Belediyelerin beşte biri
30 haftayı aşkın devam edecek 2. ve 3. Lig’de ilk altı hafta geride kaldı. Bu süreçte, son yıllarda profesyonel liglerde sayıları iyiden iyiye artan ve artmaya devam edecek gibi görünen belediye takımlarına dair bazı notlar düşmek icap ediyor…
3. Lig 1. grupta, ligin namağlup dört takımından biri olan ve lig ikinciliğinde yer alan Karaköprü Belediyespor ve onu bir puan geriden (bir mağlubiyetle) takip eden Serik Belediyespor’un yanı sıra orta sıralarda seyreyleyen 68 Aksaray Belediyespor yer alıyor…
Bu sezon iki takımın profesyonel liglere veda edeceği 3. Lig 2. grupta ise ligde son iki sırayı alan takımlar ilk altı hafta itibarıyla gruptaki tek belediye takımları: Fatsa Belediyespor ile Elazığ Belediye FK.
3. Lig 3. grupta ise zirveyi liglerin namağlup takımları paylaşıyor. Ve bu iki takım da belediye takımı! Nazilli Belediyespor ile Karacabey Belediyespor zirve ortağı durumda. Onları üç puan geriden, playoff hattının son sırasında Altındağ Belediyespor takip ediyor. Gruptaki diğer iki belediye takımından Nevşehir Belediyespor orta sıralarda ilerlerken, Yeşilyurt Belediyespor ise sıfır puanla lig sonuncusu durumunda…
2. Lig’e baktığımızda ise kırmızı grup belediye takımlarından Sivas Belediyespor üçüncü sıradayken Kırşehir Belediyespor ise playoffun en yakın takipçileri arasında. Grubun diğer belediye takımlarından Etimesgut Belediyespor orta sıralarda yer alırken, BB Bodrumspor ise düşme hattının bir basamak üstünde bulunuyor. Beyaz grupta ise zirve iddiasında olan bir belediye takımı yok, zira grupta bir belediye takımı yok!
Belediye takımları üzerine şüphesiz ki önümüzdeki dönemde çok ciddi çalışmalar yapılması, analizlerin paylaşılması gerekmektedir. Kulüplerin bir hevesle profesyonel liglere çıkartıldıktan sonra hangi iç saikler nedeniyle belediyeler tarafından kaderine terk edildiği gerekirse röportajlar ile ortaya çıkarılmalıdır. Fakat günümüzde gördüğümüz çok basit bir gerçek var ki; sayıları günden güne artan belediye takımları nedeniyle semt veya şehir takımları gittikçe tarihe karışacak, şampiyonluklar bu orantısız maddi gücün bir etkisiyle tamamen belediyelere kayacak gibi görünüyor.
Bu da yapay bir futbol tarihinin önümüzdeki beş-on yıl içinde geliştirileceğine ve üst liglerde passolig ve benzeri sebeplerle futbola sırt dönmeye başlamış futbolseverlerin iyiden iyiye stadyumlara küseceğine işaret ediyor.
Peki taraftarsız bir futbol, taraftarsız ligler ve taraftarsız şampiyonlar kimlerin işine yarar?
Bunu da tarih bize tekrardan kanıtlayıp gösterecek. Görebilenler için tabii ki…
Evrensel'i Takip Et