Gizli Emir sahnede
Fotoğraf: Envato
Gazeteler sansürleniyor, sergiler yasaklanıyor, tiyatrolar engelleniyor... Asayiş tesis ediliyor. Melih Cevdet Anday, zaman ve coğrafya vurgusu yapmadan olağanüstü hal yaşayan hayali bir toplumsal durumu yazdığı Gizli Emir adlı sıra dışı romanında sanki bugünleri yazmış gibidir. Gizli Emir şimdi de tiyatro sahnelerinde.
Usta şairin 1969 yılında yazdığı ve aynı yıl yayımlanan romanı tıpkı diğer yapıtları gibi dilde ve kurgu da deneysellikler içerir. Anday, gerek oyunlarında gerekse de romanlarında geleneksel ve ahlaki yerleşik değerlere kıyısından köşesinden dokunur. Bireyi sınırlayan ve tahakküm altına alan tüm değerler yazarın taciz atışına maruz kalır. Bu değerler sosyal, idari ve siyasi olsun fark etmez...
Gizli Emir romanı içerik ve kurgu olarak yazıldığı dönem dikkate alınırsa cesurca düşünülmüş, yazılmış denebilir. Romanda hayali bir ülkede, düşsel bir sıkıyönetim durumu yaşanmaktadır... Asayişi temin etmek iddiasıyla kurulan bu ceberut idareyle birlikte baskı, şiddet, sansür, haksız müdahale ve yasaklamalar da peşi sıra gelir...
Düşle gerçeğin birlikte kurgulandığı sıra dışı roman Gizli Emir, Tiyatro Alesta tarafından titiz bir çalışmayla sahneye uyarlanarak seyirci karşısına çıkarılıyor. Uyarlamayı ortak bir anlayışın ürünü olarak Elif Sözer, Mehmet Şerif Tozlu ile Nevra Ayşem Savaşçı birlikte yapmışlar.
Gizli Emir’in yönetmenliğini ise Elif Sözer üstleniyor. Burada kısaca bir bilgi; Tiyatro Alesta beş yıl önce kurulmuş bir topluluk... Sahnelediği oyunlar ve sanatsal heyecan ve duyarlı duruşlarıyla tiyatro ortamında kendine yer arayan inançlı bir topluluk. Sahnelediği oyunlar içinde uyarlamalar da var. Geçtiğimiz yıl Pınar Selek’in Sürüne Sürüne Erkek Olmak adlı kitabını sahneye uyarlayarak gösterime sundular. Önceki sezon Mine Söğüt’ün romanı Beş Sevim Apartmanı’nı sahneye taşıdılar.
Bu yıl ise usta Şair, Roman ve Deneme Yazarı Melih Cevdet Anday’ın Gizli Emir adlı romanını Kadıköy Emek Tiyatrosuyla birlikte oyunlaştırarak seyirci ile buluşturuyorlar. Gizli Emir içerik ve üslup olarak sahnelenmesi zor roman ancak Tiyatro Alesta’nın kadrosunun özenle, öznel yaklaşımdan kaçınması ve derinlikli düşünce arayışı Anday’ın ve metnin biçimsel üslup ve içeriğin korunarak bugüne taşınmasını sağlıyor. Sahnelen metin, tıpkı Anday’ın kaleminden çıkmış gibi...
Oyunun Yönetmeni Elif Sözer, sahne yorumunda güncel faşizan, otoriter ve totaliter idarelerin korkunç yüzünü deneysel bir biçemle yorumlayarak, hareket tiyatrosu örneğiyle metnin düşsel içeriğini yaşadığımız günlerle ustaca buluşturuluyor. Sözer, Anday’ın zamansız ve uzamsız olarak hayal ve gerçekle iç içe kurguladığı absürt ve sürreel durumları, yaşadığımız günlerin gecesine gündüzüne taşıyarak söz konusu durumların uzantısı olan kırılma, eziklik ve travmatik halleri alenileştiren özel bir çalışma ortaya koyuyor. Bu ortak uyarlamaya ve Sözer’in reji yorumuna genç oyuncuların özenli oyunculuk ve performanslarıyla birlikte ölçülü hareket düzeni ve uyumlu bir ritmi yakalamış olmaları da özel bir katkı sunuyor. Oyuncular Eray Bekir Mursal, Gamze Bayraktaroğlu, Orçun Ucal, Leman Aydın, Nevra Ayşem Savaşçı, Oğuz Gülen, Onur Sarıaltın, Sinem Kotiloğlu, Tara Hacikoğlu ve Yasin Çıray ölçülü ve samimi performanslarıyla anlatımda dikkat çeken bir görev üstlendiler.
Oyuncular oyun kişilerinin duygu ve düşünce dünyalarını ve ruh hallerini zamana, mekana ve olayların gelişimine göre içselleştirerek takım oyunculuğu disiplininde sunmaları metnin hem düşünsel yanını hem de seyirlik yönüne önemli bir estetik nitelik kazandırıyor. Yanı sıra Hilal Polat’ın metnin ruhuna uygun kostüm tasarımı ve Mehmet Şerif Tozlu’nun ışık yorumu görsel anlatımı daha da güçlü hale getiriyor.
İçinde yaşadığımız dönemin katı, gaddar ve ceberut idari karakterini görmek, anlamak ve yorumlamak ve titiz bir sahne çalışması görmek isteyenlerin kaçırmaması gereken bir oyun Gizli Emir.
- Bir üslup, bir tavır: Ferhan Şensoy 02 Eylül 2021 00:09
- Osman Kavala 26 Temmuz 2020 00:06
- Sanatçıların işsizliği 18 Temmuz 2020 22:59
- Rıfat Ilgaz ile Asım Bezirci; iki koca çınar 04 Temmuz 2020 23:54
- Bir Güney Cihangir Hikayesi; Der Flamingo 20 Haziran 2020 23:33
- Karanlık Hikâye 07 Haziran 2020 00:05
- Kanayan coğrafyanın imgesi 10 Mayıs 2020 00:01
- Hayatı karşılayan şiirler 12 Nisan 2020 00:02
- Ferhan Şensoy’dan Gecedeste 29 Mart 2020 00:15
- Sağanak adımlarla düşlere, ütopyaya 14 Mart 2020 20:52
- Ağaçlar ayakta ölür 07 Mart 2020 22:00
- Muzaffer İlhan Erdost’a saygı 29 Şubat 2020 23:38