28 Eylül 2019

Aptal izbandut

11 Eylül 2001’deki saldırıların ardından 18 yıl geçmesi, ABD ve müttefik ordularının Afganistan’a girmesi, 2003 yılında Irak’a yönelik yalanlara dayandırılan savaş ve ABD’nin dünyanın değişik ülkelerine askeri müdahalelerinin ardından ortaya atılan soru şu: ABD’nin şimdiki durumu ne? Benim cevabım çöküş durumunda olduğu. Tüm dünyanın da gördüğü gibi, bu ülkenin dünya açısından önemi azalıyor. Çünkü bu ‘yeni ulus’, bu imparatorluk, sadece korku imparatorluğu. Dünyanın geri kalanı ABD’yi ne olarak görüyor? Bilgi ve akıldan yoksun, yıkıcı azgın gücü nedeniyle yürüme zorluğu çeken aptal bir izbandut! Gerçek “büyük devletler”, duyguların yol açtığı savaşlarla uğraşmaz, bölgesel avantajlar veya ham maddeleri kendi kontrolleri altına almak için savaşırlar. Halbuki Afganistan ve Irak’taki savaşlar, duyguların esiri olarak başlatıldı ve  sürdürülüyor. Bu duygu, korku, dünyanın ABD’yi zayıf bir dünya gücü olarak göreceğinden duyulan korku.

George W. Bush hükümeti, şartlar uygun olduğu için keyfi şekilde savaş başlattı. 11 Eylül saldırılarından sonra Batı dünyası ABD’nin yanında yer almıştı ve bir savaş başlatılması durumunda uluslararası destek alınacağı kesindi.

Ama aynı dünya şimdilerde efsanevi ‘güçlü Amerika’yı nerede görüyor, nasıl değerlendiriyor? Şimdilerde, Afganistan ve Irak’ta halkların gözünde kukladan başka bir şey olmayan, kuklacının Beyaz Saray’da oturduğu ABD güdümlü hükümetler var. Öyleyse; bu savaşlar, dünyanın her yerinde ABD’ye karşı düşmanlık yaratmak ve tüm kuşakların nefretle baktığı bir ülke olmasını sağlamaktan başka neye yaradı ki?

EVRENSEL'İNMANŞETİ

101 milyarlık gasp

101 milyarlık gasp

Enflasyonla mücadele adı altında uygulanan Erdoğan-Şimşek programı, enflasyonu düşürmüyor ama ücret ve maaşları acımasızca ezmeye devam ediyor. DİSK-AR’ın araştırmasına göre sadece iki aylık enflasyon nedeniyle işçilerin, memurların ve emeklilerin cebinden en az 101 milyar lira çalındı. “Enflasyonun nedeni ücret zamları” yalanının foyası da açığa çıktı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
DİSK-AR’ın araştırmasına göre sadece iki aylık enflasyon nedeniyle işçilerin, memurların ve emeklilerin cebinden en az 101 milyar lira çalındı.

Evrensel'i Takip Et