03 Mayıs 2019 20:07

Google'da misilleme eylemi

Google'da misilleme eylemi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

2018 başlarında, Google’ın ABD Savunma Bakanlığı için bir yapay zeka projesi geliştirdiği ortaya çıktığında bazı çalışanlar bu projenin bir parçası olmamak için istifa etmiş, 4 bini aşkın çalışan ise “Google’ın savaş işlerinde olmaması gerektiğini” belirten bir mektup yayımlamış; şeffaflık ve söz hakkı istemişti. İçeriden yükselen bu tepki üzerine Google, Savunma Bakanlığı ile kontratın yenilenmeyeceğini açıklamak zorunda kalmıştı. Bundan 7-8 ay kadar sonra ağustos ayında Google’ın Çin’de kullanılmak üzere sansürlü bir arama motoru geliştirdiği ortaya çıktı ve bu da şirket çalışanları arasında ciddi bir tepkiyle karşılandı. Google bu projeden de geri basmak zorunda kaldı. Google’ın gördüğü en büyük eylem ise cinsel tacizle suçlanan Android’in Yaratıcısı Andy Rubin’in yüklü bir tazminatla gönderilmesi üzerine 6 ay önce, 1 Kasım’da 50’yi aşkın Google ofisinden 20 bini aşkın çalışanın işyerindeki cinsel tacizlere ve şirketin bu vakalardaki tutumuna karşı iş bırakmasıyla gerçekleşti.

Birkaç gün önce, 1 Mayıs’ta Google çalışanları yine eylemdeydi. Kasım ayındaki eylemin örgütleyicilerinden Meredith Whittaker ve Claire Stapleton birkaç hafta önce şirket içi e-posta gruplarına yolladıkları bir mektupta Google’ın kendilerine yürüttüğü misilleme hamlelerini teşhir etmişti. Mektubun yayımlanmasının ardından Amazon çalışanlarının oluşturduğu Amazon Employees For Climate Justice ve Facebook çalışanlarının oluşturduğu Workers for Workers gruplarından da destek masajları geldi. 1000’i aşkın Google çalışanı ise ABD’deki 15 Google ofisinde bir araya gelerek hem yaşadıkları misillemeleri birbirleri ile paylaştı hem de sendikalaşma da dahil olmak üzere çözüm yollarını tartıştı.

Uzaktan görünen pembe tablonun aksine teknoloji sektöründeki çalışma koşullarının ne kadar ağır hale gelebildiğini görmüştük. Google çalışma süreleri açısından haftada 100 saate varabilen mesailerle yeni bir üne kavuşan Epic Games gibi olmayabilir ancak görünen o ki çalışanlarının örgütlenmesine karşı tutumu ve çalışanlara baskı konusunda pek de aşağı kalır yanı yok.

Google ya da Epic Games özel ya da tekil örnekler değil. Her hafta yeni örnekler bu listeye ekleniyor. Listeye son eklenen vaka Mortal Kombat’ın yapımcısı Nether Realm Stüdyolarından. USGamer, eski çalışanlarla yaptığı röportajlara dayanarak çalışanların nasıl birbirlerine karşı yarıştırıldığından, uzun mesai sürelerinin nasıl normalleştirildiğine uzun uzun aktarıyor. Teknoloji sektöründe uzun mesai saatleri, kötü çalışma koşulları, mobbing, taciz ve örgütlenme düşmanlığı yeni değil. Ancak son birkaç yıldır bu tabloya dair sesini yükseltenler, çalışma koşullarını teşhir edenler, örgütlenmeyi önerenler ve mücadele edenler de hızla artıyor.

(Bu yazı Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslıdır)

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa