25 Nisan 2019 20:28

İşçinin yazılı onayı olmadan kıdem tazminatı taksitle ödenemez

İşçinin yazılı onayı olmadan kıdem tazminatı taksitle ödenemez

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Soru: Ben bir işyerinde 2003 yılında işe girdim ve 22.03.2019 tarihinde işten çıkarıldım.  Ben bel fıtığından ameliyat oldum. Sağlığımdan dolayı altı aya yakın rapor verildi. İnşaat işinde çalıştığım için doktor ağır iş yapması sakıncalıdır yazısı verdi. İşyeri de beni sağlık nedenleriyle işten çıkardı ama halen tazminatımı vermedi. Zaten ihbar tazminatımı da vermiyorlar. Kıdem tazminatımı da taksitle vermeyi düşünüyorlarmış ve sürekli para yok diye yalan söylüyorlar. Ben şu an mağdurum, çalışamıyorum ve zaten sağlığım yüzünden iş de bulamıyorum. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

Cevap: Öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Sağlık nedeni ile işverenin iş sözleşmesinin sona erdirmesi için İş Kanunu’nda yer alan sürelere uygun davranması önemlidir. İşverenin iş sözleşmesini derhal fesih hakkını düzenleyen 25. maddesinin ilk fıkrası sağlık sebepleri başlığı altında derhal fesih sebeplerinin düzenlemektedir. Bu 25. maddenin I-sağlık sebepleri başlıklı 3. fıkrasında yer alan düzenlemeye göre, “İşçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17. maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar.”

Bu düzenlemeye göre, sizin çalışma süresine göre işveren iş sözleşmenizi sağlık nedeni ile feshedebilmek için çalışma sürenize göre 8 hafta olan bildirim sürenize ayrıca altı hafta daha eklenmesi gerekecektir. Sizin açınızdan doktorun verdiği raporun süresi ile kanunda belirtilen sürelerin aşılması gerçekleşmiş gözükmektedir.

Genel kural olarak kıdem tazminatına iş sözleşmesinin sona erdiği anda, (yasal şartlarının varlığı durumunda) hak kazanılmaktadır. Kıdem tazminatı, peşin olarak fesih tarihinde ödenmelidir. Kıdem tazminatının taksitle ödenmesi ancak işçinin yazılı onayı ile mümkündür. Dolayısıyla işverenin taksitle vermesi ancak sizin onayınız ile yasal olarak mümkündür.

Ancak, iş sözleşmenizi İş Kanunu’nun 25/1 gereği sağlık nedenleri ile fesheden işverenin ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Bu açıdan aynı husus işçi açısından da sağlık sorunları ile iş sözleşmesini feshetmesi durumunda da geçerlidir.

Bu durumda, eğer kıdem tazminatınızı ödemiyorlar ve işveren sizi oyalıyor ise yasal süreci başlatarak dava açabilirsiniz. Dava açmadan önce yasal zorunluluk gereği ara bulucuya başvurmak zorunlu olduğundan önce ara bulucuya başvurmanız gerekmektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa