16 Aralık 2019 00:14

Kolombiya'da umut

Kolombiya'da hükümeti protesto eden halk Sovyetler Birliği bayrağı taşıyor

Fotoğraf: AA

Paylaş

21 Kasım’da gerçekleştirilen Ulusal Genel Grevden bu yana, Kolombiya yakın tarihinde görmüş olduğu en büyük ve en yaygın toplumsal hareketliliğe sahne olmaya devam ediyor.

Vergi reformu, emeklilik ve iş kanununda yapılması planlanan değişiklikler, işsizlik, barış anlaşmasının özellikle toprak reformunu ilgilendiren maddelerinin uygulanmaması, kadına yönelik şiddet, toplumsal hareket önderlerinin sistematik bir biçimde suikastlara kurban gitmesi, protestolar esnasında Çevik Kuvvet polislerinin (Esmad) kullandığı aşırı güç ve Dilan Cruz adlı gencin öldürülmesi sokağa çıkanların seslendirdiği konuların başında geliyor. İşçi sendikaları, öğrenciler, yerliler ve kadın hareketinin ana gövdesini oluşturduğu, Ulusal Grev Komitesinin de eylemcilerin tartışma ve karar alma mekanizması olarak işlev gördüğü bu süreçte, hükümetin eylemleri yatıştırmak için attığı adımların işe yaramadığı açık. Hükümet bir ayı dolduracak olan gösterilerin bir şekilde Noel ile birlikte sönümlenmesini umut ediyor.

Hükümet ile Ulusal Grev Komitesi arasında gerçekleşen görüşmeler ise Duque hükümetinin belirli temalar üzerinde çerçevesi çizilmiş bir yöntem ile müzakere yapılması talebini kabul etmediği için başarısızlıkla sonuçlandı.

Bu arada Duque’nin başkanlık onay oranı yüzde 30’lara kadar düşmüş durumda. Ancak anketlere göre halkın yüzde 49’u ise Ulusal Grev Komitesi ile hükümet arasında bir anlaşmaya varılması ve eylemliliğin sona ermesini de arzu ediyor. Aynı araştırmaya göre halkın yüzde 59’unun eylemlerin büyük ölçüde barışçıl olduğuna inandıklarını belirtmesi, Duque hükümetinin vandalizm söylemi ile eylemleri kriminalize etmekte başarılı olamadığını da işaret eder nitelikte.

Duque hükümeti ve Uribecilik geçtiğimiz yerel seçimlerde aldığı büyük yenilginin etkisiyle bazı tavizler vermiş bulunsa da eylemleri dindirebilecek ve reformları durdurabilecek gerçek bir iradeye sahip değil. Hükümet tarafından emeklilik sistemi reform edilerek, emekliliğin bir sosyal sigorta normu olmaktan çıkarılması ve bir emeklilik fonun oluşturulması planlanıyor. İş kanunu değiştirilerek, emek piyasasında tam bir esnekleşmenin sağlanması hedefleniyor. Gençlere asgari ücretin yüzde 75’i oranında bir ücret verilebilmesi, farklı bölgelerde farklı asgari ücret uygulaması, saatlik ücret formunun yaygınlaşması bu reformun temel hedefleri. Vergi reformu ile de şirketlere yönelik vergi indirimleri ile vergi yükünün çalışanlara daha fazla aktarılması tasarlanıyor.

Tüm bu tanıdık politikaların Duque hükümeti tarafından orta vadede uygulanmaması ise mümkün değil. Vergi reformunda, eylemler ile birlikte yapılan ufak değişiklikler, bazı ürünlerde katma değer vergisi iadelerinin genişletilmesi gibi öneriler bile finans çevreleri tarafından tepki ile karşılanmış durumda. Bu vergi iadelerinin Kolombiya’nın makroekonomik istikrarını bozacağı ve kredi notunun düşeceği çoktan tartışılmaya başlandı bile. Önümüzdeki dönemde neoliberal hükümetlerin en büyük sorunu ise toplumsal mücadeleye rağmen ve toplumsal hareketliliği daha da kuvvetlendireceğini bile bile bu neoliberal maliye politikaları uygulamaktan başka çarelerinin olmamasıdır. Onlar şimdilik bu fırtınanın bir şekilde dinmesini umut ediyorlar.

Göstericiler ise hükümetin eylemleri kriminalize ederek toplumun geniş kesimlerince benimsenmemesini sağlamak için geliştirdiği yöntemleri, kurdukları mekanizmalarla bertaraf etmeye çalışıyorlar.

Yiyecek, barınma, sağlık ve hukuki yardım gönüllüleri yanında, basın mensuplarının korunmasına da çaba gösteriliyor.

Ama belki de bunlar kadar önemli olan şey, kazanılan momentin evrilerek, mevcut politik ve ekonomik yapıyı kökten değiştirecek bir alternatif arayışına dönüşmesi.  Kolombiya gibi bölünmüş, toplumsal muhalefetin uzun süredir sindirilmiş olduğu bir ülkede ise bu dönüşümü sağlayabilmek için bölgedeki diğer toplumsal mücadelelerin başarısının güçlü bir umut kaynağı ve referans noktası olması kaçınılmaz olacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa