Oportünistik bir patojenin kolektif kaçış mekanizmaları
Fotoğraf: Pixabay
Pseudomonas aeruginosa, oportünistik patojen olarak bilinen bir bakteri türü. Son yıllarda ise antibiyotiklere geliştirdiği hızlı dirençle gündemimize giren bir tür.
Dünya Sağlık Örgütü tarihinde ilk kez 2017 yılında, antibiyotiğe dirençli “öncelikli patojenler” listesi yayımlamıştı. Bu listede, geliştirdikleri antibiyotik direnci nedeniyle insanlığı tehdit eden 12 bakteri ailesi sıralanmıştı. Dünya Sağlık Örgütü listeyi üç ana kategoriye ayırdı: Kritik, yüksek seviyede öncelikli ve orta derecede öncelikli. Karbanepeme dirençli Pseudomonas aeruginosa türleri ise bu listede kritik başlığında yer alıyor. Dolayısıyla bu türün antibiyotik direnç mekanizmalarını anlamak oldukça önemli. Bu konuda oldukça yetenekli oldukları ortada.
Pseudomonas aeruginosa, bir tür tek hücreli olsa da, kendi benzerleriyle birlikte kolektif hareket ediyor. Bu bakteri türü, “süzülme (swarming) hareketliliği” gösteriyor. Bu tür bakterilerin flagella denilen kuyrukları ve pilus denilen daha küçük yapıları aracılığı ile kolektif bir süzülme hareketi yaptıkları biliniyor. Yani bu bakteriler, kuyruk ve pilusları aracılığıyla, kolonilerindeki diğer hücrelerle birlikte hareket etme yeteneğine sahipler.
Amerikan Mikrobiyoloji Topluluğunun Journal of Bacteriology dergisinde 5 Kasım’da yayımlanan çalışmada araştırmacılar bu süzülme hareketinin bakteriyofaj enfeksiyonu ve antibiyotiklerden nasıl etkilendiğini ortaya koydular*. Bakteriyofajlar, bakterileri enfekte eden virüslerdir. Araştırmacılar, petri kaplarında katı besiyeri üzerinde büyüttükleri Pseudomonas aeruginosa kolonilerini ya bakteriyofajla enfekte ettiler ya da antibiyotik diskleri ile antibiyotiğe maruz bıraktılar. Sonuçlar oldukça çarpıcıydı. Virüs ile enfekte edilen bakteri alt popülasyonlarında süzülme hareketinin durduğu ve bakterilerin bir sinyal iletim molekülü olan PQS’yi salgıladıkları gözlendi. Bu molekül, virüsle enfekte olmamış sağlıklı bakteri gruplarını uyarıp öteleyerek enfekte bölgeden uzaklaşmalarını sağlıyordu. Böylece, virüs enfeksiyonu küçük bir bölgede tecrit ediliyordu. Yine aynı şekilde, antibiyotik verilen bölgede de aynı mekanizma görüldü. Antibiyotiğin etkin olduğu bölgede süzülme hareketi durdu. Sağlıklı bakteriler, antibiyotiğin yayıldığı ve bakteriyi etkilediği alandan süzülerek uzaklaştı. Araştırmacılar çalışmalarıyla, PQS molekülünün yalnızca bir haberleşme molekülü olarak değil, stres uyarıcı bir sinyal olarak da çalıştığını gösterdiler. Antibiyotikten etkilenen bakterilerin yaydığı bu sinyali alan diğer bakteriler, antibiyotik stresinden hep birlikte kaçmayı başardı.
Bu mekanizma, antibiyotik direncine dair bilmediklerimize ışık tutuyor. Görünüşe bakılırsa, insanlığın bakterilerle olan ortak yaşamında Pseudomonas aeruginosa gibi oportünistik bakterilerin kolektif hareketi, bu bakterilerin antibiyotiklerden kaçabilmesine olanak sağlıyor. Sanırım onlardan öğrenecek çok şeyimiz var.
* Bru J-L, Rawson B, Trinh C, Whiteson K, Høyland-Kroghsbo NM, Siryaporn A. 2019. PQS produced by the Pseudomonas aeruginosa stress response repels swarms away from bacteriophage and antibiotics. J Bacteriol 201:e00383-19. https://doi.org/10.1128/JB .00383-19.
- Deprem ve salgın hastalıklar 12 Şubat 2023 04:55
- Modern tarım uygulamaları ve yabani otların evrimi 11 Aralık 2022 01:40
- Evcil retroviral elemanlar retrovirüslere karşı 06 Kasım 2022 04:58
- Proto-hücrelerden sentetik amipsi hücrelere 25 Eylül 2022 04:20
- İnsanlığın sivrisinek ile dansı 04 Eylül 2022 03:23
- Hapşıran süngerler 14 Ağustos 2022 02:08
- Tüp bebek başarısızlığının arkasında yatan sebep, erken dönem DNA çoğalması hataları olabilir mi? 24 Temmuz 2022 04:08
- Yer değiştiren genetik elemanlar ve ahtapotun bilişsel yeteneklerinin evrimi 10 Temmuz 2022 03:58
- Evrimsel ilişkiler kara ölümün kaynağının Orta Asya olduğunu ortaya çıkardı 19 Haziran 2022 04:49
- HIV ilacı ile orta yaş hafıza kayıpları engellenebilecek mi? 29 Mayıs 2022 04:15
- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve mikrobiyom 08 Mayıs 2022 01:18
- Antik enzimlerin yeni çağı 24 Nisan 2022 00:07