Internette video yayıncılığına RTÜK mengenesi
Fotoğraf: Envato
Internet’teki video yayınlarına RTÜK denetimi getiren yönetmelik perşembe günü yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle ağırlıkla Netflix, BluTV ve Puhutv gibi isteğe bağlı video yayın platformları ve bunların uygulamak durumunda kalacakları otosansür üzerinden dönen bir tartışma da başladı. Kültür sanat ürünlerine sansürsüz nasıl ulaşabiliriz tartışması elbette önemsiz bir tartışma değil ancak bu Netflix ve benzerlerini aşan bir tartışma. Üstelik asli amacı kâr etmek olan bu şirketlerin kârlarını garantiye aldıktan sonra “domuz gribi” anlatılan belgeselde “domuz” kelimesini sansürleyen kanallar gibi RTÜK’ten daha RTÜK’çü davranacakları neredeyse kesin. Netflix’in Hindistan, Pakistan ve Suudi Arabistan deneyimleri de zaten buna işaret ediyor. Bu nedenlerle bu yazının derdi o tartışma değil.
Yapmamız gereken daha önemli bir tartışma var: Fazlasıyla ucu açık ve esnek olarak kaleme alınmış bu yönetmelik başta video habercilik yapan muhalif basın olmak üzere hemen her türden video yayıncılığı sansürlemek ve engellemek için kullanılabilir. Nasıl mı? Yönetmelikte kimlere lisans verileceğine kimlere verilmeyeceğine dair yeterince somut kriterler yok. Dolayısıyla engellemelerin sudan gerekçelerle daha lisansların verilmesi aşamasından başlaması fazlasıyla mümkün. Hangi yayınların bu yönetmelik ve dolayısıyla RTÜK kapsamında değerlendirileceği de muğlak. Buna da büyük olasılıkla önlerine geldikçe dokuz üyesinden altısı iktidar blokunca belirlenen, aralarında Internet’e ehliyetle girilsin önerisinde bulunan bir üyenin de bulunduğu üst kurul karar verecek. Üst kurulda oy üstünlüğüne sahip iktidar blokunun yönetmeliğe nasıl yaklaştığını görmek için BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’ün eski ve yeni RTÜK üyeleri ile yaptığı röportaja göz atabilirsiniz. Biz burada röportajın Eski RTÜK Üyesi Hamit Ersoy ile olan kısmından kısa bir alıntı ile yetinelim: “Yayının yapıldığı mecradan bağımsız olarak, yayıncılık niteliği taşıyan her türlü içeriği denetlemek RTÜK’ün görevidir. Yeni yönetmelikle Netflix ve Blu Tv gibi platformlarda içerik denetimi yapılacak ve sadece bunlarla sınırlı kalmayacak.” RTÜK’ün “Lisans almanız gerek” diyeceği talihlileri(!) nelerin beklediğini öngörmek için ise üst kurulun mevcut kararlarına göz atmanız yeterli.
Yürürlüğe giren yönetmelikle Internet video yayıncılığı üzerinde bir ayağı 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a” diğer ayağı da 6112 sayılı “Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’a” dayanan ve “Gerekli olduğu hallerde” fazlasıyla esnetilebilecek yeni bir sansür mekanizması kuruluyor. Bu yönetmeliği nereye kadar esnetirler ve kimlere uygularlar orası henüz belirsiz olsa da bu mekanizma RTÜK’e oynadığı oyunları Twitch’te düzenli olarak yayımlayan gencin kanalına bile müdahale yetkisi tanıyor.
- Yapay Zekanın arkasındaki görünmez maliyet 04 Ocak 2025 04:26
- Geniş dil modellerinde yeni rakip: DeepSeek V3 28 Aralık 2024 04:26
- Çocukları çevrimiçi tehlikelerden kim koruyacak? 14 Aralık 2024 04:24
- Sosyal medyaya yaş sınırlaması çocukları koruyabilir mi? 30 Kasım 2024 04:50
- Medyanın arama tekeli ile imtihanı 23 Kasım 2024 05:01
- Teknoloji patronları ABD seçiminin galiplerinden 09 Kasım 2024 04:32
- Platformlar ve yayıncılar çevrim içi radikalleşmenin neresinde? 19 Ekim 2024 06:56
- Hamam böceği yuvası mutfakta değil 10 Ekim 2024 04:55
- ‘Yerli ve milli’lik siber güvenliğin neresinde? 21 Eylül 2024 06:01
- Sızan/sızmayan veri ve sonrası 14 Eylül 2024 04:54
- Modern İskenderiye Kütüphanesi yanarken 07 Eylül 2024 04:43
- Genç oyun geliştiricilere vadedilen kabus 24 Ağustos 2024 05:58