07 Haziran 2019 23:20

999 dolarlık ayak

999 dolarlık ayak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Apple’ın geliştirici konferansı WWDC’de bu yıl çok sayıda yenilik ve yeni ürün tanıtıldı. Ciddi performans iyileştirmeleri ile gelen iOS’un yeni sürümü, yeni Mac Pro ve ekranı ile yeni Mac OS sürümü Catalina… Ancak bir ürün vardı ki fiyatlandırmasıyla diğer tüm her şeyi gölgede bırakmayı başardı: 999 dolarlık monitör ayağı. Evet yanlış okumadınız bir monitör ayağı için 999 dolar. 

Başa saralım. Dev bir ekranda Apple önce 5999 dolar taban fiyatına sahip dev bir mutfak rendesine benzer şekilde tasarlanmış yeni iş istasyonu MacPro’yu tanıttı. Taban modeli 8 çekirdekli Intel Xeon işlemci ve 32 GB RAM ile gelen bu dev rende 12 ram yuvası sayesinde 1,5 TB RAM’e yükseltilebiliyordu. Böyle yükseltilmiş bir modelin 30-50 bin dolar aralığında olacağı tahmin ediliyor. Elbette böyle bir iş istasyonu şanına uygun da bir(kaç) monitöre de sahip olmalıydı. 4999 dolarlık fiyatıyla Pro Display XDR göreve hazırdı. Bir sonraki slaytta yaşayacakları şokun henüz farkında olmayan WWDC katılımcıları coşkularını ve hayranlıklarını gizleyemiyordu. Dev ekranda önce 199 dolarlık fiyatı ile çarpı şeklindeki VESA askı aparatı göründü. Hemen ardından da 999 dolarlık Pro Stand adlı monitör ayağı. Mırıldanmalar, uğultular[0]… Doğal olarak 999 dolarlık ayağın şokunu yaşayan izleyici kitlesini içeren videolar kısa sürede yayıldı. Apple telif hakkı bahanesiyle bu videoları sansürletmeye yeltense de hepsini temizleyemeyeceğini anlamış olmalı ki engellenen videolar tekrar erişilebilir hale geldi. 

İş istasyonu ve profesyonel monitör fiyatları göz önünde bulundurulduğunda Mac Pro ve Pro Display XDR’ın fiyatları düşük olmamakla birlikte çok da abartılı değil. Ancak monitörü ayrı ayağını ayrı üstelik de 999 dolar gibi abes bir fiyata satmak ve WWDC seyircilerinin tepkilerini içeren videoları telif bahanesiyle sansürlemeye çalışmak tam da Apple’lık hareketler. Gerek cihaz fiyatlandırmalarına gerekse de resmi tamir fiyatlandırmalarına baktığınızda Apple’ın “satabildiğim en yüksek fiyata” politikasının izlerini rahatça görebilirsiniz. Şimdi bu “satabildiğim en yüksek fiyata” politikasına standart dahil olması gereken parçalar da eklenmiş durumda. Kendini gizliliğinizin savunucusu ve dijital demokrasi havarisi olarak sunmaya çalışan Apple’ın sansürlerini içeren uzunca bir listeye[1] ise Wikipedia’dan ulaşabilirsiniz. Yer darlığından ben sadece bu sansürlerden birini hatırlatarak yazıyı bitireceğim: 2011’de akıllı telefon üretiminin çocukların madenlerde çalıştırılması ve fabrikalardaki intiharlar gibi karanlık yanlarını konu alan satirik oyun Phone Story, AppStore’da yayınlanmasından 4 gün sonra Apple tarafından yayından kaldırıldı[2].

 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa