İşçinin yazılı onayı olmadan kıdem tazminatı taksitle ödenemez
Fotoğraf: Envato
Soru: Ben bir işyerinde 2003 yılında işe girdim ve 22.03.2019 tarihinde işten çıkarıldım. Ben bel fıtığından ameliyat oldum. Sağlığımdan dolayı altı aya yakın rapor verildi. İnşaat işinde çalıştığım için doktor ağır iş yapması sakıncalıdır yazısı verdi. İşyeri de beni sağlık nedenleriyle işten çıkardı ama halen tazminatımı vermedi. Zaten ihbar tazminatımı da vermiyorlar. Kıdem tazminatımı da taksitle vermeyi düşünüyorlarmış ve sürekli para yok diye yalan söylüyorlar. Ben şu an mağdurum, çalışamıyorum ve zaten sağlığım yüzünden iş de bulamıyorum. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.
Cevap: Öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Sağlık nedeni ile işverenin iş sözleşmesinin sona erdirmesi için İş Kanunu’nda yer alan sürelere uygun davranması önemlidir. İşverenin iş sözleşmesini derhal fesih hakkını düzenleyen 25. maddesinin ilk fıkrası sağlık sebepleri başlığı altında derhal fesih sebeplerinin düzenlemektedir. Bu 25. maddenin I-sağlık sebepleri başlıklı 3. fıkrasında yer alan düzenlemeye göre, “İşçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17. maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar.”
Bu düzenlemeye göre, sizin çalışma süresine göre işveren iş sözleşmenizi sağlık nedeni ile feshedebilmek için çalışma sürenize göre 8 hafta olan bildirim sürenize ayrıca altı hafta daha eklenmesi gerekecektir. Sizin açınızdan doktorun verdiği raporun süresi ile kanunda belirtilen sürelerin aşılması gerçekleşmiş gözükmektedir.
Genel kural olarak kıdem tazminatına iş sözleşmesinin sona erdiği anda, (yasal şartlarının varlığı durumunda) hak kazanılmaktadır. Kıdem tazminatı, peşin olarak fesih tarihinde ödenmelidir. Kıdem tazminatının taksitle ödenmesi ancak işçinin yazılı onayı ile mümkündür. Dolayısıyla işverenin taksitle vermesi ancak sizin onayınız ile yasal olarak mümkündür.
Ancak, iş sözleşmenizi İş Kanunu’nun 25/1 gereği sağlık nedenleri ile fesheden işverenin ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Bu açıdan aynı husus işçi açısından da sağlık sorunları ile iş sözleşmesini feshetmesi durumunda da geçerlidir.
Bu durumda, eğer kıdem tazminatınızı ödemiyorlar ve işveren sizi oyalıyor ise yasal süreci başlatarak dava açabilirsiniz. Dava açmadan önce yasal zorunluluk gereği ara bulucuya başvurmak zorunlu olduğundan önce ara bulucuya başvurmanız gerekmektedir.
- Yaptığım iş nedeniyle bel fıtığı olunca istifa ettim, tazminatı alabilir miyim? 13 Ocak 2025 04:00
- Sosyal medya paylaşımları işten atmaya gerekçe olur mu? 06 Ocak 2025 05:01
- Sigorta kaydı yapılmayan ücretli öğretmenin hukuk mücadelesi 23 Aralık 2024 04:02
- Özel okul öğretmenleri kıdem tazminatı alabilir 16 Aralık 2024 04:42
- Patron, istemediğim halde vardiyamı değiştirebilir mi? 02 Aralık 2024 04:34
- ‘Ameliyat oldum tazminatımı alıp çıkabilmek için belli bir süre var mıdır?’ 25 Kasım 2024 04:30
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45
- İş yerinde bir yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı kazanır 23 Eylül 2024 04:53