen Özdemir Aktan hocamız “Savaş Köprüleri Vurur (TTB Anıları)” ve Ali Özyurt “Umuduna Yaşamak (İyi Hekimlik Mücadelesinde 30 Yıl)” kitapları ile yola devam diyenlerimiz. Her iki kitap da ‘Notabene’ yayınlarınca basıldı. Bir solukta okunası bu kitapları meraklılarına tavsiye ederim.

Önümüzdeki cumartesi ve pazar bir başka TTB ve SES geleneğinden hekimyazar, sevgili Veysi Ülgen İzmir Kitap Fuarı konuğu. “Bir Meslek Odası Hikayesi: Diyarbakır Tabip Odası 1953-2017”, “Onurlu Bir Gelecek İçin: KESK”, “Umudun Adı: Sağlık İş Kolunda Sendikal Hareket” gibi araştırma / inceleme kitapları yanı sıra birçok deneme ve edebi kitabı ile okurları ile buluşacak. 

Bugün fuarın konuklarından birisi de gazetemizde bir dönem yazan sevgili Onur Hamzaoğlu. “Akademi Sözün ve Eylemin Özgürlüğü” başlıklı söyleşiyi Dipnot yayınları düzenliyor. Saat 18.00-19.00 arası bu söyleşi kaçmaz diyenlerdenim. 

Elbette hekim yazarlar bunlarla sınırlı değil. Başka yazılarda paylaşmak üzere sağlıcakla kalın.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yüzsüzlük seferberliği

Yüzsüzlük seferberliği

“Vergide adalet” sözünü ağzından düşürmeyen Maliye Bakanı Şimşek’in başlattığı seferberlikten yine sermayeye kıyak çıktı. Bütçede sermayeden alınacak 2.2 trilyon TL vergi gelirinden vazgeçen iktidar, trilyonlarca liralık gelir elde eden 100 şirketin, 62.5 milyar liralık vergisini erteledi. Yüksek enflasyon nedeniyle Türkiye’nin en zenginleri listesinde yer alan patronların ödeyeceği vergi kuşa dönecek.

Borsa İstanbul’da işlem gören ve 2024 yılında 3.6 trilyon TL gelir elde eden 100 büyük şirketten 62.5 milyar TL tutarında vergi tahsil edilmedi.

Türkiye’nin en zengin 10 ismine ait sadece 8 şirketin toplam 18 milyar TL’lik vergi borcu ertelendi.

Çevre Bakanı Kurum’un Emlak Konut Genel Müdürlüğü döneminde özelleştirilen Emlak Konut’tan tahsil edilmesi gereken 6.9 milyar TL tutarında vergi alacağı ertelendi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
MEB’in tarikatlardan sonra Ülkü Ocaklarıyla protokol imzalamasının ardından Ülkü Ocaklarının okullarda düzenlediği etkinliklerin propaganda ve eleman kazanmaya dönüştüğü iddiaları gündeme geldi

Evrensel'i Takip Et