İşçinin ücretine katkı asgari ücrete ek olarak ödenir
Fotoğraf: Envato
SORU: Merhaba, 23 yaşındayım ve bir otelde işe yeni başladım. Bir katkı miktarı ile beraber olmak üzere, toplam 2 bin 20 TL olan asgari ücreti ödeyecekler. Bu yasal mıdır? Katkı payı hariç asgari ücret ödemeleri gerekmez mi? Teşekkür ederim.
CEVAP: İyi günler. Asgari ücret, adı üstünde işverenlerin işçilere ödemesi gereken en düşük ücret tutarı olarak tespit edilen ücrettir. İş sözleşmesinin tarafları, bu tutarın üstünde ücret ödenmesini kararlaştırabilir, ancak, daha aşağı tutarda bir ücret ödemesi yapılamaz. İşçi hangi kanuna tabi olursa olsun asgari ücretin altında bir ücret ile çalıştırılamayacaktır.
İş Kanunu’nun 39. maddesinde, “İş sözleşmesi ile çalışan ve bu kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile en geç iki yılda bir” asgari ücretin belirleneceği düzenlenmiştir.
Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, asgari ücreti belirlerken, “Ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, ücretliler geçinme indekslerini, bu indeksler yoksa geçinme indekslerini, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel durumunu ve geçim şartlarını göz önünde bulunduracağı” Asgari Ücret Yönetmeliği’nin 7. maddesinde düzenlenmesine rağmen, maalesef bu ücretin geçim şartlarını karşılayabildiği söylenemez.
Yine Asgari Ücret Yönetmeliği’nin 11. maddesinde yer alan, “işverenin sorumluluğu” başlıklı maddeye göre, “İşçilere, komisyonca belirlenen ücretlerden düşük ücret ödenemez. İş sözleşmelerine ve toplu iş sözleşmelerine bunun aksine hükümler konulamaz.
İşverenler tarafından, işçilere sağlanan sosyal yardımlar sebebiyle asgari ücretten herhangi bir indirim yapılamaz.”
Söz konusu düzenlemeden de açıkça görüleceği üzere, işverene, size verdiği katkı payı ile birlikte asgari ücret ödemesi yapmaktadır. Ancak, yönetmelik gereği, eğer size bir katkı payı ödeyecek ise, bunu asgari ücret miktarına ek olarak yapmak durumundadır.
İşverenin size asgari ücretin altında bir ücret ödemesi, işveren açısından idari para cezası ödemesini gerektiren bir durumdur. İş Kanunu’nun 102. maddesi, “Bu Kanun’un 32. maddesinde belirtilen ücret ile işçinin bu Kanun’dan veya toplu iş sözleşmesinden veya iş sözleşmesinden doğan ücret ödemelerini süresi içinde kasten ödemeyen veya eksik ödeyen, 39. maddesinde belirtilen komisyonun belirlediği asgari ücreti işçiye ödemeyen veya noksan ödeyen, ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını zorunlu tutulduğu halde özel olarak açılan banka hesabına ödemeyen işveren, işveren vekili ve üçüncü kişiye bu durumda olan her işçi ve her ay için 191 Türk lirası idari para cezası verilir” hükmünü içermektedir. İdari para cezası miktarı 2019 yılı için 236 TL olarak belirlenmiştir.
- Yaptığım iş nedeniyle bel fıtığı olunca istifa ettim, tazminatı alabilir miyim? 13 Ocak 2025 04:00
- Sosyal medya paylaşımları işten atmaya gerekçe olur mu? 06 Ocak 2025 05:01
- Sigorta kaydı yapılmayan ücretli öğretmenin hukuk mücadelesi 23 Aralık 2024 04:02
- Özel okul öğretmenleri kıdem tazminatı alabilir 16 Aralık 2024 04:42
- Patron, istemediğim halde vardiyamı değiştirebilir mi? 02 Aralık 2024 04:34
- ‘Ameliyat oldum tazminatımı alıp çıkabilmek için belli bir süre var mıdır?’ 25 Kasım 2024 04:30
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45
- İş yerinde bir yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı kazanır 23 Eylül 2024 04:53